Briljante smoezen die pubers gebruiken om jou de deur uit te bonjouren

Martine’s zoon wilde ineens wel heel graag weten waar zijn moeder naartoe ging. Maar onderwierp haar ook aan een kruisverhoor over het exacte tijdstip van thuiskomst. Dat is opletten geblazen, weet ze nu.

‘Mama, ga je ‘weg?, vroeg mijn zoon vorige week out of the blue aan mij. Ik ging even een kop koffie drinken met een collega. Hartverwarmend die belangstelling, vond ik. Maar iets knaagde aan mij. Hij had de hele dag op zijn kamer gezeten, ik had hem nauwelijks gezien. Hoezo kan het hem schelen dat ik thuis ben of niet? Een minuut later viel het kwartje.

Dat je puber vragen heeft over je whereabouts, dan is dat geen pure belangstelling. Zo kunnen ze peilen hoe lang je van huis wegblijft.

Wees op je hoede als ze naar precieze tijdstippen gaan vragen. Waarschijnlijk gaan ze dan iets doen waar ze geen pottenkijkers of commentaar bij kunnen gebruiken (denk: eindeloos gamen, vrienden uitnodigen, op jouw bank vozen met iemand van het andere geslacht; niet per se de verkering). Verwacht dan ook deze vragen:

-Hoe laat ga je precies weg?

-Hoe laat kom je precies terug?

-Met wie ga je wat drinken? Gaat dat lang duren?

Voel je niet beledigd als ze zeggen: Je moet echt weer eens gaan sporten, mam.

Of wat dacht je van deze: ‘Waarom gaan jullie niet samen sporten?’

En denk ook niet dat je heel gestresst overkomt als ze na het eten tegen je zeggen: ‘Yoga, dat lijkt me echt iets voor jou’.

En je ooit afgevraagd waarom jouw puber per se wil dat je naar de ouderavond gaat?

Of ze sturen jou en je wederhelft op date. Wordt het niet tijd dat jullie weer eens een keertje uit eten gaan?

En wat dacht je van deze: “Ik had Oma aan de telefoon, ze voelt zich niet zo lekker”

Of deze: “Jullie zijn echt al heel lang niet meer bij (vul naam in van goede vrienden waar je bijna wekelijks komt) geweest, moeten jullie daar niet weer een keertje gaan eten?”

En als ze jullie echt niet lang kunnen gebruiken bij hun activiteiten: “Een weekendje weg, dat zou heel goed voor jullie zijn.”

Het bewijs dat het smoezen zijn? Kom eens thuis dan verwacht, steek heel zachtjes de sleutel in het slot en bekijk die koppies maar eens goed. Bijna onvergetelijk. En vis na een minuut of tien de lege chipszakken achter de bank vandaan, de internetkabel die niet in de televisie maar in de game-console zit of het tienerbehaatje tussen de kussens. Of ruik je toch nog een zweempje wietlucht?

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

24 dingen die mensen zeggen tegen puberouders (en wat je dan denkt!)

Pubers, daar heeft iedereen verstand van: je moeder, de buurvrouw en vriendinnen...
Lees verder