19-jarige anorexia-patiënt ligt al anderhalf jaar vastgebonden op bed

19-jarige anorexia-patiënt ligt al anderhalf jaar vastgebonden op bed

Anorexia is nog altijd de dodelijkste, psychiatrische aandoening. In de documentaire Gegijzeld door Anorexia, van ZEMBLA, is te zien hoe de zorg voor meisjes met deze eetstoornis is georganiseerd. Soms zijn behandelaars zo radeloos dat ze de meisjes vastbinden en met dwangvoeding in leven houden.

In het programma komen ouders van anorexiapatiënten aan het woord over de klinieken waar hun dochters (aan anorexia lijden vooral meisjes) in terecht waren gekomen. Dochters die nu niet meer leven. Zij zijn van mening dat de meisjes in die klinieken elkaar beïnvloeden.

Van kwaad tot erger

Hetty Nietsch, regisseur van deze documentaire, zegt hierover: ‘Als je er echt slecht aan toe bent, dan word je opgenomen in een kliniek. Van de ouders en meisjes begrijp ik dat dat nou juist de plek is waar je op dat moment eigenlijk niet zou moeten zijn. Omdat het zo ontzettend besmettelijk is.  Een vader vertelt hoe de meisjes daar allemaal bij elkaar zitten, op elkaar letten en eigenlijk en allemaal de slechtste willen zijn; de beste anorexiapatiënt. Als je gaat eten en je komt een beetje aan, dan tel je eigenlijk niet meer mee. Als jij verhalen kan vertellen over ziekenhuisopnames en lage bloedwaardes, dan sta je bovenaan in de rangorde. De ‘Champions League van het afvallen’ noemt een van de hoofdpersonen in de documentaire het.’

Uitbehandeld of niet de juiste behandeling?

De anorexia-klinieken in Nederland zijn erop gericht dat er eerst naar het niet-eten wordt gekeken. De meisjes moeten eerst op gewicht komen en dan pas wordt er gekeken naar wat er in het hoofd van deze meisjes afspeelt. Dat op gewicht komen gaat soms onder dwang. Van hulpverleners en van ouders. Niemand wil dat die meisjes doodgaan. Soms zijn patiënten zo suïcidaal dat behandelaars er radeloos van worden. Ze weten niets anders meer dan de meisjes vastbinden en met dwangvoeding in leven houden. De 19-jarige Fem wordt nu al anderhalf jaar vastgebonden in bed. De hoop van de ouders is dat er hulp komt, maar ouders zien ook dat hulpverleners het niet aankunnen. Fem zelf zegt dat ze uitbehandeld is, maar haar moeder zegt dat ze nog niet de juiste behandeling heeft gekregen. Minister Hugo de Jonge wil de anorexiazorg in Nederland verbeteren. Hij richtte hiervoor een commissie op, die deze maand met aanbevelingen komt.

Kijk de documentaire Gegijzeld door Anorexia

 

Geschreven door
More from Saskia Smith

Dit meisje dolt alle profvoetballers op het veld

Vandaag begint het wereldkampioenschap voetballen. Leuk al die mannen op dat veld,...
Lees verder