23 redenen waarom Kerst met pubers echt niet te doen is

Marloes (moeder van 3) is altijd heel relaxed, maar nu Kerstmis eraan komt is ze compleet van de wapper. In vroeger jaren was het feest altijd een samenzijn met het gezin en met opa’s en oma’s. Is het de overgang? Is het de drank? Misschien, maar het zijn vooral de pubers die Kerst tot een hel maken. Volgend jaar boekt ze een huisje. Alleen. Dit is waarom.

#1 Alles wat ze voor Sinterklaas hebben gevraagd en niet hebben gekregen (Canada Goose-jas, X-box, iPhone X) staat op het verlanglijstje voor Kerst.

#2 Ze klagen luidkeels dat er NOOIT cadeautjes onder de boom liggen.

#3 Naar de kerstnachtdienst gaan, vindt je oudste hypocriet gedoe. Waar hij eigenlijk wel een beetje gelijk in heeft.

#4 Hij vindt Kerstavond echter wel een heel goed moment om met vrienden bij jou thuis af te spreken om hardcore te gaan gamen.

#5 De kerstkransjes van de dure banketbakker die jij met veel zorg in de boom hebt gehangen, waren binnen een uur al opgegeten.

#6 Je dochter heeft al drie meltdowns gehad over haar garderobe, vervolgens trekt ze een ladder in haar panty wat leidt tot meltdown nummer 4. En nu is er geen denken aan dat ze nog aan tafel komt.

#7 De oudste puber vraagt of hij eerst mag ontbijten voor hij aanschuift aan het kerstdiner.

#8 Vanwege het uitslaapschema wordt het kerstontbijt de kerstlunch, de kerstlunch wordt kerstdiner en uiteindelijk weet je niet wat te doen met die derde maaltijd waarvoor je uitgebreid hebt ingeslagen.

#9 Jij staat te stressen in de keuken en de goegemeente zit op de bank op zijn telefoon te staren.

#10 Ze zeuren over een meatless Kerst, maar eten bij het gourmetten wel alle mini-hamburgers en slavinken op.

#11 Je puber laat een dag van te voren weten niet te komen op het kerstdiner, omdat hij verwacht wordt bij zijn ‘schoonouders’.

#12 De andere puber vindt dat ze toch best een glaasje champagne mag.

#13 Zitten jullie net lekker te eten, excuseert de puber zich omdat hij staat ingeroosterd bij zijn afwasbaantje in het restaurant waar hij werkt.

#14 Een van de pubers verklaart op Tweede Kerstdag vijf minuten voor vertrek ‘geen fokking zin’ te hebben in het kerstdiner bij opa en oma en ‘daarom’ ‘dus’ niet meegaat.

#15 En je daar vervolgens ruzie over krijgt, en de puber toch meegaat, en zich aan tafel vervolgens hult in een mokkend stilzwijgen dat de hele avond duurt.

#16 Je hebt voor de lieve vrede bedacht om maar in een restaurant te gaan eten, omdat iedereen dan kan kiezen wat te eten, wil je dochter hooguit een soepje omdat ze ‘aan de lijn’ is.

#17 Vervolgens propt je dochter (want inderdaad hongerig) wel al het stokbrood uit het mandje naar binnen, wat leidt tot een hoogoplopende ruzie over wie hoeveel broodjes heeft gehad, en je bedenkt dat ze emotioneel nul ontwikkeling hebben doorgemaakt sinds ze 3 zijn.

#18 Je dochter gaat zich vervolgens wel bemoeien met wat iedereen op zijn bord heeft. Niks is goed, want: ‘Je gaat toch niet iets eten waar dieren voor zijn vermoord.’ Je hertenbiefstuk smaakt een stuk minder lekker.

#19 Het toetje wordt een drama omdat je jongste de verkeerde verrassing bij zijn kinderijsje krijgt. En je je afvraagt waarom dat een probleem zou zijn op je twaalfde.

#20 Je man is vergeten dat hij zou rijden, dus nu zijn jullie allebei eigenlijk te dronken om achter het stuur te kruipen.

#21 Jij drinkt er nog een te veel en barst in huilen uit, omdat Kerst altijd gaat zoals jij niet wilt.

#22 En je gaat nog harder brullen als er eentje zegt: ‘Geeft niet mam, we bellen toch gewoon een taxi.’

#23 Je besluit volgend jaar een vakantie te boeken, in je eentje.

 

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Marloes Vreeswijk

30 dingen die ik denk bij het Tweede Paasdag-ontbijt

Marloes krijgt nostalgische gevoelens van Pasen en het daarbij behorende Paasontbijt met...
Lees verder