10 dingen die pubers willen dat je doet als je gescheiden bent

Hoewel er ongetwijfeld een goede reden is dat je bent gescheiden, tenminste daar gaan we wel vanuit, zit je met kinderen toch aan je ex vast. Hij is nu eenmaal de vader (of moeder). En zul je ook met hem door een deur moeten waar het je kinderen betreft. Dan kun je maar beter zorgen dat je elkaar niet de tent uitvecht, maar gewoon beetje behoorlijk met elkaar omgaat. Dat is wel zo fijn voor je pubers. Want die zitten helemaal niet te wachten op gedoe.

#1 Hou het netjes als je over je ex praat
Het zorgt dat je pubers niet in een loyaliteitsconflict komen, bovendien is roddelen niet leuk, en geef je daarmee ook niet echt het goede voorbeeld. Zie je ex gewoon als een collega. Je hoeft niet met elkaar in bed te stappen of hand in hand te lopen, maar een praatje bij het koffieapparaat is prima te doen.

#2 Laat ze hun verhalen vertellen
Pubers praten niet per definitie de oren van je kop, maar als ze hun verhaal kwijt willen laat ze dat gewoon doen. Ook als dat verhaal gaat over die zaterdag dat ze bij je ex waren. Of over de vakantie met de ex.

#3 Vertel niet álles
Natuurlijk hebben je pubers recht om te weten wat er speelt, maar heel gedetailleerd hoeft dat niet. Zo zitten ze niet te wachten op hoe jullie de boel precies willen verdelen en hoeven ze ook geen brieven van de rechtbank lezen als die niet aan hen zijn gericht. En die verhalen over die nieuwe liefde? Doe (nog) maar niet.

#4 Hou ze buiten al je geldzaken
Alimentatie, schulden, pensioen; goed dat je alle geldzaken regelt, maar val je puber er niet mee lastig. Terwijl het natuurlijk wel belangrijk is dat je alles goed regelt, want hé die nieuwe Air Max willen ze ook gewoon nog.
Het is overigens goed om te weten dat je je pensioen goed moet regelen, want dat wordt nogal eens vergeten. Exen hebben namelijk recht op elkaars pensioen dat is opgebouwd gedurende de tijd dat ze samen waren. Ga je met pensioen dan krijg je dat geld automatisch wanneer je twee jaar na het einde van je huwelijk aan het pensioenfonds meldt dat je uit elkaar bent. Vergeet je dat dan moet je alsnog bij je ex aankloppen voor het geld waar je dus recht op hebt.

#5 Familiefeestjes samen vieren
Niks zo erg voor een puber om verjaardagen twee keer te vieren, een keer bij jou en een keer bij je ex. Dus zit gewoon samen rondom de tafel om de kaarsjes uit te blazen. Maar op ook een bruiloft, familiereünie, of bij oma die tachtig wordt, moet je gewoon als gezin acte de presence geven, ook al woon je niet meer dagelijks onder één dak.

#6 Geef fouten toe
Als je er een puinhoop van hebt gemaakt, kom er dan voor uit. En zeg sorry. Leren je pubers alleen maar van.

#7 Maak het verleden niet anders dan dat het was
Het is voor niemand leuk als je zegt dat de afgelopen tien, vijftien jaar, of hoe lang je dan ook getrouwd was, zonde van je tijd was. Is ook niet zo fraai om te zeggen. Ooit was je verliefd, vree je de stiksels uit je ondergoed en bracht je samen kinderen voort. Dat was mooi, laat het ook zo blijven.

Wil je meer weten over scheiden? Nationale-Nederlanden zit op 1 november klaar om al je vragen over scheiden en pensioen te beantwoorden. Daarvoor hoef je overigens helemaal geen klant te zijn van ze (mag natuurlijk wel!). Je kan ze bellen, mailen, maar je kan ook langs in het Nationale Nederlanden DE Cafe in Rotterdam. Meer info vind je hier.

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Nationale-Nederlanden, maar de content is 100% van ons. 

Pensioen of ‘geld voor later’; saaier krijg je het bijna niet. En op het moment dat je gaat scheiden staat je hoofd er al helemaal niet naar. Maar toch is het echt een punt dat op je agenda moet staan. Wil je niet voor verrassingen komen te staan, ga dan 1 november naar de Echtscheidingsdesk. Op die dag zitten er experts van Nationale-Nederlanden klaar om je te helpen met al jouw vragen.  Meer info vind je op de Facebook-pagina van de Echtscheidingsdesk.

Lees hier alles over ons advertentiebeleid

Geschreven door
More from Redactie

Trefbal en ander leuke (ouderwetsche) spellen om buiten te doen

Buiten spelen, wie doet dat tegenwoordig nog? Kon je ons tot op...
Lees verder