Waarom het een heel goed idee is alle leerlingen voor een schoolfeest te laten blazen

Een blaastest op een schoolfeest, het lijkt Martine een goed idee. Maar de school van haar zoon laat iederéén blazen voor ze een voet op de dansvloer mogen zetten. Een paar ouders vonden dit belachelijk.

‘Zo grappig’, zei mijn zoon de laatste keer dat toen hij terugkwam van het schoolfeest: ‘We moesten een blaastest doen.’ Bij de deur stonden leraren met een alcoholmeetapparaat. Wie bleek te hebben gedronken, kon meteen weer rechtsomkeert maken. Het beleid van de school van mijn zoon haalde de krant. Ouders waren verontwaardigd, want “Je zet kinderen meteen in een kwaad daglicht, terwijl ze nog niets hebben gedaan. En de blaastest werd ook nog eens door zijn leraar Duits uitgevoerd”, zo brieste een vader genaamd Joost in de krant.

Indrinken

Er werden ook andere scholen aangehaald, waar op de feesten ook leraren rondlopen met alcoholtesten, maar die alleen bij de kinderen onder de neus duwen die eruit zien of ze een slok op hebben. Want blijkbaar is indrinken nog een populaire activiteit voorafgaand aan een schoolfeest.
Behalve geijkte reacties als ‘Vroeger-mochten-we-ook-drinken-en-dat-was-toen-ook-geen-probleem’ en ‘Als-ze-het-niet-mogen-dan-gaan-ze-het-wel-stiekem-doen’, was de reactie van het Trimbos Instituut wel heel opvallend. In het stuk zegt de woordvoerder van het alcohol- en drugsinstituut dat scholen geen politie-agent moeten willen spelen. Maar het lijkt mij dat je als leraar helemaal geen zin in om kotsende pubers van de plee te trekken. En ouders te gaan bellen met de vraag of ze hun half bewusteloze kind van het feest willen halen. Het lijkt mij dat je dan ook gewoon een leuke avond wilt hebben.

Politie

Overigens vond mijn zestienjarige het eigenlijk wel een soort van stoer dat hij moest blazen. Ik was bijna jaloers. De keren dat ik het moest doen van de politie, zijn op twee vingers te tellen. En ik vond het eigenlijk wel een goed idee iedereen te testen. Ja, ook de brugklassers. Want ook daaronder zitten types die het experiment niet schuwen. En bovendien: hoezo kun je ‘zien’ dat iemand heeft gedronken?
Alhoewel je er natuurlijk weer vergif op kunt innemen dat heel vindingrijke pubers op een of andere manier toch alcohol naar binnen weten te smokkelen. Bijvoorbeeld in yoghurtdrink-knijpflesjes, verstopt in een beha, zoals iemand mij laatst vertelde. En voor je je puber op een idee gaat brengen: deze dames werden gesnapt en moesten linea recta naar huis.

Kotsende pubers

Het bewijst ook maar weer dat je als ouders altijd achter de feiten aanloopt. Want het ene moment denkt je ‘dat doet die van mij echt nooit’, het andere moment spring je in de auto om je zatte kind op te halen. De ‘blaaskwestie’ bewijst trouwens ook dat je het als school eigenlijk nooit goed doet. Of zoals een conrector van de school van mijn zoon op Facebook opmerkte. “Over vier jaar huilen ouders weer in de krant dat hun kind strontlazarus van een schoolfeest kwam.”

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Hilarisch: Hans Teeuwen belt met die ene leraar van de middelbare school

Heel grappig dit stukje van Hans Teeuwen over zijn leraar Van Dijk...
Lees verder