14 redenen waarom pubermoeders bovenmenselijke krachten hebben

Je wist het misschien nog niet, maar jij bent dus een superheld. Alle pubermoeders zijn eigenlijk superhelden. Omdat wij dingen kunnen die niemand anders kan. Dingen die misschien eenvoudig lijken, maar eigenlijk gewoon rocket science zijn. Zoals:

De toiletrol vervangen

Want alleen het vraagstuk: papier aan de muurkant of niet, is al genoeg om het brein van een normaal mens (lees: man en kinderen) op hol te doen slaan. En dan ben je nog niet eens begonnen om dat kokertje uit de houder te krijgen. Dat vereist ruimtelijk inzicht, dat wil je gewoon niet weten.

Jassen aan de kapstok hangen

Tenslotte moet je daarvoor bij binnenkomst enorm kunnen multitasken: je moet je voeten vegen, je tas neerzetten, je jas en je schoenen uittrekken, en dan ook nog in staat zijn om te bedenken dat je die naar de daarvoor bestemde plaats moet brengen. Wow, brain freeze!

Snoeppapiertjes weggooien

Geheel logisch dat de meeste mensen die niet in de prullenbak kunnen deponeren, want als je je snoep eenmaal hebt uitgepakt krijgen je hersenen alleen nog maar het signaal dat dat snoep onmiddellijk opgegeten dient te worden en is er voor andere gevolgtrekkingen geen ruimte meer. Dus wat moet je doen? Juist, je laat het papiertje gewoon ter plekke vallen. Logisch toch?

Wat dan ook weggooien

Het is natuurlijk ook wel heel moeilijk om troep die recht voor je neus ligt, bijvoorbeeld op het aanrecht, of naast je op tafel of zo, goed in het vizier te krijgen en je dan vervolgens ook nog te bedenken dat het misschien wel handig zou zijn om dat even weg te gooien. Gelukkig hebben moeders radar vision.

Zien dat de vuilnisbak vol is

Omdat afval dus onzichtbaar is voor alle gezinsleden, behalve voor mama. Daarom wordt de vuilnisbak door niemand anders dan mama geleegd, wat tot problemen leidt als mama er onverhoopt een keer niet is als de vuilnisbak vol is. Wat eigenlijk betekent dat mama nooit weg kan, omdat er anders bij thuiskomst een rattenprobleem is en ze de gemeentereiniging moet bellen.

Het keukenhanddoekje ophangen

Dat is namelijk bijna ondoenlijk, door dat kleine lusje, of zo’n onhandig knijpdingetje waar je dat handdoekje dan weer in moet zien te frommelen. Het is dus zaak heel voorzichtig je handen te drogen, zodat het handdoekje nooit valt, wat dan ook weer een bijzondere vorm van finesse vereist en dus vrijwel ondoenlijk is. Dus laat je het handdoekje meestentijds na het drogen gewoon op de grond liggen. Mama hangt het tenslotte wel op.

Tandpasta in de wasbak spugen

En dus niet spetterend op de spiegel. Daarvoor moet je namelijk kunnen mikken en dat is gewoon niet eenvoudig. Iets met richtingsgevoel enzo, lastig.

Kleding in de wasmand gooien

Wederom: miktechnisch niet eenvoudig, dus dat er regelmatig een vieze onderbroek naast de wasmand belandt is niet gek. Het is eerder een wonder als je wel een keer raakt schiet. En daar mag je dan ook uitgebreid om bejubeld worden.

Vaat in de vaatwasser zetten

Dan moet je namelijk in staat zijn om te bedenken dat vieze borden niet vanzelf schoon worden en bovendien ook geen pootjes hebben. Bovendien heb je op dat moment waarschijnlijk net je buik vol gevreten waardoor je brein automatisch in de verzadigde slaapstand gaat en je net als de meeste mensen, überhaupt niet meer logisch kunt nadenken.

Vragen beantwoorden

Je zou denken dat er in het gezin meerdere mensen zijn die in staat zijn tot het verlichten van een ander (papa bijvoorbeeld, we noemen maar iemand), maar in de praktijk blijkt dat alleen mama de wijsheid in pacht heeft en dus 24/7 beschikbaar moet zijn voor prangende (levens)vragen, zoals bijvoorbeeld waarom ze naar school moeten en waarom ze moeten opstaan.

Dingen vinden die kwijt zijn

Moeders hebben namelijk een soort ingebouwde antenne die ultrasone geluidsgolven oppikt van alles dat andere mensen zijn verloren. Bovendien zijn moeders telepathisch begaafd en hoeven ze dus slechts hun innerlijke oog te raadplegen om dingen te lokaliseren.

Etenswaren vinden in de koelkast

Ook al is het een blok kaas van 5 kilo dat vooraan op de middelste plank van de koelkast ligt, alleen mama ziet dat liggen. Andere gezinsleden kunnen weinig anders dan voor de open koelkast gaan staan en dan maar hopen dat het gewenste voedselproduct spontaan in hun handen valt.

Dopjes op dingen doen

Daar heb je namelijk zwaar ontwikkelde fijnmotorische skills voor nodig, anders is het gewoon niet te doen om de dop weer op een tube tandpasta of een fles douchegel te draaien.

Pijn en verdriet wegtoveren

Tja, we kunnen niet anders zeggen: dit is echt een superkracht. Want er is niemand die leed zo goed kan verzachten als mama. Ja, nog steeds, ook als de puber verdriet heeft.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Heb je ons nieuwe boek al?

 

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Zet je ADHD’er op dieet, dan is-ie zo genezen

Woensdag maakten wetenschappers van de Universiteit van Wageningen bekend dat een dieet...
Lees verder