Opmerkelijk: cosmetische ingrepen worden steeds normaler onder jongeren

cosmetische ingrepen worden steeds normaler onder jongeren
Cosmetische ingrepen worden steeds normaler onder jongeren

Uit een opiniepeiling van het televisieprogramma EenVandaag blijkt dat een derde van mensen die een plastische ingreep heeft gedaan onder de 35 is.  

Opmerkelijk: cosmetische ingrepen worden steeds normaler onder jongeren

 

Om er steeds jonger uit te zien laten steeds vaker jonge meisjes ‘iets’ aan zichzelf doen. Botox, borstlift, borstvergroting, liposuctie, lipvullers; het is heel normaal onder jonge vrouwen tussen de 18 en 21 jaar. En het verontrustende is dat dit als normaal wordt gezien. Let wel: zoiets als botox is puur gif. Waarom zouden we willen dat jonge meiden dat in hun gezicht laten spuiten?

Ongetwijfeld speelt social media hier een grote rol in. Op Snapchat, Instagram en YouTube zien vrouwen er vaak perfect uit, met perfect symmetrische gezichten die rimpel- en vlekloos zijn en dikke lippen. Apps als Instagram, Facetune of Snapchat hebben bovendien filters  die je over je foto kunt schuiven waardoor jezelf óók grote ogen, dikke lippen, smalle neus en zongebruind huidje. We kunnen zo ons eigen gezicht perfectioneren en met het idee dat de wereld maakbaar is, en je jezelf ook kunt shapen en vormen, is de gang naar de plastische chirurg snel gemaakt.

16 jaar en botox

Wat eveneens verontrustend is, is dat klinieken er geen probleem mee hebben om een mes of een spuit in een jong lichaam te zetten. Voor het YouTube-kanaal Concentrate Velvet maakte presentatrice Iris Enthoven (23) een serie over generatie botox. Een serie waarin ze jonge meisjes aan het woord laat die botox en fillers willen. Voor het programma belt ze met twintig klinieken in Nederland en vraagt of ze als zestienjarige daar terecht kan. In Nederland mag je pas plastische ingrepen ondergaan als je 18 bent, maar toch kon ze als zogenaamde zestienjarige bij acht klinieken terecht.

Tegengeluid

Vanuit Den Haag wordt er gereageerd op plastische chirurgie en pleit CDA-kamerlid Joba van den Berg vorig jaar al voor een verhoging van de leeftijdsgrens voor plastisch chirurgie van 18 naar 21.  Volgens cosmetisch arts Robert Schoemacher is dat lastig. In de Volkskrant zegt hij hierover: ‘Op je 18de ben je officieel volwassen. Als je naar Afghanistan kan worden uitgezonden, moet je ook kunnen beslissen over je eigen gezicht.’

Lees meer hierover in het Volkskrantartikel: Botox hier, filler daar: cosmetische ingrepen worden steeds normaler onder jongeren.

Kijk meer op Concentrate Velvet:

 

Geschreven door
More from Saskia Smith