10 geruststellende cliché’s over het dagelijks leven met pubers

10 geruststellende cliché's over het dagelijks leven met pubers
Cliché's over het dagelijks leven met pubers

Je moeder, je beste vriendin en al die anderen die jouw langs de zijlijn zien ploeteren met je puber hebben het beste met je voor. En die zeggen vaak dingen die je als dooddoeners in de oren klinken maar ook gewoon ontzettend wáár zijn.

1. Geniet ervan, voor je het weet zijn ze het huis uit
Je hóórt het je moeder zeggen als je weer je beklag doet over de boze buien van je dochter en het uitslaapgedrag van je zoon. Maar ze heeft wel een punt, want straks zíjn ze het huis uit en zit jij alleen op de bank en heb je iedere dag eten over.

2. Die boze bui waait wel weer over
Ging je puber compleet uit zijn plaat omdat -ik noem een zijstraat- het borsteltje van de elektrische tandenborstel kwijt was? En ging jij er nog eens overheen juist ómdat hij uit zijn plaat ging vanwege zoiets futiels? Elke boze bui kent een begin en gelukkig ook een eind. Bied elkaar je excuses aan en vergeet het.

3. Ik ga daar even een nachtje over slapen
Van je pubers krijg je verzoeken om financiering van allerlei uitjes en kleren, alleen op vakantie, blijven slapen bij de verkering, laat thuiskomen of naar een feest aan de andere kant van het land. Je hóeft niet meteen ergens ja of nee op te zeggen. Je kunt ook prima even wachten en ergens over nadenken.

4. Adem in, adem uit
Leven met pubers is soms zo hectisch dat je soms het gevoel hebt dat je de hele dag brandjes aan het blussen bent. De ene minuut ben je aan het zoeken naar een kwijtgeraakte OV-chipkaart van de ene puber de andere minuut word je gebeld door de conrector die zich afvraagt of de andere puber een goede reden had om niet op school te komen. Blijf rustig, adem in, adem uit.

5. ‘Ik ben van Teflon’

Mark Rutte heeft de anti-aanbaklaag als bijnaam, omdat hij altijd alle problemen van zich af laat glijden. Dat kan jij ook. Maakt je puber je uit voor rotte vis, heeft hij kneiterharde kritiek op je of zegt hij recht in je gezicht dat zich kapot schaamt voor je. Laat het van je afglijden. Niks raakt je.

6. ‘Ik doe net of ik dit niet gehoord heb’

Het perfecte antwoord op iedere belediging, scheldpartij of andere heftige uitspraak die je van je pubers naar je hoofd krijgt. Het is een dooddoener, maar wel een heel effectieve dooddoener.

7. ‘Misschien moet ik ook eens aan mezelf denken’
Heb je het gevoel dat jij altijd de taxichauffeur, sandwichmaker, wasvrouw en huiswerkbegeleider bent? Doe het gewoon een dag, of week, of maand niet en boek voor jezelf een dagje sauna of een vakantie met een vriendin.

8. Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Lig je wakker van de belabberde schoolprestaties van je puber en is het qua werken voor school trekken aan een dood paard? Misschien moet je het even laten zitten tot na de vakantie. En anders is er altijd dat jaartje overdoen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

9. ‘Ze liggen tenminste in nog niet in de goot met een spuit in hun arm’

Je hebt het nog zó verboden, maar toch ben je erachter gekomen dat je puber drinkt, een pilletje slikt of blowt. In negen van de tien gevallen eindigt je kind niet als junk. Deze cliché-uitspraak kan dan helpen.

10. Het is een fase

Net als dat de peuterteit verschillende fases kent, waarbij de meest beruchte natuurlijk de twee-is-nee-fase is. De puberteit kent ook verschillende fases die iedere keer weer andere kenmerken heeft. Wat dacht je van de alles-is-stom-fase en de ik-doe-lekker-wat-ik-wil-vooral-als-jullie-het-verbieden-fase en uiteraard ook de Hotel Mama-fase.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Heb je ons nieuwe boek al?

 

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Ellen moest een andere auto kopen van haar zoon

Ellen Dikker reed Opel, maar toen er een andere auto moest komen,...
Lees verder