‘Ik kom erachter dat mijn zoon (17) rookt’

Artsen, psychologen, pedagogen; iedereen heeft wel iets te zeggen over pubers en hun perikelen. Maar de enige die vragen van puberouders pas echt goed kan beantwoord is onze Tante Nel. 61 jaar, getrouwd met Ome Wim, en met de vier pubers (2m, 2v) die ooit door haar huis struinden een ervaringsdeskundige als geen ander.

De vraag van deze week: Ik ben er net achtergekomen dat onze puber van 17 shag in zijn tas heeft. Wij zijn daar echt op tegen, wat kunnen wij het beste doen? Hij heeft nota bene net voor zijn verjaardag en slagen zijn rijlessen gekregen. Wat zou u doen, Tante Nel?

Tante Nel: “Ik weet niet precies wat rijlessen met de shag te maken hebben, tenzij jullie hem rijlessen hebben beloofd als hij niet zou roken. Los daarvan is het vreselijk wat je allemaal in de tas van je puber kunt vinden. Dan zijn beschimmelde boterhammen misschien wel het minste waar je je zorgen over moet maken.

Natuurlijk is het idee dat jouw zoon aan zo’n peuk lurkt vreselijk. Evenals het idee dat als hij eenmaal rookt het nog een hele klus is om hem daar weer mee te laten stoppen. Maar je weet ongetwijfeld ook dat verbieden geen zin heeft. Hij mag in zijn tas doen wat hij wilt. Je kunt natuurlijk wel zijn rookactieradius beperken door een rookverbod in huis, tuin, en zeg wijde omtrek van de straat te verbieden.  Al is daar nog niemand ooit door gestopt, maar dan zit jij in ieder geval niet in die rooklucht.

Wat bij mijn rokende zoon werkte was de gevolgen van zijn gerook en passant voor zijn voeten te werpen: dat hij uit zijn mond stonk, dat zijn tanden gingen rotten, en dat meisjes een hekel aan shag hebben. Dat laatste zorgde er overigens wel voor dat hij stopte. Bij mijn dochter die zich in een sigarettenavontuur had gestort was een plaatje van een rokerslong genoeg. Uitgeprint op A3-formaat, en opgehangen naast een plek waar ze het vaakst keek: de badkamerspiegel.”

Ook een vraag voor Tante Nel? Mail ons op tishiergeenhotel@gmail.com

Lees ook
Geschreven door
More from Tante Nel

‘Mijn dochter houdt de badkamer ’s ochtends te lang bezet’

Artsen, psychologen, pedagogen; iedereen heeft wel iets te zeggen over pubers en...
Lees verder