Het is 35 jaar geleden dat Last Christmas uitkwam!

Het is 35 jaar geleden dat Last Christmas uitkwam!

35 jaar geleden schreef George Michael hét kerstnummer aller tijden: Last Christmas. Gewoon op zijn zolderkamertje.

Last Christmas

Het is bijna niet te geloven dat het al weer zo lang geleden is. Ook omdat dat nummer elk jaar nog wordt gedraaid en het bijna net zo verbonden is met kerst als het optuigen van de kerstboom en bij je ouders eten op eerste kerstdag. Begin november schreef George het nummer. Andrew Ridgeley zegt hierover:

Het nummer ‘Last Christmas’ ontstond op een middag in 1984, bij George’s ouders thuis. Terwijl we voetbal op tv zaten te kijken, kreeg George opeens inspiratie. Hij werkte boven op zijn keyboard snel een refrein en couplet uit. Met de toevoeging van een paar parelende synthesizers en, natuurlijk, sleebelletjes, had George’s sterke melodie meteen alle kenmerken van een feestelijke klassieker. Ik hoefde de demo maar één keer te horen om te beseffen dat ‘Last Christmas’ een enorme hit zou worden. 

Filmen in de sneeuw

Het nummer deed niet alleen ons puberhart smelten, de video werd het droombeeld van hoe we kerst wilden vieren: met een groep vrienden in de sneeuw.Hoe vaak heb je niet gehoord: ik wil altijd nog zo’n kerst als de video van Last Christmas. De video werd half november opgenomen in Zwitserland. Volgens Andrew was het een hele klus voor de regisseur om de groep vrienden in bedwang te houden:

Kerstmis leek het slechtste in ons naar boven te halen, want bij het filmen van de videoclip voor ‘Last Christmas’ waren we al net zo geneigd tot kattenkwaad. Onze regisseurs hadden in november een shoot geregeld in de wintersportplaats Saas-Fee in de Zwitserse bergen. Deze keer rommelden we samen met een aantal enthousiaste vrienden dagenlang in de sneeuw, waarbij de lokale wijn rijkelijk vloeide en er meer dan eens mensen uit de kleren gingen.

Last Christmas, de video

Lezen over Wham

Andrew Ridgeley schreef  een boek, Wham! George en ik, over zijn middelbare schoolvriend George Michael, hun vriendschap, liefde voor muziek, de band die ze oprichtte en het knotsgekke avontuur dat Wham heette.

Geschreven door
More from Saskia Smith

Zo snel kan iemand een pil in het glas van je nietsvermoedende puber droppen

Het lijkt een onschuldig tafereeltje: dit meisje chillt lekker met een drankje...
Lees verder