Martine had als puber last van acné en dacht dat haar gezicht er vreselijk uitzag. Dus ze snapt dat een paar puistjes in de beleving van de pubers ongekende proporties kunnen aannemen die met grof geweld bestreden moeten worden. Tijd voor een mildere aanpak.
Als ik nu kijk naar foto’s van toen, zie ik die puistjes echt niet meer. Maar ik kan me herinneren dat toen ik puber was elke pukkel een drama was van bovenmenselijke proporties. En hoewel mijn moeder altijd zei dat het wel meeviel met mijn acné, had ik er slapeloze nachten van. Elke pukkel zorgde voor een deuk in mijn zelfvertrouwen, ik ging gebukt onder elke mee-eter.
Chemische middeltjes
Dus ik haalde alles uit de kast: van allerhande thuis gefabriceerde middeltjes, tandpasta, baking soda, tot chemische zalfjes van de drogist en huisarts. Dat laatste was spul waarvan je huid ging schilferen en de geur nog het meest deed denken aan verfafbijtmiddel. Hierdoor ging ik er nóg slechter uitzien dan mét pukkels. Ik meed varkensvlees, vet en chocola en dronk liters karnemelk. Dat alles zou de huid verbeteren. En ik smeekte mijn ouders om geld voor een zonnebankkuur, want met een ‘zongekleurde’ huid zag je er minder van.
Als niks meer hielp, dan restte alleen nog uitknijpen en dichtkitten met een camouflagestift. Grappig is dat ik dus op de foto’s van vroeger geen pukkels kan ontwaren. Blijkbaar viel het toch echt wel mee. Maar ik had het in mijn hoofd heel groot gemaakt en er waren dagen dat ik het liefst met een bivakmuts op naar school wilde.
Betere middelen dan in de 80’s
Als ik nu op de neusjes en voorhoofden van mijn pubers tekenen zie van acné, kan ik me wél voorstellen hoe erg ik het vond om ze te hebben. En hoe onzeker je ervan kan worden met zo’n pukkel op je kin. Als mijn pubers vragen wat je ertegen kunt doen, zeg ik daarom niet dat het wel meevalt, maar denk ik met ze mee zodat ze met opgeheven hoofd de deur uit kunnen. Gelukkig zijn er betere anti-acné middelen op de markt dan in de jaren tachtig en negentig. Die vriendelijker zijn voor de huid dan het grove geweld van pure alcohol en afbijtmiddel.
Zo bestelde ik de parfumvrije en alcoholvrije aanstiplotion van dermatoloog Drs Leenarts (trouwens ook gewoon te koop bij de Etos), die een antibacteriële en indrogende werking heeft op puistjes. Daarbij instrueerde ik de pubers dat ze vooral van hun puistjes en mee-eters moeten afblijven. Want van knijpen wordt het alleen maar erger. Je duwt dan wel een beetje talg naar buiten, maar ook dieper de huid in, waardoor de ontsteking alleen maar verergert. Salicylzuur Gel helpt voorkomen dat de poriën verstoppen.
Ik leerde mijn pubers ook dat het belangrijk is om hun huid te verzorgen. Dus niet ‘s avonds hup, kleren uit en hun bed in, maar eerst even langs de badkamer om hun huid schoon te houden, bijvoorbeeld met Reinigingsschuim van Drs Leenarts. Er werd verbijsterd gekeken, want hoezo? Maar eenmaal uitgelegd dat dit meehelpt om hun huid pukkelvrij te houden, wordt de tocht naar de badkamer alsnog elke avond gemaakt. Waarvan ik dan weer gebruik maak, want zo zorg ik er ook voor dat ze elke avond hun tandenpoetsen, iets wat ze óók met liefde overslaan.
***
Dit artikel hebben we in samenwerking met Drs Leenarts gemaakt, de tekst in 100% van ons. Speciaal voor de vette en onzuivere huid stelde zij een set met vier problem solvers samen: De Salicylzuur 1% Gel, Schuimende Gezichtsreiniger, Aanstiplotion voor puistjes en een dagcrème. Op haar website geeft ze echt goede oplossingen om de puberhuid te verzorgen en staan tal tips over wat wel en vooral niet te doen als je als puber last hebt van acné.
Kijk op de website van Drs Leenarts voor meer informatie over acné. Drs Leenarts is het merk van dermatoloog Marjolein Leenarts, die een lijn voor no-nonsense huidverzorging ontwikkelde. De producten bevatten geen parfum en alchohol en alleen ingrediënten waarvan is bewezen dat ze goed zijn voor de huid.