De videoclips waar onze pubers naar kijken zijn eigenlijk ontzettend braaf

De vreemde clip van Mr Polska

Kijken onze pubers naar controversiële videoclips? Welnee. De clips uit ‘onze tijd’ zijn pas echt weird en scarry

Ineens hoorden we op eerste kerstdag gegniffel uit de puberhoek komen. Terwijl wij, al ver in de middag, de gangen voor het diner in elkaar draaiden waren die pubers nog steeds op hun scherm aan het kijken. Hun bezigheid vanaf het ontbijt. Maar met kerst wilden we niet lullig doen dus lieten we hen hun zalige gang gaan. Het gegniffel werd gegiechel, dat overging in gelach en uiteindelijk lag een heel hoopje puberkluwen te schaterlachen. Reden? De nieuwe videoclip van Mr. Polska, featuring Lil Kleine die de rapper online had gezet. Als cadeautje aan een ieder die hem, Lil en rap in het algemeen een warm hart toedraagt.

Twee dagen later bekijken wij nog eens waar die pubers het al dagen over hebben, en vooral om blijven lachen. Het is met voorsprong het meest vreemde dat we dit jaar hoorden én zagen. Het nummer is een rare mix van kinderliedjes: ‘Hop Hop Hop, paardje in galop. Ik heb allemaal dingen verstopt in mijn sok’  en in de clip zien we onder meer een dikke vrouw belegd met hamburgers op een bankje liggen, wordt het gezicht van Polska twee pratende tepels, ligt de rapper tussen een heel leger dildo’s en steken stoere mannen hun vingers in motoronderdelen. Juist, wij snappen het ook niet helemaal.

Onze pubers snappen op hun beurt niet zo goed dat wij deze clip niks vinden. ‘Ja, ze vinden óók het best raar allemaal, maar ‘het is toch gewoon grappig?’  Terwijl wij nog even losgaan op het feit dat liggen tussen dildo’s best gek is, en een dikke kont frontaal in beeld best in your face is, halen zij hun schouders op. Volgens onze pubers valt het echt wel mee. En weten ze ook zeker dat er in ‘onze tijd’ ook rare dingen werden geproduceerd. Sterker nog, ze zijn ervan overtuigd dat het toen een stuk raarder en vreemder was dan wat Mr Polska doet en laat zien.

Rare videoclips? We komen er zelf niet 1, 2, 3 op, we keken louter naar brave Wham en Duran Duran video’s. Daar is nog geen blote borst in te zien. Maar zo snel laten de pubers zich niet uit het veld slaan en maken. Al You Tube-end ontdekken ze een handvol louche clips uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. En eerlijk is eerlijk, nadat we een aantal van die obscure video’s hebben bekeken vinden we de nieuwe Mr Polska eigenlijk ontzettend meevallen.  Sterker nog: we durven best te stellen dat de clips vandaag de dag nogal braaf zijn, ook die van FamkeLouise, Fajah Lourens (haar clip met halfblote vrouwen werd geweigerd op YouTube) of Jebroer. Onze pubers waren het met ons eens, we citeren: ‘In jullie tijd werden er echt weirde en scarry videoclips gemaakt!’

De video van Mr Polska en 3 andere opmerkelijke, maar vooral vreemde, videoclips: 

#1 Mr Polska’s Hop Hop Hop

#2 Sex Dwarf’ van Soft Cell heeft nog het meest weg van een bizarre pornofilm met seksdwergen, hoeren en rauw vlees. De clip werd begin jaren 80 weliswaar gecensureerd, maar is gewoon op YouTube nog te bewonderen.

#3 Heart Shaped Box van Nirvana is een clip met onder meer drugs, dode foetussen aan bomen, de Ku Klux Clan en een Jezus met een Kerstmanmuts op het hoofd. Over vreemd gesproken…

#4 (s)AINT  van Marilyn Manson is all about seks, drugs en horror. De clip kwam begin van deze eeuw uit maar werd zelfs door zijn eigen label verbannen van de televisie.

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

10 dingen die je puber als peuter deed en nu nog steeds doet

Oké, er is een verschil van pak ‘m beet, een meter lengte,...
Lees verder