Acné kan pubers behoorlijk onzeker maken, maar er is iets aan te doen

Martine had als puber last van acné en dacht dat haar gezicht er vreselijk uitzag. Dus ze snapt dat een paar puistjes in de beleving van de pubers ongekende proporties kunnen aannemen die met grof geweld bestreden moeten worden. Tijd voor een mildere aanpak.

Als ik nu kijk naar foto’s van toen, zie ik die puistjes echt niet meer. Maar ik kan me herinneren dat toen ik puber was elke pukkel een drama was van bovenmenselijke proporties. En hoewel mijn moeder altijd zei dat het wel meeviel met mijn acné, had ik er slapeloze nachten van. Elke pukkel zorgde voor een deuk in mijn zelfvertrouwen, ik ging gebukt onder elke mee-eter.

Chemische middeltjes

Dus ik haalde alles uit de kast: van allerhande thuis gefabriceerde middeltjes, tandpasta, baking soda, tot chemische zalfjes van de drogist en huisarts. Dat laatste was spul waarvan je huid ging schilferen en de geur nog het meest deed denken aan verfafbijtmiddel. Hierdoor ging ik er nóg slechter uitzien dan mét pukkels. Ik meed varkensvlees, vet en chocola en dronk liters karnemelk. Dat alles zou de huid verbeteren. En ik smeekte mijn ouders om geld voor een zonnebankkuur, want met een ‘zongekleurde’ huid zag je er minder van.

Als niks meer hielp, dan restte alleen nog uitknijpen en dichtkitten met een camouflagestift. Grappig is dat ik dus op de foto’s van vroeger geen pukkels kan ontwaren. Blijkbaar viel het toch echt wel mee. Maar ik had het in mijn hoofd heel groot gemaakt en er waren dagen dat ik het liefst met een bivakmuts op naar school wilde.

Betere middelen dan in de 80’s

Als ik nu op de neusjes en voorhoofden van mijn pubers tekenen zie van acné, kan ik me wél voorstellen hoe erg ik het vond om ze te hebben. En hoe onzeker je ervan kan worden met zo’n pukkel op je kin. Als mijn pubers vragen wat je ertegen kunt doen, zeg ik daarom niet dat het wel meevalt, maar denk ik met ze mee zodat ze met opgeheven hoofd de deur uit kunnen. Gelukkig zijn er betere anti-acné middelen op de markt dan in de jaren tachtig en negentig. Die vriendelijker zijn voor de huid dan het grove geweld van pure alcohol en afbijtmiddel.

Zo bestelde ik de parfumvrije en alcoholvrije aanstiplotion van dermatoloog Drs Leenarts (trouwens ook gewoon te koop bij de Etos), die een antibacteriële en indrogende werking heeft op puistjes. Daarbij instrueerde ik de pubers dat ze vooral van hun puistjes en mee-eters moeten afblijven. Want van knijpen wordt het alleen maar erger. Je duwt dan wel een beetje talg naar buiten, maar ook dieper de huid in, waardoor de ontsteking alleen maar verergert.  Salicylzuur Gel helpt voorkomen dat de poriën verstoppen.

Ik leerde mijn pubers ook dat het belangrijk is om hun huid te verzorgen. Dus niet ‘s avonds hup, kleren uit en hun bed in, maar eerst even langs de badkamer om hun huid schoon te houden, bijvoorbeeld met Reinigingsschuim van Drs Leenarts. Er werd verbijsterd gekeken, want hoezo? Maar eenmaal uitgelegd dat dit meehelpt om hun huid pukkelvrij te houden, wordt de tocht naar de badkamer alsnog elke avond gemaakt. Waarvan ik dan weer gebruik maak, want zo zorg ik er ook voor dat ze elke avond hun tandenpoetsen, iets wat ze óók met liefde overslaan.

***

Dit artikel hebben we in samenwerking met Drs Leenarts gemaakt, de tekst in 100% van ons. Speciaal voor de vette en onzuivere huid stelde zij een set met vier problem solvers samen: De Salicylzuur 1% Gel, Schuimende Gezichtsreiniger, Aanstiplotion voor puistjes en een  dagcrème. Op haar website geeft ze echt goede oplossingen om de puberhuid te verzorgen en staan tal tips over wat wel en vooral niet te doen als je als puber last hebt van acné.

Kijk op de website van Drs Leenarts voor meer informatie over acné. Drs Leenarts is het merk van dermatoloog Marjolein Leenarts, die een lijn voor no-nonsense huidverzorging ontwikkelde. De producten bevatten geen parfum en alchohol en alleen ingrediënten waarvan is bewezen dat ze goed zijn voor de huid.

 

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

30 redenen waarom het leven voor puberjongens niet altijd makkelijk is

Wij snappen ook wel dat het leven als puber niet heel makkelijk is, want wij ouders zijn immers ook jong geweest. Vandaar deze opsomming...

21 tekenen dat pubers zich niks aantrekken van het weer

Pubers hebben zo hun eigen opvattingen over hoe te handelen bij de diverse weertypen. Regen of zonneschijn, de puber trekt gewoon zijn eigen plan.  1....

Goed idee: klaaglijn voor pubers zodat ze jou niet de hele tijd lastigvallen

Hou het thuis gezellig en schakel voor pubers de puberklaaglijn in. Daar kunnen ze alles droppen wat hun dwars zit zonder jou lastig te...

Maryana wilde niet meer verder leven omdat ze werd gepest

In de indringende documentaire Eindeloos Gepest – Het verhaal van Maryana zien we het verhaal van Maryana die niet meer verder wilde leven, omdat...

45 dingen die je nooit had geweten als je geen pubers had gehad

Met intrede van pubers in je huishouden ontdek je allerlei nieuwe dingen omdat die pubers dat nu eenmaal met zich meebrengen. En is het...

Onze pubers zijn in Nederland domweg gelukkig

Als je puber de volgende keer moppert dat hij nóóit wat mag van jou of over dat school echt verschrikkelijk is: vertel hem dat...

Drie jaar na MeToo, hoe ziet dat er voor onze pubers nu uit?

Deze maand is het drie jaar geleden dat de hashtag #metoo wereldwijd werd gebruikt door vrouwen en mannen die met seksueel en grensoverschrijdend gedrag...

Deze vader zingt een hilarisch lied over de super slime van zijn dochter

Al bekend met The Holderness Family? Vader, moeder en twee kinderen. En ze maken hilarische video's. Zoals deze over slime. Waar wij ondertussen ook...

15 baantjes die uitermate geschikt zijn voor pubers

We roepen best vaak tegen onze pubers zoek een krantenwijk, of ga vakken vullen. En dan zuchten ze, want saai. Maar ja, die euro's...