16 en nu al een kapitalist

Fietsend geld verdienen

“Wat is dit voor gigantische kubieke-meterbox?” vraag ik aan Melchior. Ik ben net gestruikeld over een keukenvullende vierkante koelbox. Hij kan op je rug. “Dileveroo” staat er op. “Mijn nieuwe bijbaan”, legt Melchior uit. Die jongen harkt maandelijks koffers met geld binnen.

Fietskoerier is hij nu dus ook nog geworden. Het is niet zijn enige bijbaan. De gekste bijbanen heeft hij. Zoals een geschreven manuscript van een oude theoloog omzetten in Wordbestand, 10 eu per pagina. Hij helpt mee met presentaties van filosofen, die hij weer kent via de theoloog, powerpointjes doorklikken, 10 eu per uur. Hij past op kinderen, heeft een folderwijk die hij uitbesteedt aan jongere kinderen, en bovenal, hij is DJ.

Als je 16 bent en DJ, ben je de zilverrug op de puberapenrots. De meisjes gillen, en wachten je op bij de kleedkamer. Er zijn groopies. Tweelingzus Zoë ergert zich er aan, als ze op een feest is waar haar broer draait. “Al die vriendinnen die uitsloverig voor Melchior gaan staan dansen. Je kunt geen fatsoenlijk gesprek meer met ze voeren.” Zelf is hij er verlegen onder. “Ze denken allemaal dat ik negentien ben. Maar ik ben nog maar zestien.” zegt hij. Uit zijn zakken haalt hij handenvol telefoonnummers. Soms baalt hij er van. Pas had hij een leuk gesprek met een meisje van 19, Ze was een student. Het was een leuk gesprek, aldus Melchior, totdat ze zijn leeftijd vroeg. Weg was ze. “En ik had er zelfs een jaar bijgelogen. Kut man.” Hoeveel hij met zijn bijbaan als DJ verdient? Niet slecht. Getallen wil hij niet noemen.

Melchior is handig met geld. Het hoge zakgeldbedrag heeft de tweeling te danken aan een goocheme onderhandelingsmove van Melchior. We waren net gescheiden en Melchior vroeg om zakgeld. Hij noemde het bedrag dat zijn vader “ongeveer wilde geven.” Ik ging daar overheen, zonder het bedrag te checken, want ik wilde me niet laten kennen. Met dit bedrag is hij naar vader gegaan, die daar weer overheen ging, waarschijnlijk om dezelfde reden als ik. Gevolg: bij elkaar opgeteld hebben die twee elke maand het meeste zakgeld van de klas.

Waar zus Zoë’s geld altijd op is, bouwt broer Melchior een klein kapitaal op. Hij is aan het sparen voor een nieuwe DJ-set. Hij heeft een aparte spaarrekening aangelegd, en zijn kapitaal loopt al in de drie getallen. Altijd leuk om de rekeningen van je minderjarige pubers te gluren. Bij Zoë worden er dagelijks bedragjes in de orde van 2,95 bij Kruidvat afgeschreven. Snoep waarschijnlijk, of een nagellakpotje. Melchior niet. Hij is inmiddels een rijke tiener.

Op het moment dat ik dit schrijf, trekt hij zijn deliveroopet over het hoofd en hijst de kubiekemeterkoelbox op zijn rug. Een shift van vier uur, deelt hij mee. “Later!” roept hij terwijl hij zijn Batavus stapt. De koelbox hopt heen en weer op zijn rug.

Journalist Marieke van Willigen is alleenstaande moeder van de tweeling Zoë en Melchior (16). Ze blogt daarnaast op www.jurkenvanmaria.nl

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Marieke van Willigen

9 tips voor ADD-pubers (en stiekem hun erfelijk belaste ouders)

Marieke veroordeelt Ritalin niet. Maar haar drukke en chaotische dochter werd er...
Lees verder