De dokter legt het even uit: zo gevaarlijk is lachgas

(beeld: YouTube)

Deze dokter van het Amsterdamse OLVG ziekenhuis legt op lokale zender AT5 heel duidelijk uit hoe het kan dat na het gebruik van lachgas verlammingsverschijnselen kunnen optreden. Bij veelvuldig inademen van het gas, kun je een tekort krijgen aan vitamine B12. Dat kan neurologische klachten veroorzaken, die lijken op een dwarslaesie.
In het Amsterdamse ziekenhuis zijn dit jaar 12 patiënten binnengekomen met klachten die het gevolg waren van lachgas. Dat was weliswaar na het doen van 300 balonnetjes per dag, maar dit toont wel aan dat het spul niet zo onschuldig is als het lijkt.
De arts uit het filmpje pleit dan ook voor het lastiger verkrijgbaar maken van lachgas. Eerst viel het onder de geneesmiddelenwet, waardoor het lastiger verkrijgbaar was. Nu valt het onder de warenwet, waardoor iedereen met een pinpas patronen en zelfs hele cylinders van het gas kan bestellen. Dokter Vincent Kwa pleit dan ook voor het terugdraaien van deze wet om ervoor te zorgen dat het niet ongebreideld gebruikt kan worden. Bovendien geeft lachgas ook een hoop zwerfafval.

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Waarom Nederlandse pubers het eigenlijk best relaxed hebben

Martine was de afgelopen weken in Groot-Brittannië, en verbaasde zich over hoe...
Lees verder