Belachelijk: omdat mijn kind goed verdient, krijg ik minder geld

'Ik wil hem graag iets meegeven'

Marianne (43) heeft de vader van haar zoon van 16 na zijn geboorte nooit meer gezien. Sinds jaar en dag is ze single mom en werkt. Maar ze verdient met dat werk een bescheiden inkomen en heeft dus huur- en zorgtoeslag en een kindgebonden budget.

Haar thuiswonende puber van 16 heeft eindexamen havo gedaan en wordt pas in oktober 17. Dat leuke hippe café in de buurt waar hij nu al in het weekend dagdiensten draait, wil hem dan fulltime aannemen voor de bediening. Lekker voor hem. Maar Marianne vreest dan voor háár inkomen, want die jongen van haar wordt dan ineens haar toeslagpartner, merkte ze na een paar telefoontjes naar de Belastingdienst.

“Dat tussenjaar en dat baantje vind ik echt een geweldig idee. En hij heeft nog helemaal geen idee wat hij wil studeren. Die havo deed hij met twee vingers in zijn neus, dus hij werkte lekker veel. Fijn voor hem, en voor mij. Ik hoef hem geen zakgeld en kleedgeld te geven. Dat regelt hij allemaal zelf. En als hij dat baantje heeft, mag hij van mij zijn geld zelf houden, en sparen voor zijn studie. Doordat ik zo weinig verdien heb ik daarvoor nooit echt kunnen sparen. Andere ouders kunnen hun kind dat wel meegeven.

Nergens doe je zo veel levenservaring op als in de horeca. Ik heb ook talloze baantjes gehad achter de bar en in de bediening, ook nog toen ik nog op school zat. Ik kan me niet herinneren dat mijn ouders minder geld kregen doordat ik werkte.

De eigenaren van dat tentje zijn echt heel leuke mensen, ik gun hem dat jaar freewheelen. ‘Kijk je wel uit voor je toeslagen?’, zei een vriendin van mij laatst. Ik ben niet zo’n heel groot geldgenie, dus ik vroeg mij af wat ze bedoelde. Ik doe zelf werk wat ik superleuk vind, maar het verdient niet heel veel. Dus ik krijg toeslag voor de huur en een kindgebonden budget. En daar kun je dus op gekort worden. Pfff.

-Kinderen van 16 en 17 jaar mogen maximaal 1285 euro netto per kwartaal bijverdienen. Verdienen zij meer, dan vervalt het recht op kinderbijslag. In de zomervakantie mogen zij daar bovenop 1319 euro (dus extra) met vakantiewerk verdienen, zonder dat het invloed heeft.

-Als de kinderbijslag vervalt, dan vervalt ook het kindgebonden budget. Bi-zar. Voor ik in woede ontstak tegen de Belastingtelefoonmevrouw, bleek er toch nog een uitweg.

-Als de ouder(s) voor minimaal 422 euro per kwartaal bijdragen in de kosten van levensonderhoud van dit kind, behouden zij het recht op kindgebonden budget.

-Zij moeten dit wel aan kunnen tonen. Dat is niet moeilijk als het kind gewoon thuis woont en naar school gaat. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingssituaties.

Maar voor de huurtoeslag werd het wel een vervelend verhaal. 

Inkomsten van inwonende kinderen onder de 27  jaar tellen voor de berekening van de hoogte van de huurtoeslag mee vanaf het drempelbedrag van 4827 euro per jaar. Ja, en dat gaat hij wel verdienen met dat fulltime werken.
Als mijn zoon dus gaat bijverdienen, dan komt mijn huurtoeslag dus in gevaar. En mijn kinderbijslag. Debiel eigenlijk. Ik heb nog nooit een uitkering gehad, mijn kind studeert niet en maakt nergens aanspraak op. En dan moet ik toch gaan bloeden. Belachelijk.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Ouders van overleden Tim waarschuwen voor ‘choking challenges’

Herinneren jullie het verhaal van Tim nog, de jongen uit Arkel die...
Lees verder