Aan je puber vertellen: zo gevaarlijk is lachgas

Een schokkend aantal van 64 jongeren heeft een dwarslaesie opgelopen na gebruik van lachgas. Dat blijkt uit een onderzoek onder 42 ziekenhuizen. Het werkelijke aantal patiënten ligt waarschijnlijk hoger. De Nederlandse Vereniging voor Neurologie hield een enquête onder 78 ziekenhuizen, waarop iets meer dan de helft reageerde.
Excessief gebruik van het middel veroorzaakt een vitamine B12-tekort dat de zenuwen in het ruggenmerg kan aantasten. Hierdoor kan verlamming in de benen of andere ledematen ontstaan. Ook kan teveel lachgas gebruiken epilepsie en psychoses veroorzaken.
Het gebruik van lachgas is gestegen sinds het middel in 2016 is opgenomen in de Warenwet. Daarvoor viel het onder de Geneesmiddelenwet, waardoor het lastiger was om eraan te komen. Er ligt nu een voorstel om het gas te laten vallen onder de Opiumwet. Jammer voor als je gehecht bent aan je slagroomspuit, maar wel (een stuk) veiliger voor onze kinderen.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

Geschreven door
More from Martine De Vente

17 iets te bijdehante opmerkingen van pubers (en ze hebben wel gelijk)

Misschien komt het doordat we onze kinderen misschien iets te vrij hebben...
Lees verder