10 gouden regels die iedere pubermoeder zou moeten hanteren

Jeanette is al gepokt en gemazeld in het puberouderschap. Ze bedacht deze tien stellingen voor een gelukkiger puberouderschap.

Om geen zuurpruim te worden, mijn geestelijke gezondheid te bewaren en ervoor te zorgen dat ik geen monsters aflever, zweer ik bij deze plechtig:
1. Ik omarm mijn imperfectie en zal niet proberen perfect te zijn. Ik ga zeker de strijd niet aan met die biologische kokende, pedagogisch verantwoorde, perfecte rechtsdraaiende moeder die er ook nog eens als een superstrakke fitmom bijloopt. Dat is een volstrekt kansloze missie en heel slecht voor mijn zelfvertrouwen. Geen goed plan en al helemaal geen goed voorbeeld voor mijn pubers.
2. Dat ik mijn gevoel voor humor blijf bewaren om dat hele pubergedoe te kunnen relativeren en te voorkomen dat ze me in een dwangbuis moeten afvoeren naar een psychiatrisch ziekenhuis.
3. Ik consequent zal proberen te zijn, hoe groot het drama en het gezanik ook is. De wereld zit eenvoudigweg niet te wachten op blaaskaken die gewend zijn hun zin te krijgen door met de deuren te gaan slaan en te gaan schreeuwen.
4. Dat ik leuke puberloze dingen blijf doen voor mezelf en daar keihard van ga genieten. En daarover heb ik geen schuldgevoel want zonder puberloze tijd word ik onuitstaanbaar en daar zit helemaal niemand op te wachten.
5. Dat ik al het pubergescheld niet te persoonlijk zal opvatten want iedereen weet: de puberteit is zeurtijd dus ik trek mijn teflonpak aan, houd mijn ego heel en houd me vast aan regel 4 van dit manifest.
6. Dat ik nooit en te nimmer zal buigen voor de kritiek op mijn kleding. Ik blijf dragen wat ik wil, of het nu te jeugdig, te ouwelijk of niet moederachtig genoeg is in de ogen van mijn pubers. Prima als het ze niet bevalt, ik draag immers mijn teflonpak, maar dan verzoek ik ze vriendelijk een paar meter achter me lopen.
7. Ik zwicht niet voor het ´lust ik niet´ gezemel en ga me zeker niet in allerlei bochten wringen om voor de pubers kindereten te maken. Ik wil geen kieskeurige miezemuizers afleveren die als volwassene een pot appelmoes willen meenemen naar een sterrenrestaurant.
8. Ik zal de issues die ik heb met mijn uiterlijk niet doorgeven aan mijn dochter. Zij heeft recht op een moeder die trots is op haar lichaam met putjes en rolletjes.
9. Ik zal complimenteus zijn maar ga ze niet de hemel inprijzen bij iedere scheet om er geen opgeblazen egokikkertjes van te maken. Het leed is anders niet te overzien als hun toekomstige baas niet vindt dat zij geniale godenkinderen zijn die puur goud afleveren.
10. En last but not least, ik zal vooral niet vergeten te genieten van die gasten. Want naast een lastige tijd is de puberteit ook een bijzondere tijd waarin ze zich ontwikkelen naar zelfstandige wezens die straks hun eigen leven gaan leiden. En hoe mooi is dat?!

Dit artikel gaat door onder de afbeelding

300x250

Zo, deze print ik uit en hang hem op de koelkast. Kunnen de pubers ook zien waarom ik doe wat ik doe.

Tags from the story
,
Lees ook
Geschreven door
More from Jeanette Benschop

Is jouw puber thuis een monster? Wees blij!

De pubers van Jeanette zijn thuis vaak niet om te harden zo...
Lees verder