13 geniale survivaltips voor ouders met pubers

De puberteit van je kind overleven is helemaal niet moeilijk. Je houdt je gewoon aan deze regels en de rest is een eitje.

1. Erger je niet aan die steeds langer wordende slungel, die als een dweil op de bank ligt, volledig in beslag genomen door zijn of haar mobiel. Ga er gewoon naast liggen en start de ondervraging: ‘Wat ben je aan het doen? Waarom? Wie is dat? Laat eens zien.’ Of je puber maakt zich snel uit de voeten of je hebt goed gesprek. Kortom, een klassieke win-win situatie.

2. Wandelen, heel veel wandelen. De deur uit, afkoelen en stoom afblazen terwijl je deze mantra afspeelt in je hoofd: het is normaal, het hoort erbij, het is gezond. Het is echt geen toeval dat je zoveel mensen van middelbare leeftijd ziet wandelen.

3. Loopt jouw oogappeltje stampend weg, je toeschreeuwend dat je verschrikkelijk bent? Trek het je niet aan. Het nog niet uitontwikkelde brein zorgt ervoor dat zij razendsnel vergeten zijn waarom je ook alweer zo’n monster was. Dat kan jij ook! Ga wat leuks doen of neem een borrel. Dat laatste doet wonderen voor je eigen talent om dingen te vergeten.

4. Pick your battles. Tassen in de gang, natte handdoeken op de grond, chagrijnig hoofd aan tafel, te laat thuis….. Hoe gemakkelijk is het om de hele dag zeurend en ruziemakend door te brengen, niet doen! Wordt het heel ongezellig van en niemand is graag in een huis waar het altijd oorlog is. Bedenk wat je het allerergste vindt en maak daar een punt van. Bijt voor de rest op je tong.

5. Steek je middelvinger op als ze het niet zien. Helpt natuurlijk niet, maar doet wonderen voor je relativeringsvermogen. Zo blijft je ego intact als je een belediging of grote mond incasseert.

6. Verrassingsaanval: doe iets superaardigs op een moment dat ze eigenlijk net willen gaan zeuren. Bestel pizza als er zuurkool op het menu staat, breng een kopje thee als ze huiswerk zitten te maken of rij plots langs de Mac-Drive. Verwacht niet dat je er heel lang van profiteert, maar geniet van die drie minuten pure dankbaarheid. En als je dan ook nog een knuffel krijgt, kan je er zeker weer een paar dagen tegenaan.

7. Zie het als een compliment als je voor de zoveelste keer kledingstukken die van jou zijn uit hun kamer moet vissen. Ze mogen zich dan wel voor je schamen, smaaktechnisch gesproken val je blijkbaar nog best mee.

8. Denk aan je eigen puberteit en die van je vrienden en bedenk je dat de meesten er uiteindelijk best goed doorheen zijn gekomen. De kans dat het met jouw draakje wel goed komt is dus best groot.

9. Kijk af en toe naar oude babyfoto’s om te zien wat een leuke schat er schuilt onder dat gifgroene laagje pubervernis.

10. Zoek steun bij generatiegenoten. Daar vind je begrip en die vinden je niet sneu of bejaard, maar misschien zelfs nog best een hippe vogel.

11. Laat je puber vooral niet horen dat je hem puber noemt, daar wordt je leven over het algemeen namelijk niet gemakkelijker door!

12. Lees verhalen van andere ouders en realiseer je dat het overal hetzelfde is. Die van jou is waarschijnlijk net zo’n gewone puber als de rest.

13. Last but not least: adem in…. adem uit……. later lach je er om….. waarschijnlijk…..

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Puber maakt huiswerk in 44 irritante stappen

Een ding is zeker als je pubers hebt op de middelbare school: er is altijd huiswerk. Ook op zondag. En dat gaat niet helemaal...

Mijn kind wil veganist worden, en ik vind het een slecht idee

Marloes' jongste is heel principieel, ook tijdens het eten. Vegetariër worden, oké. Nu wil ze ook veganist worden. Oké, hartstikke hip en verantwoord. Maar...

25 dingen die gebeuren als jij een ochtend zoals je pubers zou hebben

Onze pubers klagen wel dat ze het zo zwaar hebben en zo, maar eigenlijk hebben ze een heel lekker leventje. We zouden dan ook...

Eerste baantje? Dan kan dit gebeuren!

Je weet dat het kan gebeuren: je eerste dag op je nieuwe baantje en dan wordt er een grap met je uitgehaald. Deze pubers...

Waarom pubers soms wel van een andere planeet lijken te komen

Terwijl haar pubers op een andere planeet vertoeven probeert Saskia halsstarrig met ze in contact te blijven. Omdat, zo las ze ergens, pubers nu eenmaal...

60 bewijzen dat je er een puber in huis is

Met een puber in huis is er óveral troep en chaos. Want die pubers laten zo hun sporen na. En wie kan dat opruimen?...

20 reden waarom we blij zijn dat cassettebandjes en -spelers weer hip zijn

Het laatste nieuws: het cassettebandje komt terug. We springen een gat in de lucht van blijdschap, want wat hebben we daar leuke herinneringen aan....

9 Schoenentrends uit onze jeugd, die we maar beter kunnen vergeten

Zeurt jouw puber geregeld om dure nieuwe patta's? Dat kan je hem niet echt kwalijk nemen, daar konden wij vroeger ook wat van. Of...

Deze pubermoeder start een geweldige actie #doeswat

Pubers die alles laten slingeren en nooit opruimen, voor veel ouders is dit een herkenbaar en helaas terugkerend fenomeen. De hele dag zijn we...