15 signalen dat je pubers toe zijn aan meivakantie (maar vooral jij ook)

Na een week of zes af en aan thuisonderwijs, zijn de pubers wel toe aan vakantie. Maar jij vast ook na het thuiswerken, of keihard doorbikkelen in zorg of onderwijs. Daarom: doe zelf ook even wat rustiger aan.

1. Je puber komt ondanks dat je met pannendeksels voor zijn bed staat, twintig keer roept, of andere beproefde wekmethoden toepast, echt zijn bed niet uit.

2. De dekbedden worden nog verder over de hoofden getrokken bij het uiten van dreigementen als ‘een week geen telefoon’ en ‘PS4 op Marktplaats’.

3. Je puber meldt doodleuk dat er voor de vakantie begint -dat is vandaag- nog ongeveer drie werkstukjes en vijf opdrachten voor evenzoveel vakken ingeleverd moeten worden.

4. In dat jij daar plaatsvervangend in de stress schiet, ziet hij als een opening om te vragen of je niet even kunt helpen.

5. Jij ontsteekt daarop in woede, omdat je inmiddels wel klaar bent met net spelen van personal assistant van de puber, wier taken bestaan uit het uitprinten van plaatjes van het Paleis op de Dam, het editen van filmpjes en het redigeren van werkstukken.

6. De pubers zijn een gezamenlijke campagne begonnen voor een Disney+ danwel Amazon-account, omdat ze beweren dat er ‘niks’ meer is op Netflix.

7.Je vraagt ze of ze met al dat thuisonderwijs zo onderhand al genoeg schermen hebben gezien. En ziet ze vervolgens nog net niet wegstuiven als jij iets mompelt over ‘gezellig samen een spelletje doen’ of ‘lekker iets koken uit het kookboek’.

8. Ze gaan kreunen als je zegt ze ‘met dit weer prima naar buiten’ kunnen voor een ‘ommetje’ of een ‘frisse neus’.

9. En vervolgens begint de dagelijks terugkerende discussie waarin de formuleringen ‘afspreken’, ‘maar waarom niet’ en ‘we houden echt wel afstand’ de boventoon voren. En die eindigt met stampvoetend en met slaande deuren naar de puberkamer lopen.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief

10. Vanuit hun kamers sturen de pubers via WhatsApp de betaalverzoeken en Tikkies voor chips, frikandelbroodjes, make-upspulletjes en sneakers, omdat de pubers geen baantjes meer hebben en ‘dus’ ook geen geld.

11. Waarop jij roept dat jij Mark Rutte niet bent en al helemaal geen Wouter Koolmees, omdat aan jouw pakket steunmaatregelen wél een einde zit. En dat als ze gratis geld willen, ze maar naar Italië moeten verhuizen.

12. Als de pubers je vervolgens glazig aankijken, realiseer je dat jij ook je verstand aan het verliezen bent.

13. Je puber roept wanhopig naar beneden dat ze niet meer weet of ze vandaag nou wel of niet naar school moest.

14. En als je zelf naar school belt, weten ze het daar eigenlijk ook niet zo goed.

15. Vervolgens realiseer jij je dat het voor alle partijen misschien fijn zou zijn om een weekje of wat ‘op adem’ te komen.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

41 dingen die mijn puber roept bij het uitzoeken van nieuwe sneakers

Mijn puber had slechts afgetrapte gympen in haar kast staan en daarom gingen we shoppen voor nieuwe schoenen -  'nee, mam, sneakers, SNEAKERS, schoenen...

Deze lerares laat zien hoe institutioneel racisme werkt

Een docent zag hoe haar student in de supermarkt werd lastig gevallen en besloot hem te helpen. Wat er toen gebeurde laat zien hoe...

Educate your son? Daar gaat The Voice-gate helemaal niet over!

Na het The Voice-schandaal, dat afgelopen week naar buiten kwam via het YouTube-programma BOOS, riep iedereen: educate your son, en: educate your children. Maar...

Deze uitvinding gaat het onderwijs redden

De school van de zoon van Martine maakt een einde aan de discussie of de telefoon nou wel of niet in de klas mag....

23 dingen die pubers op vrijdagmiddag doen om het weekend in te luiden

Pubers vinden vrijdag de leukste dag van de week. Die hele lange schoolweek, waar geen einde aan leek te komen, is dan voorbij. Het...

Die goedbedoelde opvoeding van pubers, is dat nou goed of niet?

Marieke vraagt zich opeens af of ze met de goedbedoelde opvoeding van haar pubers niet een grote fout heeft begaan. Heeft ze ze wel...

Skeer of niet skeer, dat is de vraag

Martine's dochter verdeelt de wereld onder in skere en niet-skere dingen. Skeer is niet cool, het is juist het tegenovergestelde. Maar wat het dan...

21 Dingen die voor pubers normaal zijn, maar voor opgetrokken wenkbrauwen zorgen

Dat onze pubers ons soms slapeloze nachten bezorgen, weten ze vaak zelf niet eens.  En toegegeven, misschien maken we ons af en toe een...

Jongeren vanaf hun 16e laten stemmen, goed idee of niet?

Er gaan (weer) geluiden op om jongeren vanaf hun zestiende te laten stemmen. Een verlaging van de stemgerechtigde leeftijd helpt hen namelijk ook op...