Beter één BFF dan een heel grote vriendengroep

Geen moment zonder elkaar

Je zou denken dat een puber met een hele trits vrienden veel gelukkiger is dan, zo’n eenkennige met maar één bestie? Het tegendeel blijkt waar.

Soms lijken ze wel getrouwd, of nog erger: je dochter en haar Best Friend Forever. Altijd samen en als ze al eens zonder elkaar zijn, voeren ze nog oeverloze Skypegesprekken. En als je voorstelt dat ze eens ook eens iets met andere vriendinnen moet gaan doen, word je meewarig aangekeken. Je dochter heeft genoeg aan haar BFF en de BFF heeft genoeg aan je dochter.

Psychologen vergeleken 25-jarige volwassenen die één beste vriend hadden in hun puberteit met mensen die deel uitmaakten van een grote vriendengroep. Het bleek dat degenen met die ene BFF zich emotioneel beter hadden ontwikkeld dan de allemansvrienden. Zo hadden ze een beter zelfbeeld en hadden ze minder last van depressieve gevoelens.

Je zou denken  populair zijn bij heel veel klasgenootjes juist goed is voor je emotionele ontwikkeling, maar dat hoeft dus niet per se zo te zijn, stelde een van de onderzoekers. Overigens blijkt die BFF niet heel erg forever te zijn. De meeste deelnemers aan het onderzoek blijken niet of nauwelijks contact te hebben met hun BFF van weleer.

Het zou kunnen dat kinderen op deze manier skills ontwikkelen voor het aangaan en ontwikkelen van hechte vriendschappen, wat zeker belangrijk is in deze tijd van social media waarin je met alles en iedereen vrienden kunt worden.

 

 

Geschreven door
More from Martine De Vente

Puber fietst naar school, met een flesje bier in zijn hand

Dat pubers vaak dingen doen waar je met je gezond verstand niet...
Lees verder