De puber legt zelf even uit waarom hij Moederdag altijd vergeet

Elke andere dag denken ze aan je, alleen niet op Moederdag

Dat pubers niet aan Moederdag denken is echt niet het einde van de wereld vinden ze zelf.  Er zijn immers genoeg andere dagen dat ze wel denken aan hun moeder. En dat is veel leuker dan dat ze het opgelegd krijgen. Daar zijn pubers sowieso niet zo goed in, dingen doen die ze móeten. 

We laten daarom de puber zelf aan het woord, zodat hij precies kan uitleggen hoe het zit:

“Of ik even kan uitleggen waarom pubers niet aan Moederdag, of Vaderdag, denken, vraagt mijn moeder. En ik moet antwoorden, anders krijg ik geen zakgeld. Dus. Het zijn toch best twee belangrijke dagen vindt ze. Niet zozeer dat ze vindt dat we onze spaarpotten moeten omkeren, maar of we wel even aan haar willen denken. Of dat we op die dag even tegen haar zeggen dat we haar, en alles wat ze voor ons doet, zo enorm waarderen. Oké.

Zondag is onze rustdag

Nu denk ik natuurlijk elke dag aan mijn moeder. Dat kan ook niet anders als je samen in een huis woont. Bovendien maakt ze me elke ochtend wakker, jaja, dat doet ze echt, want anders kom ik mijn bed niet uit, en is ze dus de eerste die ik zie als ik mijn ogen open doe. Maar is het niet raar dat iemand heeft bedacht dat we op één bepaalde dag onze moeder moeten bedanken? Het hele vertroetelgebeuren moet je gewoon zelf bepalen. Want is het niet leuker als je aan haar denkt of een cadeau voor haar koopt wanneer jij vindt dat dat nodig is? En bovendien, een zondag? Echt? Dat is de meest rustige dag in de week voor haar. Als je dan al wil helpen kun je dat beter op een doordeweekse dag doen wanneer ze heel druk is.

Te druk

Dat we er niet aan denken, aan Moederdag, komt natuurlijk omdat we al zo druk zijn. School, baantjes, huiswerk, vrienden, proberen te onthouden waar al onze spullen liggen, om eerlijk te zijn weet ik alleen wanneer mijn verjaardag is en wanneer het vakantie is. En het is niet dat de rest me dan niet interesseert, maar ik vergeet het gewoon. Zelfs als mijn moeder de hele week hints geeft vergeet ik het nog. Pas als ze zegt: ‘hé, vandaag is het Moederdag’, denk ik: oh ja. Maar ja, dan is het al te laat.

Alles is duur

Andere reden waarom het niet top of our mind is, is omdat we dus zo busy-busy zijn en we dan ook geen tijd hebben om iets te maken voor haar. Iets maken is ook een heel gedoe, daar moet je van alles voor kopen en organiseren, en dat werkt gewoon niet voor pubers met een druk leven en druk hoofd. En dus zijn we veroordeeld tot het kopen van een cadeau. En dat is dan weer lastig als je geen geld hebt. En aan je moeder vragen of zij wil betalen is best lullig. Dan kun je die hele Moederdag maar beter vergeten, toch? Het is ook meer een commerciële feestdag geworden, want toen ik in de supermarkt was, zag ik dat de bloemen maandag 5 euro per bos kosten en vandaag 7,50.

Moederdagtoelage van de overheid

Maar als we het zó graag willen vieren, als iedereen zo ontzettend gehecht is aan Moederdag, dan kan bijvoorbeeld de overheid best een beetje helpen. Ze kunnen dan iedere puber in die eerste week van mei een speciale bijdrage geven. Dan denken we er aan omdat we ineens geld op onze rekening krijgen gestort en kan íedereen een cadeau voor zijn of haar moeder kopen, ook kinderen die geen zakgeld krijgen. En dan in juni weer, want vaders willen we niet achterstellen. Ouders blij, pubers blij, overheid blij want dat geld stroomt toch weer terug de economie in.

Klusjes zijn ook cadeautjes

Maar goed, het wordt toch gewoon Moederdag. Alle moeders die geen cadeau krijgen kunnen hun pubers alles laten doen, kamer opruimen, was doen, vaatwasser inruimen, stofzuigen, boodschappen doen. Het enige wat je hoeft te zeggen is dat het Moederdag is en dat we dat zijn vergeten. Maar pas op, want aan de andere kant bouwen wij door al die klusjes die we moeten doen ook een buffer op. Volgende keer als jullie dan wat vragen zeggen we gewoon: ‘Maar ik heb op Moederdag al dit en dit en dit gedaan.’

Geef je kind ook een cadeau

We zouden het overigens ook kunnen omdraaien, dat moeders een cadeau voor hun kinderen kopen. Want hé, zonder ons zouden jullie geen moeder zijn geweest. Dus deze dag kun je je puber ook trakteren op de film, bungeejumpen, lasergamen, chocoladetaart…. Dat is misschien ook makkelijker, want moeders zijn bijzonder goed in dingen onthouden.

Supertip

Nog een goeie tip voor pubers: altijd al een hond of kat willen hebben? Geef je moeder een kitten of puppy voor Moederdag. Dan durft ze echt geen ‘nee’ te zeggen! Zo’n mooi cadeau, dat kan ze gewoon niet weigeren. Wat ik mijn moeder heb gegeven? Ik heb dit artikel voor haar geschreven!”

 

 

 

 

Geschreven door
More from De Puber