Actieve rijbaan-assistentie en autonoom remmen. De zoon (15) van Martine legt het allemaal even uit

De puberzoon van Martine kan niet wachten tot hij zijn rijbewijs heeft. Tot die tijd bemoeit hij zich graag met het rijgedrag van zijn moeder. Net zijn vader.

Eigenlijk kan mijn vijftienjarige zoon niet wachten totdat hij zijn rijbewijs heeft. Ik weet dat hij stiekem oefent met zijn vader op leegstaande parkeerterreinen, maar gelukkig ben ik daar niet bij. Ik had geen haast met het halen van mijn rijbewijs, ik deed zelfs negen keer examen. Dus dat talent heeft hij niet van mij. Ik zie autorijden echt als een noodzakelijk kwaad.

Het liefste zou ik zo snel mogelijk het stuur uit handen geven. Het lijkt me fantastisch om rondgereden te worden door mijn grote zoon. Die dan vervolgens als een volleerd chauffeur ook nog de deur voor mij opendoet en mij gracieus laat uitstappen. Het stemt me ook melancholiek. Want dat ik hem met de autogordel naast me vastzette en hij mij zijn allerliefste babylachjes schonk en ik mijn best moest doen om me niet door hem te laten afleiden, het lijkt nog maar zo kortgeleden.

Nu bemoeit hij zich vooral overal mee, als hij naast mij zit. Dat is wel genetisch bepaald, want dat doet zijn vader namelijk ook.
Bijvoorbeeld toen ik de puber laatst moest wegbrengen naar een wedstrijd en hij, bij het instappen in onze Kia Ceed, in mijn tas ging graven, op zoek naar de telefoonkabeltjes. ‘Hoeft niet mam, gaat hier vanzelf’, zei hij geruststellend. Hij had mijn telefoon al op het dashboard gelegd. Hij had binnen twee seconden al uitgevogeld dat er een draadloos oplaadstation voor de smartphone in zit. Ik mompelde iets over dat ik dat thuis ook wel wilde en startte de auto.

 

Nu had ik al een paar keer zelf gereden in deze Kia Ceed en wist weliswaar de cruise control vrij snel te doorgronden. Dat had de vorige auto ook. Maar de puber had ook ontdekt dat de auto een snelheidsbordenherkenning heeft en een actieve rijbaanassistentie. ‘Een wat?’, vroeg ik. ‘Nou, dan geeft hij een seintje als je zonder richting aangeven van baan verandert’, zo mansplainde de puber. Dat leek me nou heerlijk. Dan hoefde zijn vader niet meer de hele tijd op te letten en commentaar te leveren als ik aan het rijden ben. Wat hij vaak doet, behalve als hij naast me ligt te snurken.

En er blijkt op de auto ook een feature te zitten die voetgangers herkent en dan vanzelf op de rem trapt. ‘Dat heet autonome noodremassistentie met voetgangersherkenning’, ging de puber nog even door. Het blijkt te werken met camera’s en als die een plotseling overstekende voetganger ‘zien’, dan trapt de auto op de noodrem. Net als dat de auto vanzelf afremt als je te dicht op zijn voorganger rijdt. Dat leek mij al bijna een zelfrijdende auto, je hoeft alleen nog maar te sturen.

Eenmaal aangekomen, moest ik de auto nog even fileparkeren. Ik had al ontdekt dat de auto een achteruitrijcamera had, maar uit gewoonte kijk ik toch liever over mijn schouder achterom. De puber zat echter met zijn neus bovenop het schermpje te roepen wanneer ik links- en rechtsom moest sturen. Ik raakte helemaal in de war. Tegen mijn man roep ik dan altijd: ‘Doe het lekker zelf maar’. Om vervolgens woedend uit te stappen.

Nu hield ik me in, want ik tel mijn zegeningen met al deze nieuwe snufjes. ‘Wat handig allemaal’, riep ik tegen de puber. ‘Kunnen papa en jij gewoon allebei jullie mond houden als jullie naast me zitten in de auto’. Ondertussen tel ik de dagen tot hij achttien is. Want dan zit hij achter het stuur en ik ernaast. En dan zeg ik niks.

KIA

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met Kia, maar de inhoud is 100% van ons. Kijk hier voor onze advertentievoorwaarden.

Kia Ceed design

Maandelijks zit je heel wat uren in de auto. De ene keer neem je je dagelijkse route, een andere keer ben je op weg naar je moeder of heb je je pubers achterin om ze naar hockey, een feestje of school te brengen. Onderweg maak je van alles mee, dit zijn stiekem soms heel bijzondere gebeurtenissen. Deze momenten willen wij onder de aandacht brengen #KiaMoments.

Hij is stijlvol en sportief tot in de details: de Kia Ceed is een auto voor iedereen met een ondernemend karakter met lekker veel ruimte voor iedereen. Ontdek de nieuwe Kia Ceed op kia.com

–>


Geschreven door
More from Martine De Vente

Agossie, jongens die de baard in de keel krijgen

Jongens van wie de stem breekt, zijn altijd erg aandoenlijk. Ze hebben...
Lees verder