Volgende week, op 23 november om precies te zijn, is het twintig jaar geleden dat Cher de hitlijsten bestormde met het nummer Believe. Niet het meest bijzondere of mooie nummer, maar wel het nummer dat ervoor heeft gezorgd dat we sindsdien opgescheept zitten met die vreselijke autotune.
Autotune is dat gedeelte van een liedje waarbij de zanger of zangeres ineens als een robot klinkt. Het is ooit ontwikkeld als algoritme dat frequenties en golven leest die je in het perspectief kan plaatsen dat je aangeeft, legt Patrick Coelho DJ bij FunX op Radio 1 uit. Met andere woorden: de software kan worden gebruikt om vals gezongen noten te corrigeren.
Nadat Cher een vette hit scoorde met haar autotune-nummer Believe, is de autotune niet meer weg te denken uit de popmuziek. En heeft het de afgelopen jaren zelfs een weg gevonden in de Nederlandse hiphop. Bands als Broederliefde en zangers als Ronnie Flex gebruiken het in bijna al hun nummers. Ronnie Flex gebruikt autotune zelfs bij live optredens omdat hij, zo zegt hij zelf, nu eenmaal niet de beste zanger is. En aangezien onze pubers dol zijn op hiphop van eigen bodem zitten wij nog steeds met die vreselijk autotune opgescheept. Er gaat geen dag voorbij of we horen de robotachtige klanken door ons huis schallen. Zucht.
Het nummer waar het allemaal mee begon: