Als je puber examen doet heb je het als ouder ook niet makkelijk

Esthers tweelingmeiden gaan volgend jaar uit huis. Als ze tenminste slagen voor hun vwo-examen. Voor haar eigen gemoedsrust probeert Esther ze vooral los te laten. Het komt vast allemaal goed. Ze zijn per slot van rekening al lang en breed 18, behoorlijk zelfstandig en enigszins verantwoordelijk.

Ik lig wakker. Het is allemaal zo spannend! Ik probeer te negeren dat mijn dochters vooral bezig zijn met het organiseren van hun examenfeest. Het examenreisje hebben ze godzijdank in september al geboekt. Ik lig te malen en zie het 2 uur worden. Ik maak me vooral zorgen over de fiets van dochter 2. Haar spatbord hangt los en haar ketting loopt er regelmatig af…

De volgende dag zwaai ik dochter 2 uit. “Wil je mijn fiets?” vraag ik hoopvol. “Nee, hoeft niet mam.” Nog geen kwartier later belt ze in paniek op. “Mam! Mijn spatbord zit vast in mijn fiets! Het achterwiel draait niet meer!” Ik breng haar met de auto. Ze is nog net op tijd voor haar eindexamen Frans. “Ik zat het eerste kwartier nog helemaal te trillen”, vertelt ze als ze thuiskomt. “Maar volgens mij ging het toch wel redelijk.” Die nacht slaap ik goed. De fiets van dochter 2 is kapot. Mijn fietssleutel ligt al klaar op de piano. Het komt vast allemaal goed.

De volgende dag heeft dochter 1 om 9 uur examen Maatschappijwetenschappen. Dochter 2 hoeft pas ’s-middags op school te zijn. Ze ligt nog in bed wanneer wij vertrekken. Ik breng dochter 1 naar school en rijd verder naar het station. Ik heb een afspraak in Arnhem en ga met de trein. Als ik op Utrecht Centraal wil overstappen, belt dochter 2. Nog erger in paniek dan gisteren. “Iedereen is weg! Alle deuren zijn op slot! Mijn sleutelbos zit nog in mijn fiets en die staat buiten! Jullie hebben me opgesloten!”

“Geen paniek”, zeg ik terwijl de zenuwen onmiddellijk door mijn lijf gieren. “Ik ga de buurvrouw bellen, die heeft onze voordeursleutel. Als zij niet thuis is, kom ik terug naar huis.” De buurvrouw zit al op haar werk. Ik zeg mijn afspraak af, neem de trein terug naar Breukelen en bel dat ik eraan kom. Dochter 2 klinkt al iets minder gestrest. “Sorry mam, echt sorry…” Ik rijd naar huis om mijn kind te bevrijden en breng haar die middag met de auto naar school. Ik neem geen enkel risico meer. Het komt vast allemaal goed.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

15 redenen waarom alles gewoon was beter in de jaren 80 en 90

Ben jij in de jaren 80 of 90 opgegroeid? Dan verbaas je je vast over hoe het puberleven van nu. Want let’s face it,...

15 redenen waarom je portemonnee altijd leeg is met een puber in huis

Met pubers in huis is het vaak de vraag: hoe houd je je geld in je portemonnee? Het lijkt een onmogelijke opgave. Als je...

Mijn pubers vinden dat ik wel wat strenger mag zijn

Ja, ik hoorde het goed. Mijn puber vroeg of we iets strenger konden zijn. Strenger? Echt? En dat kwam van de puber die altijd...

Waarom geen tussenjaar na vmbo?

Veel scholieren doen het na havo of vwo, een jaartje werken, reizen of niksen om erachter te komen wat je nu wel wilt. Maar...

Gwyneth doet wat wij al járen niet meer mogen van onze kinderen

Gwyneth Paltrow deed wat wij jaren niet meer hebben gedaan: een foto van onszelf inclusief kind delen op social media. Ze kreeg de wind...

‘Schatje, doe je dan wel een neuswarmer aan?’

De puber wil zelfs met dit weer geen muts, warme jas of handschoenen aan. Maar deze neuswarmer willen ze misschien wel aan. Ze lopen...

26 best gore dingen die pubers eten als ontbijt

Pubers en hun ontbijt, soms kijken we er met open mond naar wat ze, vers uit hun bed gestapt, naar binnen werken. Het zijn...

Vader komt naast Nick Jonas te zitten, maar heeft géén idee wie het is

Ken jij alle (pop)sterren waar je kinderen fan van zijn? Of was de laatste trend die jij nog een beetje hebt gevolgd de Backstreet...

De dag dat pubers 18 worden, moeten ze ineens alles zelf doen

Marieke verbaast zich erover: eerst wordt van haar verwacht dat ze alles regelt en ondertekent voor haar kinderen, maar zodra ze achttien zijn moeten...

Waarom ik de werkstukken van mijn puber maak

De vijftienjarige zoon van Anne kan heel veel als het op school en leren aankomt, maar een werkstuk maken, lukt hem niet. En om...

Mac & Maggie en andere kleding die superhip was in onze puberteit

Wat droeg jij in je puberteit? Deze merken uit de jaren 80en 90 waren voor ons onvergetelijk. Het leuke is dat het nu ook...

25 tekenen dat pubers nog niet ‘af’ zijn

Hoewel pubers ons graag doen geloven dat ze volwassen zijn en dus ook zo behandeld willen worden, zijn ze natuurlijk nog lang niet af.   ...

19 feiten over pubers en geld die jij moet weten

Pubers leven graag op grote voet. Mocht jij je regelmatig een wandelende pinautomaat voelen, dan weet je nu hoe dit komt. Lees maar even...