10 dingen die pubers altijd in de overtreffende trap doen

Pubers doen echt alles in de overtreffende trap

Pubers gedijen het beste in extremen. Alles moet dan ook in de overtreffende trap gebeuren. Want anders heb je toch geen leven? 

Pubers en hun grootse en meeslepende leven; het is vaak leuk om te zien, maar even zo vaak gaan we er van oogrollen. Want, hoezo moet alles zó overdreven gebeuren?

 1. Gamen

  Dat doen ze alsof ze zelf in die warzone zijn. Alsof ze net zelf live uit die Fortnite-bus zijn gesprongen en moeten overleven op dat eiland. Of alsof zij net zelf een potje voetballen met Mesi, tegen Ronaldo. En denk niet dat gamen een duim-only bezigheid is, hun hele lichaam, inclusief zwaaiende armen en trappelende benen, doet mee. Bovendien zijn die game-oorlogsgebieden en -voetbalvelden plekken waar je vooral hard en onverstaanbaar schreeuwt. Ook tegen de persoon die naast je zit – ook al ben jij dat, en doe je verder niet mee met het spel.

 2. Eten

  Hoezo knabbelen op een wortel, of twee koekjes uit het pak nemen en dan de rest weer terugleggen? Want hun hongerklop is vergelijkbaar met iemand die net twee weken zonder eten door de woestijn heeft gelopen. En het dan gewoon ook heel normaal is dat je zes broden, een halve koe, en een veld aardappelen verorbert. Ook al heb je net gegeten.

 3. Huilen

  Aan traantjes plengen in de marges doen pubers niet. Die huilen lang en luid. Met schokkende schouders en snot uit hun neus. Of het nu gaat omdat hun lievelingsbroek niet uit de was is, ze hun huiswerk kwijt zijn, of een date is afgezegd. Na een halve dag hebben ze overigens nog genoeg tranen over om een uiterst zielige selfie te maken. Zodat hun vrienden mee kunnen huilen.

 4. Mood swings

  Met die hormonale schommelingen die in hun lichaam huishouden weet je al aan de manier van binnenkomen in wat voor mood je puber is. Met een beetje pech komt je puber het huis binnen voorafgegaan door een gitzwarte donkere wolk. Die alle vrolijkheid in een teug naar binnenzuigt en het, nog voordat de puber de kamer binnenkomt, ijzig koud aanvoelt. Elke vorm van vrolijkheid, en dat kan alleen al je hand opsteken zijn, wordt afgestraft met een uitbarsting die gerust een uur kan duren.

 5. Douchen

  Pubers zijn heel begaan met het milieu en de dreigende klimaatveranderingen, behalve als ze onder de douche staan. Want waarom zou je dat in twee minuten doen als dat ook in twintig minuten kan? En waarom zou je een beetje shampoo nemen als je ook de hele fles kan gebruiken? En waarom zou je één handdoek gebruiken als je er zes nodig hebt?

 6. Dingen kwijtraken

  Het hoofd van een puber is, als het op onthouden waar dingen als hun sleutels en pasjes zijn aankomt, een grote leegte. Zodra ze die spullen uit hun zak hebben geklopt, schuift er een luik dicht. Dat voorkomt dat hun hersens registeren waar ze die spullen precies neerleggen. Zodat ze altijd op het laatste moment – voordat de bus gaat, voordat ze naar school gaan – in blinde paniek moeten zoeken.

 7. Hard praten

  Temperen is geen werkwoord waar pubers mee uit de voeten kunnen, helemaal wat hun stem betreft. Die schiet steevast een aantal octaven de hoogte in, want stel dat niemand je hoort – ook al is het thuis verder muisstil.

 8. De trap oplopen

  Wat voor hun stem geldt, geldt ook voor de trap oplopen. Pubers ontberen het talent om op hun tenen naar boven te trippelen, dat doen ze immer met veel kabaal, geluid, gestamp, gedender en lawaai. Je denkt heel even dat een leger bouwvakkers met hun bergschoenen met stalen neuzen achterelkaar de trap opstormt, maar het blijkt slechts je puber te zijn die zijn weg naar boven vindt.

 9. Bellen en appen

  Pubers hebben bellen en appen tot een ware kunst verheven. Wat ze makkelijk 24/7 kunnen volhouden. Zodra ze hun luiken in de ochtend opengooien hangt een oortje in hun oor en tikken ze driftig op dat scherm. Ze bellen met de één, Facetimen met de ander, Skypen met nummer drie en appen met nummer vier. En dat kunnen ze alleen volgen door hun telefoon op speaker te zetten zodat het hele huis mee kan genieten van hun gesprekken.

 10. Uitstelgedrag

  Waarom zou je een toets/werkstuk/pws/spreekbeurt weken van te voren voorbereiden als je het ook de avond ervoor kan doen? Waarom zou je in de vakantie alvast een boek voor je lijst lezen als je dat ook in de ochtend van je boekpresentatie kan doen? Waarom zou je je druk maken om een gesprek voor een stageplek als je vijf minuten voor aanvang nog snel even kunt kijken bij welk bedrijf je naar binnenloopt? Waarom zou je vroeg opstaan als je ook gewoon een minuut voordat je weg moet je bed uit kunt springen? Juist!

Geschreven door
More from Saskia Smith

76 dingen die ik denk als scholen die laatste week voor kerst helemaal volproppen

Gisteren hadden we het al over het feit dat onze pubers zo...
Lees verder