Blue Whale challenge duikt weer op, heb het er met je puber over

Blue Whale challenge duikt weer op, heb het er met je puber over

De Blue Whale Challenge duikt weer op in Nederland. Kinderen worden via social media uitgenodigd om aan het gevaarlijke spel mee te doen. In 2017 ging het spel ook al rond in Nederland.

Blue Whale Challenge is een gevaarlijk spel dat wordt gespeeld via social media. Kinderen worden benaderd via bijvoorbeeld Instagram of Snapchat en aangemoedigd om in 50 dagen 50 opdrachten uit te voeren die steeds moeilijker en gevaarlijker worden. Aan het einde van het spel krijgen ze de opdracht om zelfmoord te plegen. Op de website van 113 zelfmoordpreventie staat dat de Blue Whale Challenge een gevaarlijk en dodelijk spel is.

Haal bericht meteen weg

Nadat kinderen zijn uitgenodigd om mee te doen aan het spel, gaat het al snel de verkeerde kant op en worden kinderen bedreigd en afgeperst. Kinderen die ermee willen stoppen of een opdracht niet willen uitvoeren krijgen de boodschap dat al hun gegevens openbaar zullen worden gemaakt en worden verspreid op internet.

Praat met je puber

Het is belangrijk dat kinderen weten dat het nep is en dat ze die challenge helemaal niet hoeven te doen, staat op, onder meer NOS Stories. Als kinderen een uitnodiging krijgen is het het beste om het meteen te verwijderen. Heb het er met je kind over dat dit soort berichten rondgaan en wat ze het beste kunnen doen.

Maak je je zorgen? Dan kun je contact opnemen met 113 zelfmoordpreventie via 0800 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

Geschreven door
More from Saskia Smith

Waarom EHBO-lessen op school verplicht moeten zijn

Het Rode Kruis startte deze week een petitie om verplichte EHBO-lessen op...
Lees verder