Actieve rijbaan-assistentie en autonoom remmen. De zoon (15) van Martine legt het allemaal even uit

De puberzoon van Martine kan niet wachten tot hij zijn rijbewijs heeft. Tot die tijd bemoeit hij zich graag met het rijgedrag van zijn moeder. Net zijn vader.

Eigenlijk kan mijn vijftienjarige zoon niet wachten totdat hij zijn rijbewijs heeft. Ik weet dat hij stiekem oefent met zijn vader op leegstaande parkeerterreinen, maar gelukkig ben ik daar niet bij. Ik had geen haast met het halen van mijn rijbewijs, ik deed zelfs negen keer examen. Dus dat talent heeft hij niet van mij. Ik zie autorijden echt als een noodzakelijk kwaad.

Het liefste zou ik zo snel mogelijk het stuur uit handen geven. Het lijkt me fantastisch om rondgereden te worden door mijn grote zoon. Die dan vervolgens als een volleerd chauffeur ook nog de deur voor mij opendoet en mij gracieus laat uitstappen. Het stemt me ook melancholiek. Want dat ik hem met de autogordel naast me vastzette en hij mij zijn allerliefste babylachjes schonk en ik mijn best moest doen om me niet door hem te laten afleiden, het lijkt nog maar zo kortgeleden.

Nu bemoeit hij zich vooral overal mee, als hij naast mij zit. Dat is wel genetisch bepaald, want dat doet zijn vader namelijk ook.
Bijvoorbeeld toen ik de puber laatst moest wegbrengen naar een wedstrijd en hij, bij het instappen in onze Kia Ceed, in mijn tas ging graven, op zoek naar de telefoonkabeltjes. ‘Hoeft niet mam, gaat hier vanzelf’, zei hij geruststellend. Hij had mijn telefoon al op het dashboard gelegd. Hij had binnen twee seconden al uitgevogeld dat er een draadloos oplaadstation voor de smartphone in zit. Ik mompelde iets over dat ik dat thuis ook wel wilde en startte de auto.

 

Nu had ik al een paar keer zelf gereden in deze Kia Ceed en wist weliswaar de cruise control vrij snel te doorgronden. Dat had de vorige auto ook. Maar de puber had ook ontdekt dat de auto een snelheidsbordenherkenning heeft en een actieve rijbaanassistentie. ‘Een wat?’, vroeg ik. ‘Nou, dan geeft hij een seintje als je zonder richting aangeven van baan verandert’, zo mansplainde de puber. Dat leek me nou heerlijk. Dan hoefde zijn vader niet meer de hele tijd op te letten en commentaar te leveren als ik aan het rijden ben. Wat hij vaak doet, behalve als hij naast me ligt te snurken.

En er blijkt op de auto ook een feature te zitten die voetgangers herkent en dan vanzelf op de rem trapt. ‘Dat heet autonome noodremassistentie met voetgangersherkenning’, ging de puber nog even door. Het blijkt te werken met camera’s en als die een plotseling overstekende voetganger ‘zien’, dan trapt de auto op de noodrem. Net als dat de auto vanzelf afremt als je te dicht op zijn voorganger rijdt. Dat leek mij al bijna een zelfrijdende auto, je hoeft alleen nog maar te sturen.

Eenmaal aangekomen, moest ik de auto nog even fileparkeren. Ik had al ontdekt dat de auto een achteruitrijcamera had, maar uit gewoonte kijk ik toch liever over mijn schouder achterom. De puber zat echter met zijn neus bovenop het schermpje te roepen wanneer ik links- en rechtsom moest sturen. Ik raakte helemaal in de war. Tegen mijn man roep ik dan altijd: ‘Doe het lekker zelf maar’. Om vervolgens woedend uit te stappen.

Nu hield ik me in, want ik tel mijn zegeningen met al deze nieuwe snufjes. ‘Wat handig allemaal’, riep ik tegen de puber. ‘Kunnen papa en jij gewoon allebei jullie mond houden als jullie naast me zitten in de auto’. Ondertussen tel ik de dagen tot hij achttien is. Want dan zit hij achter het stuur en ik ernaast. En dan zeg ik niks.

KIA

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met Kia, maar de inhoud is 100% van ons. Kijk hier voor onze advertentievoorwaarden.

Kia Ceed design

Maandelijks zit je heel wat uren in de auto. De ene keer neem je je dagelijkse route, een andere keer ben je op weg naar je moeder of heb je je pubers achterin om ze naar hockey, een feestje of school te brengen. Onderweg maak je van alles mee, dit zijn stiekem soms heel bijzondere gebeurtenissen. Deze momenten willen wij onder de aandacht brengen #KiaMoments.

Hij is stijlvol en sportief tot in de details: de Kia Ceed is een auto voor iedereen met een ondernemend karakter met lekker veel ruimte voor iedereen. Ontdek de nieuwe Kia Ceed op kia.com

–>


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

27 overduidelijke signalen dat je een (of meer) puberdochters in huis hebt

Op een dag verandert ook jouw allerschattigste, in een zuurstokroze tutu ronddartelende kleuterprinses, in een opstandig wezen met louter zwarte kleding en foeilelijke make-up....

Dit doen pubers als jij niet metéén reageert op hun WhatsApps

Oké, je doet je best om stand-by te staan. Maar soms lukt het niet. Dan ben je aan het werk. Of heb je een...

Een weekje puberale vergeetachtigheid: schade € 137,-

Dat pubers duur zijn, is niet echt nieuws meer. Maar deze week gingen de euro's met bakken tegelijk de deur uit. Dat kwam zo....

Deze gaan we kijken (met de pubers) I am not okay with this

Een betere timing had Netflix niet kunnen kiezen voor de première van I Am Not Ok With This. Het is namelijk Krokusvakantie, en de...

We zijn wel klaar toch, met die telefoon?

Martine is inmiddels wel klaar met al die alarmberichten over hoe slecht die smartphone wel niet is voor onze kinderen. Want inmiddels wordt alle...

17 redenen waarom we graag een puber zouden willen zijn

Pubers zijn de leukste mensen op aarde. Echt. Niet in de laatste plaats omdat ze zo bijzonder origineel, grappig en innovatief zijn. En eigenlijk...

11 heel leuke appjes tussen pubers en hun ouders

Whatsappen met pubers levert vaak heel grappige gesprekken op. Waar we heerlijk om kunnen lachen.  1. Niet zo schreeuwen, aub 2. De puber is er nog...

Hoe Sanne (ligt in scheiding) de feestdagen is doorgekomen

Sanne ligt in scheiding. Ze zag nogal op tegen de ‘feest’dagen. Arme zij? Nou… ze heeft het overleefd. Met een tosti en veel bubbels. Pfff, het...

12 musea die pubers vanuit huis kunnen ‘bezoeken’

Naast schoolwerk, zijn er nog een aantal andere dingen die je puber thuis kan doen. Virtueel een museum bezoeken bijvoorbeeld. Want hoe leuk is...

18 dingen die pubers doen waardoor je zeker weet dat het gewoon vieze schepsels zijn

Dat pubers niet de meest propere mensen op deze aardbol zijn is wel bekend. Maar sommige dingen die ze doen zijn gewoon echt ronduit...

Waar ze ook vandaan komen, straattaal begrijpen ze allemaal

Enig idee wat je puber bedoelt met 'Ballie vlakken' (voetbal kijken), een 'barkie trekken' (100 euro pinnen) of 'gooi me even de Pickwick'? (geef...

Een spoedcursus sexting voor ouders

Auteur Francien Regelink maakte toen ze 16 was een foto van haar borsten voor een jongen waar ze verliefd op was. Hij deelde die...

31 nieuwe emoji’s om het leven voor puberouders makkelijker te maken

Om het leven makkelijker en in sommige gevallen zelf aangenamer te maken, zouden er speciale emoji's moeten komen voor puberouders. Die duidelijk uitdrukken hoe...