Hoed je voor de moeder die altijd alles beter weet en (dus) perfecte kinderen heeft

Marloes dacht dat ze ervan af was, van de-moeder-die-altijd-alles-beter-weet. Maar ze is er nog steeds en om haar zegje te doen over hoe Marloes haar pubers opvoedt.

‘Eet jij kanéél?’, vroeg de vrouw naast mij. Ik was zwanger van de oudste en hapte op een feestje net in een enorm stuk appeltaart. Wat deed ik fout? Wat bleek, je mocht geen kaneel eten van geboortegoeroe Beatrijs Smulders, daar kreeg je maar vroeggeboortes van, of open ruggetjes. Ze kreeg het in ieder geval wel voor elkaar dat ik de appeltaart liet staan.

Ongevraagd advies

Sindsdien is ‘de moeder die alles beter weet’ -en dat is niet mijn eigen moeder- niet uit mijn leven verdwenen. Het is de vrouw die ongevraagd advies geeft en je daarbij meteen het gevoel geeft dat je er niks van bakt van dat opvoeden. Ik trof haar aan bij het ophalen van mijn kinderen bij de crèche, aan de rand van het zwembad, op het schoolplein en langs de lijn van het sportveld. Altijd met haar mening klaar over hoe goed zij het doet, en jou het gevoel gevend dat jij er geen snars van bakt.

Het is die moeder die verkondigt dat flesvoeding gif is, laten huilen slecht, je kinderen laten overblijven een halsmisdaad en je kinderen suiker geven grenst aan kindermishandeling. Het is ook de moeder die vindt dat haar kinderen het altijd geweldig doen. Omdat zij -tja- ook echt een geweldige moeder is. Met die geweldige kinderen van haar. Die allemaal stuk voor stuk geweldig goed gelukt zijn. En als dat niet zo is, dan trekt ze alles uit de kast om de missie wel te doen slagen.

De bemoei-moeder is óveral

Ik had gehoopt -nu mijn kinderen pubers zijn- van haar af te zijn. Maar nee, ze is er nog steeds. Tegenwoordig tref ik haar op ouderavonden van school, maar ook op feesten en partijen en op plekken waar de kinderen in de verste verten niet te bekennen zijn. Toch krijgt ze het voor elkaar mij het gevoel te geven dat de manier waarop ik mijn kinderen opvoed voor geen meter deugt. Want ik laat mijn kinderen te veel op hun telefoon kijken en ‘s middags te veel aan hun lot over. Kijk naar haar kinderen, die halen perfecte cijfers op school en lezen zo maar literatuur. Uit zichzelf! En ze presteren ook nog geweldig met sport en met muziek of theater. Dat gaat mij natuurlijk niet meer lukken met die houtje-touwtje opvoeding van ons.

Haar tijd komt nog wel

En ik kan wel klagen over de troep die die pubers bij mij thuis maken. Ik had die van mij natuurlijk van jongs af aan moeten leren dat ze hun kamers zouden opruimen: de legoblokjes op kleur, de puzzels compleet en de Playmobilsets intact. Dat had ik sámen met ze moeten doen. Alleen zo leren ze het. Maar omdat ik geen geduld/tijd/zin had in geteut met peuters, pluk ik daar de wrange vruchten van. Tja, té laat. Maar hoe moet dat dan straks als ze op kamers gaan?, vraagt de bemoeimoeder aan mij.

Wat ik wel geleerd heb van die moeder-die-altijd-alles-beter weet, is dat ik niet meer naar haar moet luisteren. Ik haal tegenwoordig mijn schouders op. En wens haar het allerbeste toe. Met haar pubers. Want die van haar gaan het ook doen. Puberen. Misschien nog wel erger dan die van mij.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Aan je puber laten zien: zo zagen games er vroeger uit

Het is bijna niet voor te stellen dat wij ooit als kind in de jaren tachtig voor de televisie zaten en een tenniscomputerspel speelden....

Docenten die niet goed Nederlands spreken staan wel voor de klas

De vijftienjarige dochter van Anne staat een dikke onvoldoende voor wiskunde. En dat is jammer want ze wil wiskunde als vak kiezen in haar...

Mijn dochter nam een tussenjaar en was binnen twee weken alweer terug

De dochter van Marloes' vriendin Brigitte (51) had grootse reisplannen voor na haar eindexamen. Na twee weken was ze terug. Met hangende pootjes. "Natuurlijk,...

Gevaarlijk gebied! Vaders lezen de whatsappjes van hun dochters

Ze zitten de hele dag op hun telefoons, maar wat sturen ze dan de hele dag? Om deze vraag te beantwoorden maakte Vodafone een...

Dit moet je (niet) doen als je kind liefdesverdriet heeft

Voor alles is een eerste keer, dus ook voor liefdesverdriet. De verkering van de oudste van 15 is uit. Marloes juichte een klein beetje,...

Waar ze ook vandaan komen, straattaal begrijpen ze allemaal

Enig idee wat je puber bedoelt met 'Ballie vlakken' (voetbal kijken), een 'barkie trekken' (100 euro pinnen) of 'gooi me even de Pickwick'? (geef...

Om je puber gek mee te maken: Despacito Chicken Version

We worden soms gek van die snoeiharde muziek van onze pubers, of het nu de nieuwste rap is, of iets met gierende gitaren. Om...

Pubers kunnen eindelijk weer uitgaan, het wachten is op de testuitslag

Het is eindelijk zover, het nachtleven gaat weer open. Iedereen met een negatieve testuitslag (of een vaccinatie- of herstelbewijs) mag de club of kroeg...

Moeder doet statische TikTok-moves dochter na

Zit jouw puber ook op TikTok? Dan heb je waarschijnlijk een kind thuis dat de hele tijd, ook als ze gewoon tegen je praat,...

Wanhopig? Deze opvoedmethoden uit de oude doos zouden kunnen helpen

Pubers opvoeden is geen sinecure, merken we iedere dag. We proberen het met de zachte hand, soms moet je wat onorthodoxere methoden toepassen om...

Moet ik mijn pubers nog lastigvallen met Vaderdag?

Afgelopen week realiseerde Ralph zich ineens dat Vaderdag er zat te komen. En vroeg hij zich af: wie doe ik er een plezier mee...

36 dingen die pubers roepen als je (gezellig, met het gezin) naar het bos wilt

Zo'n hele zondag binnen verpieteren, jou niet gezien. Dus je wilt er lekker even met z'n allen op uit. Een frisse neus halen, bewegen,...

Best lastig, ijverige pubers die hun proefwerkweek té serieus nemen

Ralph heeft een ijverige puberdochter, eentje die hij niet achter de broek aan hoeft te zitten voor huiswerk of proefwerken. Geen omkijken naar zou...