10 dingen die je puber als peuter deed en nu nog steeds doet

Peuters en pubers, echt geen verschil

Oké, er is een verschil van pak ‘m beet, een meter lengte, maar verder zijn die pubers nog gewoon peuters. En doen ze nog steeds de dingen die ze als driejarigen ook al deden.

#1 Kieskeurig eten
Schoven ze als peuter hun groenten naar de zijkant van het bord, als puber lusten ze nog steeds niks. Behalve pizza/patat/pannenkoeken, dat kunnen ze voor ontbijt, lunch en diner eten.

#2 Je pas gedweilde vloer bemodderen
Als peuter denderden ze al zo van buiten naar binnen, nu heeft het nog steeds geen zin om te vragen of ze hun schoenen uit willen trekken. Want te veel werk, te lastig, te veel veters losmaken en dan straks weer strikken als ze die schoenen weer aan moeten. Dus lopen ze even snelsnel naar binnen. Er zit toch geen modder onder hun schoenen? Oh, wel? Nou ja, het is maar een beetje toch?

#3 Als ze naar bed moeten tot leven komen
Zei je vroeger het magische woord ‘bed’ dan kwam je peuter stante pede tot leven. Heel grappig, dat doen ze nu dus nog steeds. Ineens gaan ze huiswerk maken, hun kamer opruimen, een boterham met pindakaas eten, vrienden bellen en beginnen ze een cursus Swahili, want ja je moet toch wat met je leven. Naar bed gaan is zó gisteren.

#4 Ontkennen dat ze moe zijn
Knikkebollend zitten ze op de bank, maar nee ze zijn niet moe. Echt niet. Ook nooit geweest. En ook niet te weinig slaap gehad. Nogmaals: Ze zijn NIET MOE. Je peuter verzette zich er al tegen en nu doet je puber hetzelfde.

#5 Geen pilletje willen slikken
Een peuter slikt niks, nog geen vitaminepilletje, al is-ie roze en smaakt-ie naar aardbeien. Je puber wil dan nog steeds niet. Want zo’n pil doorslikken kan niet, lukt niet, gaat niet. Ze schuiven met gemak een half brood in een keer naar binnen, maar geef ze een pil en ze blokkeren. En dus pak je ook voor je dertienjarige de druppeltjes en drankjes er maar bij.

#6 Lage pijngrens hebben
Het niet kunnen verdragen van pijn daar hadden ze als peuter al last van, nu doet alleen al wijzen naar je puber hem pijn. Heel erg. Met hun knie langs de muur schaven? Dan schreeuwen ze moord en brand. Een splinter? Met vier man moet je  je puber vasthouden om die eruit te halen. Zelfs nagels knippen is pijnlijk. En een pleister van je huid afhalen ook. Dat doen ze het liefst in het ziekenhuis, onder verdoving.

#7 Geen gevoel voor seizoenen hebben
Hoeveel discussies heb je met je peuter gehad omdat hij een korte broek aan wilde in de winter? Juist. En die discussie voer je nu nog steeds. Want het vriest wel, maar in een dunne jas en een off the shoulder trui kun je best een half uur naar school fietsen. En wat is er mis met slippers? Kan toch best? Het sneeuwt? Lachen toch?

#8 Over alles in discussie gaan
Je peuter stelde eindeloos ‘waarom-vragen’ om daarna je antwoord in twijfel te trekken. En was je dus eindeloos over allerlei zaken aan het discussiëren met dat kleintje: waarom je moet eten, waarom dino’s niet meer bestaan, waarom tekenfilms niet echt zijn, waarom je geen doperwten in je neus kunt steken, waarom je geen zwembad van de badkamer kunt maken. Welnu, met je puber ben je nog steeds aan de beurt. Onderwerpen zijn veranderd: waarom mag ik niet de hele nacht uit, waarom mag in niet roken/drinken/auto rijden op mijn veertiende, waarom bepaal jij wat ik wel en niet mag, waarom moet ik naar school, maar de discussie worden nog altijd even verhit gevoerd.

#9 Nee zeggen tegen alles
Het maakt niet uit wat je een peuter vraagt, het antwoord is ‘nee’. Flashforward naar de dertienjarige, het standaard antwoord is nog steeds ‘nee’.

#10 Gevoel voor drama
Je peuter leefde al groots en meeslepend, je puber doet dat in het kwadraat. Of het nu om een slecht cijfer gaat, of die ene leuke jongen die hun telefoonnummer heeft gevraagd – en alles daartussenin -, het is een reden tot huilen, tot ter aarde storten en tot een reeks ‘oh my god, oh my god, oh my god’ uitlatingen. Shakespeare is er niks bij.

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

Jiskefet: wat doe je bij ‘warme lul’?

Nu code rood een feit is, kun je dus last hebben van...
Lees verder