18 dingen die pubers doen als ze wakker worden en waar jij als ouders echt niks van begrijpt

Voor pubers is wakker worden bij uitstek het moment om van alles te doen.  Zodra ze die luiken opengooien herinneren ze zich iets. Of willen ze iets. Of bedenken ze iets. Geen beter moment immers dan de frisse ochtend om chips te eten of 156 pagina’s printen.  

 1. Haren borstelen. Leuk dat er iets van persoonlijke lichaamsverzorging is, en we snappen dat ze een beetje behoorlijk bed uit willen stappen, maar wakker worden, en nog voor het uitrekken hun haren grondig liggend(!) borstelen….waarom?
 2. 431 gemiste appjes lezen. Natuurlijk willen ze op de hoogte blijven van hun social circle, maar hóeveel berichtjes kunnen ze lezen als ze net hun ogen open hebben?
 3. Chips eten. Die zak staat nu eenmaal naast hun bed. En dan is een handvol zo gepakt. Hebben ze wel meteen gegeten.
 4. YouTube video’s kijken. Pubers staan op met allerhande vloggers die hen ’s morgens, vanaf hun scherm toeschreeuwen: ‘Gooeoeoeoeoeoeoeoeoedemooooooooorgen, daar ben ik weeeeeeeeeeeer.’
 5. Huiswerk maken. Ja, dat hadden ze ook wel eerder kunnen doen. Maar hebben ze dus niet gedaan.
 6. Leren voor een toets. Hadden ze ook eerder kunnen doen. Maar nu zit het tenminste vers in hun hoofd.
 7. Ochtendselfie maken. Waarom zetten ze, net wakker, slaap nog in hun ogen, dik slaapgezicht, zichzelf op de gevoelige plaat? En delen die dan ook nog met al die andere net wakker geworden pubers? Juist. Wij ook niet.
 8. Herrie in die oortjes. Wij houden echt wel van een moppie muziek, ook als we net onze luiken openslaan, maar snoeiharde rap, met een flinke bas, op een koptelefoon lijkt ons niet plezierig. Maar wie zij wij? Ze zijn overigens dan wel meteen wakker.
 9. Honderd keer op die snooze knop slaan. Niet gehinderd door het feit dat ze toch een keer dat bed uitmoeten gaan pubers immer de snooze-strijd aan.
 10. Die ene leraar mailen. Over een werkstuk dat ze hadden moeten maken, maar niet hebben gemaakt. Maar daar aan denken du moment dat ze hun ogen openslaan en even snelsnel een mail halfslapend tikken.
 11. Boos worden. Want die leraar beantwoordt natuurlijk niet binnen twee-tiende seconde.
 12. Een werkstuk maken. Eens kijken hoeveel ze kunnen doen voordat dat eerste uur begint.
 13. 156 pagina’s printen. Want dat boek dat ze hadden geleend van een klasgenoot moeten ze echt vandaag weer teruggeven.
 14. Stressen om dat ene kledingstuk dat nog in de wasmand ligt. Hoezo niet gewassen? Dat hadden ze toch gezegd? Wat moeten ze nu aan? PANIEK!
 15. Meedelen dat ze al hun gymspullen kwijt zijn. Ja, hadden ze ook beter eerder kunnen zeggen. Maar ja, ze denken er pas aan als ze wakker worden.
 16. Meedelen dat ze 20 euro mee naar school moeten nemen voor een of ander uitje. En dan niet snappen dat we in het digitale betalen- tijdperk niet zomaar voor hen twee tientjes uit onze portemonnee toveren.
 17. Vragen of je 31 papieren kunt onderteken. Die papieren slepen ze al een half jaar mee in hun tas en nu, heel grappig, denken ze er ineens aan. Nee, we hoeven het niet te lezen, nergens voor nodig, gewoon even een krabbel zetten.
 18. Er een slinger aan geven. Kijk, dat is iets wat we dan wel begrijpen!
Tags from the story
, ,
Lees ook
Geschreven door
More from Saskia Smith

De zusjes Veenendaal gaan op vakantie

Als wij denken dat het lastig is om met een puber überhaupt...
Lees verder