9 redenen waarom je je kinderen in de vakantie met rust moet laten

Eindexamens zijn eigenlijk een hinderlijke onderbreking van een eindeloze zomervakantie
Laat ze lekker met rust

Pfff, is het nou alweer vakantie? Gaan die kinderen eigenlijk wel naar school? Hoewel ze zich kapot ergert aan dat lamlendige gedoe, het uitslapen, het lanterfanten, het gegame en geloer op de telefoon, ziet Martine ook wel voordelen van zo’n zomervakantie. Nou ja, op een paar puntjes na dan.

#1 Ze komen eindelijk eens aan slapen toe

Komen die van jou ook niet voor het middaguur tussen de klamme lappen vandaan? Vroeg opstaan is voor pubers juist heel tegennatuurlijk, want hun biologische klok loopt heel anders dan die van ons. Laat ze maar even.

#2 Ze hebben het al zo druk

Naar de toneelclub, drie keer per week sporten, pianoles en natuurlijk huiswerk. Als het geen vakantie is, staat de agenda boordevol. Deze weken staat alles ‘on hold’. Heb je voor de vakantie ‘tig uitjes gepland, maar hebben ze geen zin om mee te gaan. Laat ze maar even. Prima om ook eens even niets te hoeven. Vakantie waar vakantie voor bedoeld is. Uitrusten.

#3 Op een gegeven moment verzinnen ze zelf wel iets

Heb jij ook ongeveer zeshonderd suggesties in de categorie ‘Ik zou het wel weten als ik een week vakantie had?’ Houd ze maar voor je. Op een gegeven moment bedenken ze zelf iets dat ze kunnen gaan doen: alleen of met hun vrienden. Een potje poolen bijvoorbeeld, of een avondvullende speelfilm maken. Voor je het weet zijn ze er heel erg druk mee.

#4 Ook zij hebben soms genoeg van hun telefoon

Je kunt natuurlijk de hele dag roepen dat ze niet zoveel moeten gamen, of op hun telefoon koekeloeren. Op een gegeven moment zijn ze echt wel uitgeWhatsAppt en gegamed (wist je trouwens dat je zo’n spel ook gewoon helemaal ‘uit’ kunt spelen?) en zit er niks anders op dan iets anders doen. En lukt het je puber niet om de apparaten even los te laten, stuur hem even naar de winkel.

#5 Nu is het de tijd om te stoppen met helicopterouderen

Jij op je werk, zij thuis en willen zij dat je nergens mee bemoeit? Ok, prima. Stop maar met helicopterouderen en regel eens een keertje niet dat hun natje en droogje klaarstaan en app eens niet dat of ze wel op tijd komen voor die afspraak. Zij hebben tijd, jij niet. Worden ze heel zelfstandig van.

#6 Ze willen best wel iets doen, maar zeker niet met jou

Zullen we naar de film? Lasergamen dan? Een wandeling maken, lekker buiten! Als je puber ergens geen zin in heeft, is het met jou ergens heen gaan. (‘Ik bedoel: met m’n móeder?!’) Nou ja, heel misschien shoppen; als jij alles betaalt. Laat gewoon zitten.

#7 Ze hebben (en nemen!) de tijd voor hun vrienden

Zeeën van tijd, dus ook tijd om eens oeverloos ouwenelen, gamen of hangen met vrienden. Ook belangrijk. En nu niet zeggen dat je dat zelf ook wel zou willen.

#8 Want, wees eerlijk: eigenlijk wil jij ook vakantie

Natuurlijk ben je gewoon jaloers. Jij zou toch ook wel een weekje vrij willen zijn om lekker in je pyjama op de bank te gaan zitten Netflixen? Grijp je kans, neem een dag vrij en ga ernaast zitten.

#9 Ok, nog een punt

Als ze nou hun rotzooi zouden opruimen, dan zouden we zelf ook zen worden van die zomervakantie.

***
Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Geschreven door
More from Martine De Vente

Help, mijn dochter zit op Instagram!

Die pubers van Martine zijn niet zo heel erg van de smartphones....
Lees verder