Aan je puber laten zien: verdrinken lijkt niet op verdrinken!

Aan je puber laten zien: verdrinken lijkt niet op verdrinken!

Verdrinken gebeurt, helaas, nog te vaak. En niet alleen bij kleine kinderen zonder diploma, ook pubers en volwassenen met diploma overkomt het. Goed om nog eens met je puber door te nemen dat ze echt heel voorzichtig moeten zijn bij het water. En ze alert maken hoe verdrinken eruit ziet. Spoiler alert: het is niet zoals in de film!

Aan je puber laten zien: verdrinken lijkt niet op verdrinken!

Het is heet, het is vakantie. Half Nederland trekt naar zee, naar meertjes, rivieren en zwembaden in de buurt om af te koelen. Ook onze pubers, voor het overgrote deel (97%) gelukkig in het bezit van minimaal een A-diploma en meestal ook een B-diploma (78%), liggen weer op het zand of in het water. En ’s avonds komen ze moe en zongebrand weer thuis.

Het loopt niet altijd goed af. Een 19 jarige Poolse jongen op vakantie in Nederland kwam eind juni niet meer thuis. Hij verdronk in een meertje in Brabant. Drie volwassen zwemmers half juli ook niet. Zij lieten het leven in de zee bij Den Haag en Wassenaar. Niemand had ze zien verdrinken. Want, zoals we allemaal weten van tv en films, als je verdrinkt zwaai je wild met je armen en schreeuw je om hulp.

In werkelijkheid kan vlak naast je iemand verdrinken zonder dat je dat in de gaten hebt. Stilletjes verdwijnt hij of zij onder water, om niet meer boven te komen. Het aantal verdrinkingen van kinderen onder de 20 is gelukkig al jaren niet gestegen, maar toch, 6 verdronken tieners in 2018, dat zijn er 6 teveel. Misschien, als er omstanders waren die wisten waar ze op moesten letten, had dit aantal nog lager kunnen zijn. Want een verdrinking ziet er niet uit als een verdrinking en is daarom heel lastig om te herkennen.

Verdrinking herkennen

Het kan dus geen kwaad om nog eens op een rijtje te zetten hoe je een verdrinking herkent én voorkomt. Het volgende is belangrijk om je te realiseren:

 • Verdrinkende mensen zakken steeds weg onder water en komen weer boven. Iemand die dreigt te verdrinken, kan -door gebrek aan zuurstof- niet om hulp roepen. Het moment dat hij even boven water komt heeft hij nodig om snel uit- en weer in te ademen, voor hij weer kopje onder gaat.
 • Met zijn armen boven water om hulp zwaaien lukt ook niet, zijn armen gebruikt hij om zoveel mogelijk opwaarts, naar het wateroppervlak te bewegen. Zwaait hij met zijn armen boven water, dan heeft hij deze opwaartse beweging niet meer.
 • In een automatische reflex dwingt het lichaam hem tijdens het verdrinken daarom zijn armen horizontaal te spreiden om op het wateroppervlak te duwen en zijn mond boven water te krijgen.
 • Mensen blijven tijdens het verdrinken rechtop in het water, ze bewegen wel hun benen, maar zijn niet actief aan het watertrappelen.
 • Door de instinctieve respons op verdrinken heeft het slachtoffer geen controle over zijn ledematen. Het verdrinken onderbreken door iets vast te grijpen of de aandacht te trekken gaat niet.

Signalen van verdrinking

Er is een reeks signalen waaraan je kunt zien of iemand aan het verdrinken is.
 • zijn hoofd is laag in het water, met zijn mond op waterniveau.
 • Of zijn hoofd is juist schuin naar achteren met de mond open
 • Zijn ogen staan glazig en leeg, hij is niet in staat om te focussen
 • Of hij heeft zijn ogen dicht
 • Zijn haren hangen over zijn voorhoofd of in zijn ogen
 • Hij gebruikt zijn benen niet
 • Hyperventilatie of hijgen
 • Hij probeert in een bepaalde richting te zwemmen zonder vooruit te komen
 • Hij probeert om te rollen
 • Hij lijkt op een onzichtbare ladder te klimmen

Met je puber bespreken

Dit alles betekent niet dat een persoon die wél om hulp roept en zwaait niet in de problemen zit, hij heeft wel degelijk waterstress. Maar in tegenstelling tot een acute verdrinking kan dit slachtoffer nog helpen bij zijn eigen redding, hij kan reddingslijnen of reddingsboeien pakken. Hoe zorg je nou dat je puber niet in nood komt als hij met zijn vrienden gaat zwemmen?

– Druk hem op het hart dat ze elkaar goed in de gaten houden

– En alleen daar zwemmen waar het toegestaan is en er bij voorkeur ook toezicht is

– Gaat hij in buitenwater (een meer of rivier) zwemmen? Buitenwater kan op plekken onverwacht koud zijn, waardoor je kramp kan krijgen. In open water, zeker in rivieren, is er ook het risico van stromingen, golven en vaarroutes. Vanaf een varende boot is een zwemmer bijna onzichtbaar.

– Zorg dat hij weet wat hij moet doen als hij in zee in een mui-stroom terecht komt.

Schokkende beelden: zo ziet verdrinken eruit

Tenslotte twee voorbeelden: Niemand ziet verdrinkend jongetje en  Kijk of je het verdrinkend kind ziet. Want we kunnen het wel vertellen, maar als je zíet wat er gebeurt tijdens een verdrinking, blijft de informatie toch echt beter hangen.

We waarschuwen wel: de beelden zijn schokkend en soms bijna niet om aan te zien. Gelukkig hebben de betreffende kinderen het allemaal overleefd en zijn ze gezond en wel. Oók het jongetje in het eerste filmpje.

Geschreven door
More from Saskia Smith

50 dingen die je vooral niet moet doen in het bijzijn van je puber

Onze pubers willen best wel met en bij ons zijn, of met...
Lees verder