Drie weken niet naar school en zo min mogelijk ‘sociaal’ doen, hoe je dat overleeft met pubers

De Corona-maatregelen hakken er hard in bij ons. Mijn pubers liepen nog net niet de polonaise toen ze hoorden dat ze niet naar school hoefden. Maar die sociale quarantaine komt ze wat ons betreft niet aanwaaien. Dat thuis zitten is nu misschien leuk, maar wat als de pubers zich gaan vervelen? Hier een paar tips voor hoe je (volgens ons) de lock-down kunt overleven.

1. Trek ze uit bed

Als het niet hoeft, dan komt je puber niet uit bed. Zeker als hij niet naar school hoeft. Maak om het ritme er een beetje in te houden afspraken over bedtijden. Over naar bed gaan en uit bed komen, zodat ze fris en fruitig kunnen beginnen aan hun taakjes voor school.

2. Maak een schema voor schoolwerk

De kans is groot dat school digitaal allerlei opdrachtjes voor leer- en maakwerk klaar zet. Spreek met je puber af wanneer hij of zij die gaat maken. Wij gaan er hier thuis strikte werktijden op na houden. Dat iedereen in ieder geval van negen tot twaalf aan zijn werk zit.

Niks missen? Neem een abonnement op de Tis Hier Geen Hotel nieuwsbrief!

3. Verbied bij elkaar hangen

Naar de bioscoop, helaas. Naar een vriendinnetje? Niet doen. Slaapfeestje? Uitgesloten. Misschien overdreven, maar als je niet wilt bijdragen aan de verspreiding van het virus, nodig geen mede-pubers uit over de vloer of laat je kind thuisblijven. Het is een kwestie van jammer maar helaas. Facetimen en gamen kan natuurlijk wel tot in het oneindige. Met Google Hangouts kun je ook met meerdere mensen ‘hangen’.

4. Ga lekker naar buiten

De sluiting van de scholen is dé kans om lekker buiten te gaan lopen in de natuur. Mits je de sociaal gewenste afstand van anderhalve meter in acht neemt, kan dat prima. Iedere dag even uitwaaien kan levensreddend zijn. Kun je ook meteen een goed gesprek voeren. Of een balletje trappen.

5. Zet je pubers in bij het huishouden

Als iedereen de hele dag thuis zit, dan wordt het sneller een troep. Dé kans om je puber te betrekken bij het huishouden. Ze zijn immers ook de hele dag thuis. Dus vraag ze een extra doekje over de tafel te halen, de vaatwasser uit te ruimen et cetera.

6. Bij binnenkomst en naar buiten gaan: handen wassen

De puber om een boodschapje naar de super gestuurd? Hem de hond laten uitlaten? Laat hem bij binnenkomst en naar buiten gaan in ieder geval zijn/haar handen wassen.

7. Eet lekker

Als je niet ergens kunt eten, zorg er dan voor dat de dagelijkse dis een feestje is. Besteed aandacht aan de maaltijd of laat de pubers zelf een maaltje koken. Of koekjes en taarten bakken. Zie 5.

8. Geniet van de band die je hebt met je kinderen

Van mensen die in China en Italië in quarantaine hebben gezeten, hoor je dat ze het weliswaar zwaar vinden maar dat ze ook een betere band hebben gekregen met hun kinderen. Zie dit anders als een bijzondere tijd waarin je ook van elkaar kunt genieten.

***

Lees ook: 

Twitteraccount voor iedereen die zich zorgen maakt over Corona en examens

Geschreven door
More from Martine De Vente

Hoe moet het nou als jouw puber straks gaat studeren?

De mbo’s, hbo’s en universiteiten mogen straks maar mondjesmaat open zijn. Van...
Lees verder