Dag lieve Henny, bedankt

Jeanette was -net als veel vrouwen van haar leeftijd- in de ban van Doe Maar. Ze dankt Henny voor de mooie herinneringen en voelt zich verdrietig. ‘Alsof er een oude jeugdvriend is overleden’.

Pushmelding op mijn telefoon: Henny Vrienten overleden. Ik schrik en vlieg in één klap terug in de tijd, naar mijn 13-jarige ik. Net als vrijwel al mijn vrouwelijke generatiegenoten, was ik al bij de eerste toon in de ban van Doe Maar. Eindelijk iemand die snapte waar het over gaat. Die woorden gaf aan mijn diepste gevoelens. En dan ook nog eens in het Nederlands. Luisterend naar ‘Is dit alles’ voelde ik me begrepen als meisje in een dorp waar geen reet te beleven viel. Met Belle Helène droomde ik over een liefde die verder ging dan één waar mijn pukkelige mannelijke medepubers in staat waren. Want dat waren kinderen, nog vooral bezig met buitenspelen, hun Puch of maxi Kreitler. Nee dan deze mannen, zo knap en met zoveel diepgang. Daar sloeg mijn hormoongedreven puberhart behoorlijk van op hol.

En niet alleen dat van mij. Grote groepen leeftijdsgenoten zwijmelden weg bij Henny en Ernst. De neon-roze zweetbandjes, gebreide truien in rood-geel-groen en kleine buttons waren niet aan te slepen. Kwam Doe Maar op tv, dan moest de rest van ons gezin muisstil zijn, anders stond ik niet voor mezelf in. Dat ik toen niet naar het concert mocht in de buurt omdat ik te jong was, maakte me hysterisch. Ik haalde het hele puber wapenarsenaal uit de kast: smeken, dreigen, huilen. Maar het mocht niet baten. Het is nog steeds een piepklein blauw plekje.

Voor mij waren de mannen van Doe Maar een soort vrienden in halfgod verpakking, die begrepen waar het om gaat in het leven. Voor hen was ik één van de vele dertienjarige hysterische fans. Nu begrijp ik hoe ingewikkeld dat voor volwassen mannen moet zijn geweest. Ik geloof niet dat ik daarna ooit nog zo hartstochtelijk fan van iets ben geweest. Want dertienjarigen kunnen dwepen als geen ander.

En ik snap het nog steeds. De teksten zijn tijdloos. Nog steeds zing ik tijdens lange autoritten keihard mee met: Nederwiet, Is dit alles en 32 jaar. Het gepruttel van onze pubers keihard negerend. Want dan ben ik heel even zelf weer puber.

Net als nu. Nu voel ik me een beetje verdrietig, alsof er een oude jeugdvriend is overleden…

Dag lieve Henny, bedankt voor alles.
Een Doe Maar fan.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Grappig: Philip Geubels verheugt zich al op het eerste vriendje van zijn dochter (not!)

Even lachen. Philip Geubels' dochter is nog maar net uit de luiers, maar hij verheugt zich er nu al op dat ze zestien is...

Brigitte Kaandorp legt uit hoe het kan dat je 88 opladers in huis hebt

Met pubers sluipt je huis langzaam vol met allerhande spullen waarvan je denkt: hoe zijn die in godsnaam in mijn huis gekomen? Voor je...

Hilarisch: deze jongen legt uit hoe ingewikkeld tellen in het Frans is

Tellen in het Frans, het is een dingetje. Dat vonden wij al toen we in de schoolbanken zaten en vinden onze pubers nu ook....

50 dingen die ik ‘s ochtends denk op de camping

Niet dat ze kamperen haat, maar Martine vindt het leven op de camping toch een stuk ingewikkelder dan thuis. Met name de ochtenden zijn...

14 dingen die je puber als baby al had en nu nog gebruikt

Toen zoveel jaar geleden je puber werd geboren kwamen er ineens allerlei spullen in huis waar je nog nooit van had gehoord, zoals zinkzalf...

De Cito-gekte is terug, maar nu nog veel erger!

Marloes sprong een gat in de lucht toen het schooladvies niet meer alleen afhankelijk was van de Cito. Maar die zenuwslopende eindtoets is vervangen...

Studenten in regio Noord moeten nog naar school, maar kunnen hun ov-kaart niet gebruiken

Heel jammer voor studenten die in de regio Noord wonen, maar hun studentenkaart kan niet worden gebruikt tussen 16 juli en 15 augustus. Want...

Pubers met een skateboard op een wolkenkrabber…..brrrr

Kijk deze video vooral niet als je hoogtevrees hebt. Deze pubers staan namelijk met skateboards op wolkenkrabbers, springen van flat naar flat of rollen...

Wat er zo goed is aan de anorexia-film To the Bone

Er is weer een Netflix-film uit waar we onze kinderen beter niet naar kunnen laten kijken. Eerst had je 13 Reasons Why -over zelfmoord-...