12 redenen waarom je niks te zoeken hebt in de telefoon van je puber

Daarom moet je niet kijken.
Online pesten, vieze mannen en treitervloggers. Natuurlijk wil je je kind daartegen beschermen en controleer je zijn mobiel. Maar beter is dat je niet te doen. Je wordt daar echt blijer van, en je puber ook.

Dit artikel gaat door onder de afbeelding

300x250

 

#1 Het mag niet. In het verdrag van de Rechten van het Kind staat dat niemand zonder toestemming brieven of berichtjes van een kind mag lezen.

 1. Bovendien: ook kinderen hebben recht op privacy. Stel je eens voor dat iemand anders de roddelappjes uit je vriendinnengroep of de ruzie-appjes met je ex gaat lezen.
 2. Om op een gezonde manier te ontwikkelen, moeten pubers juist geheimen hebben voor hun ouders. Zo krijgen kinderen een beter gevoel van autonomie.
 3. En stel dat je wel het vertrouwen van je kind beschaamt en iets ontdekt op die telefoon dat niet door de beugel kan. Wat zeg je dan?
 4. Wat doe je als je op die telefoon iets ergs ontdekt over een ander kind? Ga je dan die ouders inlichten? Voor je het weet heeft jouw kind het gedaan.
 5. Je puber is echt slimmer en sneller met die telefoon dan jij bent. Als hij iets onoirbaars heeft gedaan: het belastende materiaal is gewist voordat jij het merkt.
 6. Overigens: de helft van wat je leest en ziet begrijp je toch niet.
 7. En als je het wel begrijpt: negen van de tien keer gaat het nergens over.
 8. Doe vooral geen moeite voor Snapchat. Dat wist alle conversatie toch meteen.
 9. Wat beter is dan controleren: praten met je puber over wat hij meemaakt op Instagram/Snapchat/WhatsApp. Dat zeggen tenminste de mediadeskundigen.
 10. Maar wij kunnen ons voorstellen dat je puber daar he-le-maal niet mededeelzaam over is: ook goed.
 11. Bedenk dan dat hij in 95 procent van de gevallen dezelfde suffe dingen doet op zijn telefoon als jij, zoals kattenfilmpjes bekijken.

 

Geschreven door
More from Martine De Vente

‘Mam, je bent zooo twintigste eeuw’

Dikke kans dat jouw pubers de vorige eeuw niet meer hebben meegemaakt,...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *