De wanhoop met je puber nabij? Probeer eens geweldloos verzet

Leef je op voet van oorlog met je puber? Geweldloos verzet zou de situatie kunnen verbeteren. Je moet er wel voor op cursus.

“Als je nu niet direct stopt met dat gevloek, dan ga je naar je kamer!” Bij ouders met pubers die regelmatig dit soort schermutselingen hebben, helpen dit soort dreigementen vaak helemaal niet meer. Want wat gebeurt er als je kind níet naar zijn kamer gaat. Je zet een 15-jarige die misschien een kop groter is dan jij ook niet meer in de hoek of op het strafstoeltje.

In sommige gezinnen lopen dit soort conflicten met pubers zo uit de hand, dat alle partijen eraan onderdoor gaan en terechtkomen bij de hulpverlening. Bij De Bascule, het centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie hebben ze een training ontwikkeld om te voorkomen dat conflicten met pubers escaleren: geweldloos verzet.

Doordat je puber wordt geconfronteerd met het besluit van de volwassene (door te weigeren om nog langer met geweld op geweld te reageren), zal zijn (verbaal) agressieve gedrag steeds minder effect hebben. “Het patroon van escalatie of het toegeven aan de eisen van uw kind, kan hiermee worden doorbroken. U gaat zich hierdoor weer krachtiger voelen”, is de essentie van de training. Het doel: door je anders te gedragen zaai je eigenlijk verwarring en kun je de situatie waar meer naar je hand zetten.

Hoe dat werkt, is te beluisteren in een podcast van Marije Schuurman Hess van Radiomakers Desmet. Zij volgde zelf zo’n training in verband met haar dochter en sprak andere ouders die worstelen met destructief kind- of pubergedrag.

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Niks zo irritant als de vakantievierende puber

Feesten, uitslapen en als je tijd over hebt: op je telefoon koekeloeren....
Lees verder