Als je puber examen doet heb je het als ouder ook niet makkelijk

Esthers tweelingmeiden gaan volgend jaar uit huis. Als ze tenminste slagen voor hun vwo-examen. Voor haar eigen gemoedsrust probeert Esther ze vooral los te laten. Het komt vast allemaal goed. Ze zijn per slot van rekening al lang en breed 18, behoorlijk zelfstandig en enigszins verantwoordelijk.

Ik lig wakker. Het is allemaal zo spannend! Ik probeer te negeren dat mijn dochters vooral bezig zijn met het organiseren van hun examenfeest. Het examenreisje hebben ze godzijdank in september al geboekt. Ik lig te malen en zie het 2 uur worden. Ik maak me vooral zorgen over de fiets van dochter 2. Haar spatbord hangt los en haar ketting loopt er regelmatig af…

De volgende dag zwaai ik dochter 2 uit. “Wil je mijn fiets?” vraag ik hoopvol. “Nee, hoeft niet mam.” Nog geen kwartier later belt ze in paniek op. “Mam! Mijn spatbord zit vast in mijn fiets! Het achterwiel draait niet meer!” Ik breng haar met de auto. Ze is nog net op tijd voor haar eindexamen Frans. “Ik zat het eerste kwartier nog helemaal te trillen”, vertelt ze als ze thuiskomt. “Maar volgens mij ging het toch wel redelijk.” Die nacht slaap ik goed. De fiets van dochter 2 is kapot. Mijn fietssleutel ligt al klaar op de piano. Het komt vast allemaal goed.

De volgende dag heeft dochter 1 om 9 uur examen Maatschappijwetenschappen. Dochter 2 hoeft pas ’s-middags op school te zijn. Ze ligt nog in bed wanneer wij vertrekken. Ik breng dochter 1 naar school en rijd verder naar het station. Ik heb een afspraak in Arnhem en ga met de trein. Als ik op Utrecht Centraal wil overstappen, belt dochter 2. Nog erger in paniek dan gisteren. “Iedereen is weg! Alle deuren zijn op slot! Mijn sleutelbos zit nog in mijn fiets en die staat buiten! Jullie hebben me opgesloten!”

“Geen paniek”, zeg ik terwijl de zenuwen onmiddellijk door mijn lijf gieren. “Ik ga de buurvrouw bellen, die heeft onze voordeursleutel. Als zij niet thuis is, kom ik terug naar huis.” De buurvrouw zit al op haar werk. Ik zeg mijn afspraak af, neem de trein terug naar Breukelen en bel dat ik eraan kom. Dochter 2 klinkt al iets minder gestrest. “Sorry mam, echt sorry…” Ik rijd naar huis om mijn kind te bevrijden en breng haar die middag met de auto naar school. Ik neem geen enkel risico meer. Het komt vast allemaal goed.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Aan je puber laten zien: zó zet je een pak melk terug in de koelkast

Dat pubers niet uitblinken in luisteren is bekend. We kunnen iets 100 keer zeggen of vragen en dan nog kijken ze je aan met...

Coach Isabelle verliest steeds met haar pubermeidenhockeyteam, en zoekt hulp bij Louis van Gaal

Dolenthousiast werd Isabelle de hockeycoach van het team van haar puberdochter. En nog dertien andere pubermeisjes. Maar het ging niet heel goed. Na verpletterende...

Heb jij een vraag over pubers en alcohol?

Heb jij een vraag over pubers en alcohol? En wil je antwoord van de deskundigen Erik Scherder en Ninette van Hasselt van het Trimbos...

We blijven het zeggen: fietsen met oortjes in is zooo gevaarlijk

Fietsen met een koptelefoon op of met oortjes in, is ontzettend gevaarlijk. Zegt ook de dokter, die de slachtoffers oplapt, of ziet sterven. Martine...

Dit gaan wij ook doen met onze pubers: kussengevecht op straat

In Boston luidt een brandweerman wel op een heel speciale manier de decemberfeestmaand in. Verkleed als kerstelf gaat hij de straat op met twee...

Tof: het Rijksmuseum kiest de beste geschiedenisleraar van Nederland!

Het conflict in het Midden-Oosten, de Klassieke Oudheid, de Gouden Eeuw in Nederland: geschiedenis is een fantastisch en intrigerend vak. Tenminste, als je een...

39 dingen die pubers vergeten als ze ‘s morgens de deur uitrennen

In de ochtend is het een behoorlijk spitsuur in menig huishouden met pubers. Ze uit bed krijgen is al een hele klus, laat staan...

Op vakantie met pubers: 9 redenen naar de Alpen te gaan

Wie Les 2 Alpes hoort, denkt “wintersport”. En wie Alpe d’Huez hoort, denkt “Tour de France”. Dat deed Caro, onze mede-pubermoeder van Wine up...

De leukste vakantie-tweets van ouders

Volgende week begint voor pubers in midden Nederland het gewone schoolleven weer. We verzamelden daarom nog even de allerlaatste en allerleukste vakantie-tweets van ouders. Die...

Waarom The Society een intrigerende puberserie is (en je dus moet blijven kijken)

Wat zou er gebeuren als je terugkwam van schoolreisje met de klas en je ouders en familie waren spoorloos verdwenen. In eerste instantie: je...

Deze uitvinding gaat het onderwijs redden

De school van de zoon van Martine maakt een einde aan de discussie of de telefoon nou wel of niet in de klas mag....

Deze pubers spelen Fortnite als een baas

Ook een puber die verslaafd is aan Fortnite? Je kunt er ook je voordeel mee doen. Binnenkort zijn er geld-toernooien waarbij een ton te...

10 dingen prima gaan met kleine kinderen, maar met pubers absoluut niet

Heerlijk die pubers, maar soms is het wat lastig in de uitvoering. Omdat ze niet meer per se luisteren naar wat je zegt, en...