Hoe de dochter van Sara (straks naar de brugklas) zich opnieuw uitvindt

De puberdochter (12) van journalist en tishiergeenhotel-columniste Sara Luijters (44) maakt zich klaar voor de brugklas. Elke week geeft Sara ons een inkijkje in haar leven en dat van haar brugklasser to be. Deze week wordt ze verrast door een onverwachte actie van haar verlegen dochter.

Altijd al een stoere meid geweest, ook toen je klein was. Lekker, jezelf, lief eigen, sociaal, schrijft de kleuterjuf van de Montessorischool in het Groep 8 afscheidsboekje van mijn dochter. Diezelfde juf zei destijds tegen ons, haar bezorgde ouders, dat het he-le-maal niet gek is dat de dochter zowel een heel stoer als een heel timide en afwachtend kind was. Al sinds haar geboorte kijkt ze de kat uit de boom. In groep 3 stond ze het eerste half jaar alleen naast haar juf de spelende kinderen te observeren. In mijn herinnering  had ik zelf wat meer branie als koter. Op vakantie in Frankrijk zei ik iedereen gedag met een vrolijke ‘Ooievaar’, ik vocht op het schoolplein met irritante jongens en ik jatte Raiders bij de supermarkt. Maar als ik de foto van mijn kleuterklas bekijk voel ik mijn gloeiende, rode wangen spontaan weer opspelen. Ik was net als zij stoer, maar ook héél verlegen.

Voor de nieuwe school moest de dochter een brief schrijven waarin ze zich aan haar mentor voorstelt. Over haar hobby’s (voetbal, vakantie, netflixen), haar familie en ook over haar sterke en minder sterke kanten werd ze gevraagd iets te vertellen. Na veel dralen, zuchten, steunen en uitstellen (13 Reasons Why kijken was écht wel veel belangrijker) kwam de brief er uiteindelijk, een dag voor inleveren. Haar afwachtende houding noemde ze een minpuntje.

Op een zomerse dag in juni ging ze voor het eerst kennismaken met haar nieuwe klas. Ik klapte mijn laptop open op een terras in de buurt van de school. Na tweeënhalf uur stond ze glunderend voor me, met een nieuwe zonnebloem op het stuur van haar racefiets geklemd. ‘Het was écht HEEL leuk.’ We bestelden cola en nachos fucking everything en ik luisterde naar haar opgewonden geklets. Over nieuwe klasgenoten uit dorpen onder de rook van Mokum, exotische oorden voor mijn stadskind, en het spel dat ze moesten spelen om elkaars namen te oefenen. De mentoren had een appgroep aangemaakt voor de hele klas, waar de pubers diezelfde avond al los gingen met het uitwisselen van hun codetaal.

De volgende dag op de fiets vroeg ik hoe het met de nieuwe klasgenoten was. ‘Nou’, zei ze. ‘Ik heb gisteravond dus even een nieuwe appgroep aangemaakt. Zonder de mentoren. Iedereen vond het echt een heel goed idee.’ Ik viel nog net niet van mijn fiets van verbazing. Mijn voorzichtige kind was zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Het duurt vast niet lang meer voor ik terug verlang naar dat ingetogen, timide meisje van toen, maar voor nu bevalt de ontpopping mij wel. ‘Schat, dat is punten scoren.’, zei ik trots.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Arjen Lubach: ‘En nou is het afgelopen met telefoons in de klas!’

Op scholen zorgen mobieltjes voor enorm veel afleiding. In de klas letten ze minder goed op, buiten de klas praten leerlingen minder met elkaar....

Awkward: je puberdochter tegenkomen bij het stappen

Dat de dochter van Marieke, Zoë, een fervent stapper is, weet heel Utrecht. Met haar vrienden en vriendinnen is ze overal te vinden waar...

Zo ziet winkelen met je puberdochter eruit

Op TikTok laat Michiel zien wat er gebeurt als hij met zijn puberdochter gaat winkelen. En dat zullen de meeste ouders met een dochter herkennen. Als...

Springen op ijs als een baas; deze puber doet het

Deze puber maakt van springen op ijs een waar kunstwerk. Van die beelden waar je naar kunt blijven kijken...  

Eens kijken of onze pubers een beetje met onze danshits mee kunnen dansen

Ontzettend leuk hoor die pubers met al die nieuwe dansjes die ze dagelijks voor onze neus doen. De 'swish swish' dansen we met gemak...

Lekkâh, meezingen met Het Klein Orkest

Iedereen die puber was in de 80’s wist van het bestaan De Berlijnse Muur, maar dat kwam vooral ook vanwege het liede Over de...

Deze uitvinding gaat het onderwijs redden

De school van de zoon van Martine maakt een einde aan de discussie of de telefoon nou wel of niet in de klas mag....

30 momenten waarop je puberzoon toch nog echt een kind is

Die zoon van Marloes is op zijn veertiende al behoorlijk groot aan het worden. Doet soms al heel volwassen, maar op sommige momenten is...

15 tekenen dat je puber heel erg aan vakantie toe is (en jij ook)

Marloes merkt dat iedereen bij haar thuis een beetje op zijn tandvlees loopt. Maar ja, hoe houd je het nog uit, die laatste weken...