10 dingen die leuk zijn aan de zaterdagochtend als je pubers hebt

Heerlijk, de zaterdagochtend is voor jou alleen

Pubers zijn een soort doornroosjes, ze kunnen eeuwig slapen. Maak je die gasten niet wakker, dan slapen ze van vrijdagavond tot maandagochtend. Een voordeel van dat lange slapen van die grote kinderen: de zaterdagochtend is weer voor jou!

#1 Geen irritante tekenfilmfiguren met hoge schriele stemmetjes, K3 onzin, of laffe Amerikaanse nagesynchroniseerde series. Jij bepaalt überhaupt of de televisie aangaat, of niet, op zaterdagochtend. En mocht je je voor de beeldbuis installeren dan kijk je wat jij wil kijken: het volledige tweede seizoen van The Crown of het vierde seizoen van Peaky Blinders.

#2 Een maagdelijke lege keukentafel, he-le-maal voor jou alleen. Geen knutselwerkjes, kleihoopjes, verdwaalde memorykaarten of een omgekeerde doos met potloden. De tafel is all yours.

#3 En die tafel blijft ook vlekkenvrij. Geen glazen melk die worden omgegooid, pindakaasmessen die zijn afgesmeerd aan de tafelrand, hagelslag hoopjes, of afgekloven appels die zijn achtergelaten.

#4 Het huis is gehuld in een serene rust. Geen ruzie om de pet van een Playmobilpoppetje of dat ene roze kraaltje, geen geschreeuw van de eerste naar de tweede verdieping en vice versa, geen gestamp op de trap, of gestamp om de keukentafel, geen geduw en getrek om de beste plaats op de bank; het is bijna angstaanjagend stil.

#5 Je kunt de krant lezen. Inderdaad, gewoon aan tafel, zonder gestoord te worden. Niemand die honderd keer ‘waarom’ vraagt, niemand die honderd keer ‘mama’ zegt, en niemand die ingewikkelde levensvragen, zoals ‘hoe komt het toch dat we hier allemaal in dit leven zijn’, wil weten. En oh ja, ook niemand die wil dat je honderd keer hetzelfde oersaaie verhaaltje van die poes op de boerderij leest.

#6 Je koffie is nog warm als je het drinkt en je croissantje uit de oven eveneens. Je hebt, kortom, gewoon tijd om te ontbijten. Niemand die je stoort met gezeur om een warme papfles, niemand die hulp nodig heeft bij een puzzel met vier stukjes, en niemand die de hele tijd op jouw schoot wil zitten en dan er een sport van maakt om met beide vingers in je ogen te prikken.

#7 Het is nergens voor nodig om je snel aan te kleden. Niemand moet om half 8 op een voetbalveld, een uur rijden van je huis, zijn, en jij hoeft niet met een half hockeyteam in jouw auto voor dag en dauw naar de andere kant van het land te rijden voor een toernooi waarvan de trainer vindt dat het zo leuk is om er gewoon een keer bij te zijn. Die sportwedstrijden van pubers beginnen ergens in de middag. En ze kunnen, als je geen zin hebt om te kijken, er ook zelf naartoe fietsen.

#8 Jouw zaterdagochtend begint om 9 uur, of later. Er is niemand die om half 6 hard zingend de dag inluidt. En ook niemand die met een volle luier voor je staat en zegt ‘poepie daan’ en niemand die rond die tijd een toren wil bouwen, of een hut wil maken van dekens en kussens. Met pubers is ook voor jou uitslapen het nieuwe opstaan.

#9 Je zit binnen, warm en knus. Niemand die om half 7 op een trampoline wil springen en hulp nodig heeft om dat net open te ritsen. Niemand die in een zandbak wil spelen en jouw hulp nodig heeft bij moddertaartjes bakken en niemand die per se een rondje wil maken op de (te) grote skeelers van zijn broer.

#10 De hele ochtend is voor jou. Je kunt doen wat jij wil. Tegen de tijd dat het lunch is, komen die gasten uit bed, en ben jij helemaal zen. De zaterdagochtenden waren nog nooit zo relaxt.

***
Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

15 dingen die pubers vergeten als ze op vakantie gaan, maar ze beter wel hadden kunnen meenemen

Zelf hun spullen in laten pakken, worden pubers zelfstandig van. Dat dan...
Lees verder