20 dingen die je niet moet doen als je dochter een foto of video maakt

20 dingen die je niet moet doen als je dochter een foto of video maakt

Puberdochters maken genoeg selfies om de rest van hun leven van pasfoto’s voorzien te zijn. Hartstikke leuk allemaal, alleen de hele dag is het oppassen geblazen. Want voor je het weet loopt je door het beeld of maak je een geluid en dan moet alles weer opnieuw. En dat laatste gaat immer gepaard met oogrollen en veel gezucht. Wat je vooral moet doen om de lieve vrede te bewaren:

 1. Over het algemeen is het het beste als je gewoon niet thuis bent – wat best moeilijk is gezien elk moment een foto-, of filmmoment kan zijn.
 2. Je niet in dezelfde kamer begeven – wat eveneens lastig is omdat je nooit weet in welke kamer de opnames plaatsvinden.
 3. Niet in het licht gaan staan – en dat is voor pubers een ruim begrip, want je kunt blijkbaar het daglicht blokkeren door alleen al op de bank te zitten.
 4. Mijd de kunstenaar (waarmee we de fotograferende puber uiteraard bedoelen) – een creatief proces moet te allen tijde ongestoord voort kunnen gaan, dus kun je het beste je op de achtergrond om ‘the artist’ heen bewegen.
 5. Indien gevraagd: wees de helpende hand: camera vasthouden, decorstuk omhoog houden, de kat uit beeld schoppen, fijn als er iemand is die dat doet.
 6. Praat niet. Zucht niet. Adem niet. Alles kan immers een achtergrondgeluid worden.
 7. Een deur open doen – dat zorgt voor lawaai, een andere lichtval, en jouw aanwezigheid in de kamer; drie dingen die funest zijn voor opnames.
 8. Loop nooit door het beeld – ook niet als je denkt dat je niet te zien bent, want je puber ziet alles. En voor je het weet heb je de beste opname ooit verpest.
 9. Geen commentaar leveren en geen compliment maken als ‘hé wat zit je waar leuk’. Het wordt niet gewaardeerd. En bovendien praat je dan door alles heen.
 10. Vraag niet of je even mag kijken wat ze aan het doen is.
 11. Omzeil krakende treden, piepende deuren, knarsende houten vloerdelen – hoe klein de piep of kraak, de pubers die een video maakt hoort alles.
 12. Denk niet dat je mee mag doen, een TikTok-video met ouders is ondenkbaar.
 13. Eet en drink niet – je denkt dat je dit geruisloos kunt, maar je puber denkt daar anders over. Die hoort, echt waar, gesmak op haar video.’
 14. Kom nooit onaangekondigd haar kamer binnen – maar op de deur kloppen kan óók niet.
 15. Geen opmerkingen maken als: ben je nu al weer een foto aan het maken? – de vraag stellen is ‘m beantwoorden.
 16. Ook niet om uitleg vragen van zoiets ingewikkelds als Snapchat – zij heeft geen zin om het uit te leggen, en jij snapt het toch niet.
 17. Er niets van zeggen als ze haar kamer voor slechts één foto helemaal heeft verbouwd – ‘Mam, ik kan écht niet de hele tijd dezelfde achtergrond gebruiken hè.’
 18. Geen opmerkingen maken over de lagen make up die ze op heeft en dat ze dat helemaal niet nodig heeft – ze kaatst het immers meteen terug: ‘Oh, en jij gaat wel zonder make up op de foto?’
 19. Zeggen dat ze jouw powerbank niet mag lenen – net nu de zon zorgt voor het mooiste licht, valt haar telefoon uit, en ben jij alles behalve behulpzaam.
 20. Geen video- en fotoverbod instellen – met groot gevoel voor drama zakt je puber à la de stervende zwaan op de vloer, roepend dat haar leven voorbij is en dat dat jouw schuld is.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Heb je ons nieuwe boek al?

 

Geschreven door
More from Saskia Smith

Een heerlijke jaren 80 quiz: raad het nummer

Weet je nog, al die heerlijke nummers uit de jaren 80? Vaak...
Lees verder