Dat eten en drinken van pubers, stopt dat ooit?

Als Martine thuiskomt, is het huis vaak veranderd in een enorme chaos. Vooral die lege frisdrankflessen zijn heel irritant. En de pubers zijn nog te beroerd om ze weg te brengen ook, want ze halen hun puberneusjes op voor die paar dubbeltjes die dat oplevert.

Als ik thuiskom uit mijn werk, dan kan ik aan de sporen precies zien wie er thuis is gekomen. Liggen er lege zakken M&M’s met pinda, chocoladewikkels of een lege broodzak met daarnaast een pot pindakaas en een pak hagelslag, dan is dat gegarandeerd het werk van mijn veertienjarige puberzoon. Die heeft inderdaad sinds hij kan kauwen een grote voorkeur voor chocola en pinda’s.
Om dat zoet en vet weg te spoelen drinkt hij daar dan ook frisdrank bij, in enorme hoeveelheden. Ik moet hem daarin echt afremmen, want het zijn niet alleen de enorme hoeveelheden suiker die hij daarmee naar binnen werkt die me tegenstaan. Het zijn ook de lege flessen die door het hele huis slingeren. Want sinds hij een redelijk goed betaald baantje heeft, vindt hij het echt de moeite niet lonen om naar de winkel te gaan om de flessen terug te brengen in ruil voor een paar dubbeltjes. Met de oogst van een week haal je namelijk bij lange na geen nieuwe M&M’s.
Dan mijn dochter, met haar kookexperimenten. Die moppert weliswaar regelmatig over kruimels op de vloer, maar laat weer ander soort resten achter. Denk aan lege verpakkingen van pannenkoekenmix en taartpakketten. En ik vind tegenwoordig de overblijfselen van de hype van dit moment: sushi en sushi bowls. Denk: lege verpakkingen van zeewiervellen, ongekookte rijstkorrels op de vloer en gekookte op het aanrecht.
Wat ze gemeen heeft met haar broer, is dat ze ook grootverbruiker is van frisdrank. En deze twaalfjarige springt ook geen gat meer in de lucht als ze de flessen mag terugbrengen naar de supermarkt. Vorig jaar kon ik haar daar nog voor sturen, want het was én een leuk klusje én nog betaald ook. Maar nu haalt ze voor die paar dubbeltjes haar puberneusje op. Met zo’n minibedrag kun je geen deuk in een pakje boter slaan in de schoolkantine.
Dus toen ik de pubers meedeelde dat ik geen frisdrank meer ging kopen, omdat ik het beu was als die flessen het huis in te sjouwen, bleken ze ineens wel bereid het plastic in de bak om de hoek te gooien. Maar het was te laat.
Ik had mijn zinnen al gezet op de Quooker CUBE: daarmee haal je naast koud, warm en kokend water, nu ook heerlijk bubbeltjeswater uit de Quooker-kraan. Toen de puberdochter dáár lucht van kreeg, werd er helemaal niet meer gezeurd om cola. Wel om munt en gember. En of ik pleasepleaseplease elderflower siroop wilde meenemen, want dat is dus een heel volwassen drankje.
Ik moest het trouwens nog wel even googelen. Elderflower is vlierbesbloesem. Heel lekker.

Quooker

Met de nieuwQuooker CUBE haal je naast warm, koud en kokend water, nu ook koel bruisend en gefilterd water uit de Quooker-kraan. Ideaal voor die veeleisende puber, maar ook voor een drukke moeder.

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Goede cijfers maken niet gelukkig, je kind kan zoveel meer

Deze brief stuurde een middelbare school in Singapore aan de ouders van...
Lees verder