Als je puber jou gaat uitleggen hoe de wereld werkt (…niet per se slecht!)

Hoe Martine zonder haar echtgenoot, maar wel met inmenging van haar pubers een auto kocht. En dat ging echt beter dan verwacht. Sterker nog: Martine’s oudste nam haar mee in een wereld die ze nog niet kende…

Een tent, een koelbox en twee kinderen pasten doorgaans altijd makkelijk achter in de auto. En dan konden de tassen met kleren, slaapzakken en matjes er makkelijk bij. Maar toen we vorige week een weekendje naar Terschelling gingen, bleek het toch allemaal nogal krap. De pubers waren in een jaar tijd samen ongeveer twintig centimeter gegroeid. En die waren voordat we de Afsluitdijk bereikten dus al aan het zuchten en steunen dat ze pijn hadden in hun benen. Ik vreesde dus het ergste voor het hele eind naar Italië.

Het was ook maar de vraag of we in onze oude auto Italië überhaupt wel zouden halen. Dus er moest een andere komen. Een keer een goede, want met auto’s kopen hebben we nooit echt heel veel geluk gehad. Wat ik ervan heb geleerd is dat je altijd een fles water in de auto moet hebben, voor het geval je uren langs een Duitse snelweg moet wachten op de ADAC en het buiten dertig graden is. En dat je het meest maximale abonnement moet nemen op de Wegenwacht.

Maar wáár begin je die zoektocht? Op Marktplaats? Bij een dealer? Op Tweedehandsautokopen.nl? Ik had de neiging om het los te laten en het allemaal aan mijn echtgenoot over te laten. Maar ik wist al hoe dat zou gaan. Voor je het weet sta je ergens op een modderig boerenerf in de Kop van Noord-Holland hoofdschuddend onder een motorkap te kijken. Of je zit achterin als je man en de-vriend-die-er-verstand van heeft, samen een proefrit maken en zonder jouw tussenkomst beslissen dat het deze toch echt gaat worden. Om er dan vervolgens achter te komen dat de auto die je hebt gekocht, het na drie weken begeeft. En dat niet onder de garantie valt. Been there done that. Sindsdien weet ik namelijk wat een koppakking is en een distributieriem.

Die nieuwe auto moest er dus komen, maar dan zonder gedoe. Ik besloot voor de verandering maar eens naar mijn pubers te luisteren in plaats van naar mijn echtgenoot.  Ze wilden een bolide waar ze een beetje okee mee voor de dag konden komen als ik ze naar schoolfeesten en het voetbalveld taxiede. Zo mocht het geen ‘pauperbak’ (mijn zoon) worden, maar het mocht ook weer niet te ‘suf’ (mijn dochter). Nadat ik had gevraagd wat hij daarmee bedoelde, zette hij het op een googelen.

Nadat mijn zoon wat merken en typen had opgezocht, en de prijs noemde en ik die categoriseerde in ‘onbetaalbaar’, verzuchtte ik of er geen site was waar je gewoon een auto kunt bestellen. Een soort Zalando dus, maar dan voor auto’s. En waar je als die niet beviel, je de auto gewoon terug kon sturen.

Maar die is er wel!, riep mij zoon die sinds de autorijles in zicht is, blijkbaar regelmatig googlet op automerken. En toen liet mij bynco.com zien. Inderdaad: bynco is een soort Zalando, of bol.com. Je zoekt gewoon op type en grootte en je drukt op Bestellen. Vervolgens betaal je via een onafhankelijke derdengeldrekening (net als bij een huis), mag je 14 dagen proefrijden om te bekijken of je pubers daadwerkelijk meer ruimte hebben en niet alsnog puffen en steunen, wordt de auto bij je huis afgeleverd met een volle tank en heb je standaard 180 dagen garantie. Mijn zoon legde het me allemaal geduldig uit (waarom weet dat kind dit?) alsof hij bynco hoogstpersoonlijk had bedacht en opgezet.

‘Zoek jij maar een mooie uit voor je moeder’, zei ik uiteindelijk. Hij moest lachen. ‘Heeft papa daar dan niks over te zeggen?’ ‘Nee’, zei ik, ‘deze keer niet’.

En inderdaad, deze keer is alles goed gekomen.

Dit bericht is het resultaat van een samenwerking met BYNCO, maar de inhoud is 100% van ons. Kijk hier voor onze advertentievoorwaarden

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

15 redenen waarom we eigenlijk stikjaloers zijn op onze pubers

Zijn we zoveel op onze pubers aan het mopperen omdat we eigenlijk...
Lees verder