Als je 11-jarige dochter voor het eerst ongesteld wordt, hoeft het niet per se feest te zijn

Het moment dat je dochter van een meisje een vrouw wordt, daar had Marloes zich wel iets bij voorgesteld. Maar toen haar jongste dochter voor het eerst ongesteld werd, ging het toch helemaal anders dan verwacht.

Nou ben ik niet het type dat de tamponslingers zou gaan ophangen voor de period party als mijn kind ongesteld zou worden, maar ik had me er wel íets bij voorgesteld. Dat ik school zou e-mailen met een verzuimsmoes bijvoorbeeld, en mijn kindje met een kruik, een dekentje en een beker warme chocolademelk op de bank zou planten. Waarna ze zoveel mocht Netflixen als ze wilde.
Zoals met zoveel dingen die je meemaakt met pubers, ging het dus allemaal anders. Er was een vriendinnetje van mijn dochter bij ons thuis. Lief kind. Lang. Ik vroeg langs mijn neus weg hoe lang ze wel niet zou worden. ‘Nou, niet veel meer’, zei ze wijsneuzerig. ‘Ik ben namelijk al ongesteld geworden en dan groei je niet veel meer.’ Ik wist mijn ‘jeetje wat vroeg’ nog in te slikken. Want ik vond het inderdaad heel snel. Ze zitten nog niet eens in de brugklas!
Terwijl ik even later stond te koken, vroeg ik onze Sammie wat ze daar nou van vond, van dat ongesteld zijn en dan nu al. Toen kamen er heel dikke tranen. Ze was het namelijk al geweest. Drie maanden geleden. Ik schrok me dood.
Niet zozeer van het feit dat ze ongesteld was geworden, maar omdat ze het niet had gezegd. Ik bedoel: we leven toch niet in de jaren vijftig? Waarin ongesteld zijn wel nog iets was waarvoor je je moet schamen. En we hebben ook geen godsdienst waarbij het hebben van de eerste menstruatie repercussies heeft, zoals dat je niet meer mag koken of zwemmen. En ook dacht ik altijd dat ik zo’n ouder ben aan wie kinderen alles durven te vertellen. Nou ja, in ieder geval dit soort dingen.
Ik liet van schrik de gehaktballen even voor wat ze waren, en ging naast haar zitten. Ze kroop bij me op schoot, snikkend in mijn nek. Ze had het wel willen vertellen, maar ze schaamde zich zo. En ik huilde zachtjes met haar mee. Want ze is nog zo klein, zo’n meisje nog. Hoe rot en alleen moet ze zich hebben gevoeld. En hoe kut was het dat ik er niet voor haar kon zijn?
Toen we allebei waren uitgesnikt, vroeg ik hoe ze het had opgelost. “Nou, heel simpel”, zei ze. “Die spullen van jou liggen echt óveral.” Ik moest lachen, want dat klopte. Soms vind ik een tampon op de lessenaar van de piano. Of een pakje Always in mijn fietstas. En ik had me inderdaad afgevraagd hoe die maandverband-dingen toch steeds uit mijn werktas verdwenen.
Het moorkoppenmoment was dan weliswaar voorbij, maar dat nam niet weg dat we er niet alsnog bij stil konden staan. We zouden gaan doen wat vrouwen doen als ze zich rot voelen of ongesteld zijn: chocola eten en schoenen kopen.
Ik haalde bij de supermarkt een heel assortiment Tony Chocolonely en in de stad viel de keuze op een paar hoge All Stars. Geen rode.

Zoek je nog iets voor jouw verlanglijstje?

***
Bestel hieronder, of koop bij je favoriete boekhandel:

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Franse woordjes onthouden lukt niet, maar wel alle namen van voetballers uit je hoofd kennen

Mijn zestienjarige onthoudt geen enkel Frans woordje of wiskundige stelling, maar heeft een enorme voetbalkennis. Zo kent hij álle spelers van de Champions League...

13 tekenen dat pubers ranzige huisgenoten zijn

Als je puber al wat ouder is, begint die langzamerhand een eigen leven te leiden thuis. Zo eten jouw puber niet meer elke dag...

Wij schreven een sinterklaasgedicht voor je puber dat je kunt copy-pasten

Lief puberkind (of vul naam in), Het is weer tijd voor een gedicht van deze Sint. Je bent geweldig leuk, daar niet van, maar dit is de...

Deze dingen zou ik mijn puberdochter willen meegeven

Soms ziet Martine haar dochter worstelen met het leven. Want pubermeisje zijn, dat valt helemaal niet mee. Deze dingen had Martine heel graag willen...

Laat je pubers zich vooral lekker vervelen

Vervelen is heel goed voor pubers. Je kunt ze dus gerust aan hun lot overlaten. Dat zorgt niet alleen voor minder irritaties aan jouw...

‘Ik kon niet wachten tot mijn zoon op kamers ging, totdat het echt gebeurde’

Martine kon niet wachten tot haar zoon op kamers ging. Maar toen het echt gebeurde viel het afscheid haar wel heel erg zwaar. 'Hij...

Deze film over de band tussen een vader en zijn verslaafde zoon, zou iedereen moeten zien

Beautiful Boy is een film naar het gelijknamige boek van David Sheff, over zijn verslaafde zoon Nic, en vertelt het waargebeurde verhaal van een...

Hoe Lonnekes zoon (18) rouwt om het verlies van zijn overleden vriend

Als een goede vriend van Lonnekes achttienjarige zoon verongelukt, stapt de dood in een vriendengroep die tot dat moment alleen maar keihard bezig was...

15 zinnen waar pubers blij van worden, ook al denk jij iets anders

Onze pubers lijken een ondoorgrondelijke en geschreven in het Chinees gebruiksaanwijzing te hebben, maar zijn eigenlijk best makkelijk te peilen. Natuurlijk ontploffen ze snel, worden zonder...

Koningsdag binnen vieren met pubers in 101 irritante stappen

Deze Koningsdag is de tweede zonder Koningsnacht, vrijmarkt en oranje polonaise door de straat. Want we vieren het thuis. En zijn binnen. Alleen zien...

Een open brief aan leraren in het voortgezet onderwijs

Onlangs schreef een docente van een middelbare school een open brief aan ouders. Ze vond dat ouders doorslaan in het ‘bovenop hun kinderen zitten’....

TikTok lijkt onschuldig, maar is het niet

Waarschijnlijk heeft jouw puber de TikTok-app waarmee je grappige parodieën kunt filmen op populaire liedjes of filmscènes ook op zijn telefoon. En waarschijnlijk is...

Dat pubers veel drinken komt waarschijnlijk door hun tolerante ouders

Jongeren in Nederland drinken veel. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de pubers van 15 en 16 jaar weleens alcohol heeft gedronken. De helft...