Als je 11-jarige dochter voor het eerst ongesteld wordt, hoeft het niet per se feest te zijn

Het moment dat je dochter van een meisje een vrouw wordt, daar had Marloes zich wel iets bij voorgesteld. Maar toen haar jongste dochter voor het eerst ongesteld werd, ging het toch helemaal anders dan verwacht.

Nou ben ik niet het type dat de tamponslingers zou gaan ophangen voor de period party als mijn kind ongesteld zou worden, maar ik had me er wel íets bij voorgesteld. Dat ik school zou e-mailen met een verzuimsmoes bijvoorbeeld, en mijn kindje met een kruik, een dekentje en een beker warme chocolademelk op de bank zou planten. Waarna ze zoveel mocht Netflixen als ze wilde.
Zoals met zoveel dingen die je meemaakt met pubers, ging het dus allemaal anders. Er was een vriendinnetje van mijn dochter bij ons thuis. Lief kind. Lang. Ik vroeg langs mijn neus weg hoe lang ze wel niet zou worden. ‘Nou, niet veel meer’, zei ze wijsneuzerig. ‘Ik ben namelijk al ongesteld geworden en dan groei je niet veel meer.’ Ik wist mijn ‘jeetje wat vroeg’ nog in te slikken. Want ik vond het inderdaad heel snel. Ze zitten nog niet eens in de brugklas!
Terwijl ik even later stond te koken, vroeg ik onze Sammie wat ze daar nou van vond, van dat ongesteld zijn en dan nu al. Toen kamen er heel dikke tranen. Ze was het namelijk al geweest. Drie maanden geleden. Ik schrok me dood.
Niet zozeer van het feit dat ze ongesteld was geworden, maar omdat ze het niet had gezegd. Ik bedoel: we leven toch niet in de jaren vijftig? Waarin ongesteld zijn wel nog iets was waarvoor je je moet schamen. En we hebben ook geen godsdienst waarbij het hebben van de eerste menstruatie repercussies heeft, zoals dat je niet meer mag koken of zwemmen. En ook dacht ik altijd dat ik zo’n ouder ben aan wie kinderen alles durven te vertellen. Nou ja, in ieder geval dit soort dingen.
Ik liet van schrik de gehaktballen even voor wat ze waren, en ging naast haar zitten. Ze kroop bij me op schoot, snikkend in mijn nek. Ze had het wel willen vertellen, maar ze schaamde zich zo. En ik huilde zachtjes met haar mee. Want ze is nog zo klein, zo’n meisje nog. Hoe rot en alleen moet ze zich hebben gevoeld. En hoe kut was het dat ik er niet voor haar kon zijn?
Toen we allebei waren uitgesnikt, vroeg ik hoe ze het had opgelost. “Nou, heel simpel”, zei ze. “Die spullen van jou liggen echt óveral.” Ik moest lachen, want dat klopte. Soms vind ik een tampon op de lessenaar van de piano. Of een pakje Always in mijn fietstas. En ik had me inderdaad afgevraagd hoe die maandverband-dingen toch steeds uit mijn werktas verdwenen.
Het moorkoppenmoment was dan weliswaar voorbij, maar dat nam niet weg dat we er niet alsnog bij stil konden staan. We zouden gaan doen wat vrouwen doen als ze zich rot voelen of ongesteld zijn: chocola eten en schoenen kopen.
Ik haalde bij de supermarkt een heel assortiment Tony Chocolonely en in de stad viel de keuze op een paar hoge All Stars. Geen rode.

Zoek je nog iets voor jouw verlanglijstje?

***
Bestel hieronder, of koop bij je favoriete boekhandel:

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Was jij puber in de jaren 80? Dan had je deze 10 producten waarschijnlijk allemaal

Gek worden we soms van die trends die onze kinderen blijkbaar allemaal moeten volgen: witte sneakers, Passion Planners van vloggers, MAC-lippenstiften, noem maar op....

Klaar met de rotzooi van je pubers in huis? Ga gewoon in staking

Wat doe je als je het gevoel hebt dat jij degene bent die het huishouden draaiend houdt, omdat  er zonder jou niets gebeurt? Geef...

41 redenen waarom zondagochtend met pubers relaxter is dan met peuters

We herinneren het ons maar al te goed, die hectische zondagochtenden met peuters. Ochtenden die altijd veel te vroeg begonnen, altijd veel gedoe waren...

Helpt dat alcoholverbod nou wel of niet?

Niet drinken tot je achttiende, het lijkt te helpen om de puberhersenen te beschermen tegen de schadelijke effecten van alcohol. Maar is dat ook...

Deze willen we: een knop die bepaalt wat je pubers op internet kijken

Ook weleens geprobeerd om het internetgebruik van de pubers te beteugelen? Wij komen niet verder dan de router aan- of uitzetten, maar dan zitten...

Kijken met je puber: de remake van Christiane F.

Aids en harddrugs waren dé zaken waarvoor je als puber in de jaren tachtig en negentig niet honderd, maar misschien wel duizend keer werd...

Let op! Worden jouw pubers depressief van social media

De meeste pubers zitten op social media. Vooral Facebook, Snapchat en Instagram zijn populair. Maar de laatste tijd komt steeds vaker naar voren dat al...

Gezellig, al die vrienden van je pubers over de vloer

De oudste zoon van Anne en zijn vrienden verzamelen zich bijna wekelijks in haar woonkamer. En ja, ze kan niet anders zeggen dat het...

Jongen overlijdt aan drugs, maar kon ook de lockdown maar moeilijk verteren

Vanmorgen stonden we even stil bij het overlijden van Pepijn Remmers, een leerling van het 4e Gymnasium in Amsterdam. Als er een jong iemand...

‘Mijn zoon (14) was zo straalbezopen dat hij niet meer wist waar hij was’

De jongste zoon van Marloes' vriendin Sandra kreeg aan het einde van de tweede klas ineens andere vrienden. Met een ervan zette hij het...

Liever met je smartphone in je kamer, dan hangen met je vrienden (of daten)

Waarom zou je nog ergens naartoe gaan als het sociale leven via je smartphone naar je toe komt? Amerikaanse pubers werken niet meer, gaan...

Houd je puber alsjeblieft elke dag even heel stevig vast

Saskia zegt vaak tegen haar pubers hoe dol ze op hen is. En geeft ook eindeloos knuffels ook al zitten ze daar niet per...

Die HPV-vaccinatie, waarom zou je het eigenlijk niet doen?

Saskia twijfelde of ze haar dochter moest laten inenten tegen het HPV-virus. Maar nu uit onderzoek van het VUmc is gebleken dat deze prik...