Belangrijk om te lezen: dit is hoe een depressie bij jongeren eruitziet

Jonneke Raijer is puber. En student. En heeft een depressie. Over dat laatste schreef ze haar pws (profielwerkstuk). Op bijzonder eerlijke en openhartige wijze legt ze niet alleen uit wat het voor jongeren in het algemeen en voor haar in het bijzonder betekent, maar ook wat de aanleiding hiervoor is geweest. 

Profielwerkstuk dat gelezen moet worden

Welkom in mijn profielwerkstuk, zo begint het 72-pagina tellende werkstuk van Jonneke. Een jong meisje, dat, ogenschijnlijk, lekker in haar vel zit en midden in het leven staat. Een prachtige jonge vrouw, die een leuke studie doet, een bijbaantje heeft en een lief vriendje heeft. Maar ook een jonge vrouw die depressief is en een eetstoornis heeft. Haar ervaringen schreef ze in haar profielwerkstuk, dat een must read is voor pubers en puberouders. Niet alleen omdat het goed is dat dit soort onderwerpen worden besproken, maar ook omdat het vanuit de blik van een puber en ervaringsdeskundige is geschreven:

Mijn naam is Jonneke, en dit profielwerkstuk gaat over depressie en haar link met sociale media en jongeren. Ik kan niet wachten totdat ik kan beginnen met het maken van dit profielwerkstuk. Juist omdat ik zelf middenin een depressie heb gezeten en ik ook uit ervaring precies weet welke rol sociale media hierbij spelen. Voor mijn gevoel heb ik hier echt iets nieuws te delen.

Mijn verhaal

Ik was vroeger altijd vrolijk en zelfverzekerd. Maar toen ik vanuit het kleine Goedereede in de ‘stad’ Hellevoetsluis belandde werd alles anders. Ik voelde me niet goed genoeg en vergeleek mezelf constant met andere meisjes. Rond mijn 13e begon ik te diëten en ontwikkelde ik de eetstoornis boulimia. Ik werd ook erg depressief en begon te automutileren. Ik kreeg daar wel therapie voor, maar die sloeg niet echt aan. Toen rond mijn 16e stopte ik bijna volledig met eten en belandde ik in behandeling voor boulimia.

Daarna werd mijn depressie heviger en begon ik zelfmoordplannen te maken. Op het moment dat mijn ouders en therapeuten daar achter kwamen stond mijn hele wereld op z’n kop. Toen besloot ik alles te geven en mijn leven om te keren. Na veel moeite heb ik mijn depressie met behulp van antidepressiva onder controle. Ik heb nu zo ongelooflijk veel inzicht in depressie en de gedachtegang die erbij hoort, dat ik mijn verhaal en ervaringen wil delen. Daarom schrijf ik dit profielwerkstuk, zodat niemand hoeft mee te maken wat ik heb meegemaakt. Ik ben nog wel bezig met het overwinnen van mijn eetstoornis, die ondertussen is veranderd in anorexia. Ik sta vandaag, 3 Januari 2018, op de wachtlijst voor een opname. Maar ik geef niet op, ik ga het gevecht winnen.

Lees hier het hele profielwerkstuk: Profielwerkstuk helemaal af

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

41 dingen die wij heel normaal vonden, maar onze pubers niet kennen

Soms kijk je naar je pubers en lijkt het alsof er niks is veranderd van toen jijzelf puber was. Dezelfde moodswings, dezelfde boosheid, hetzelfde...

23 redenen waarom je leven met een puber veel leuker is dan met een peuter

De kinderen van Martine waren als peuter echt superschattig. Maar als ze mag vergelijken, is het leven met pubers een stuk minder zwaar dan...

Je puber gaat naar Guatemala, het grote loslaten kan beginnen

De dochter van Isabel wil op reis naar Guatemala. En als je puber dat wil, dan weet je dat het Grote Loslaten is begonnen....

Spannende horrorfilm: troep van je puber

Die troep van je puber, als je niet beter weet, zou je denken dat je in een horrorfilm bent beland. En dat ben je...

Wat is er gebeurd? Gisteren was mijn puber toch nog een baby?

Zo kort geleden zat die puberzoon van Martine nog in haar buik. Dat groot worden dat gaat dan ook zo snel, dat het goed...

30 dingen die pubermeiden en puberjongens roepen als de wifi uitvalt

Dat wifi de eerste levensbehoefte is van pubers weten we. Helemaal nu met die online lessende kinderen. Ze kunnen niet zonder. Een minuut geen...

Een verjaardag, deze pubers maken er meteen een bende van

Weet je nog dat je puber één werd, en twee, en drie? Zingen, kaarsjes uitblazen, taart eten. Deze pubers doen dat ook nog heel...

30 aanwijzingen dat er liefde in de lucht hangt

Ineens komt je puber met schone kleren aan, okselfris en haar in model de keuken binnenlopen. Neuriënd. Dan weet je: love is in the...

De Hoe zet je pubers aan hun huiswerk-bingo!

Het is bijna een jaar geleden dat we allemaal thuis kwamen te zitten en thuis moesten werken. Hoewel de pubers eraan gewend zijn, blijft...

Geef middelbare scholen de vrije hand

In de Volkskrant vraagt een rector van een middelbare school in Amsterdam zich af of de richtlijnen van de VO-raad wel zo handig zijn....

Heerlijk herkenbare video waarop Máxima vanaf haar werk even met haar pubers belt

Iedereen kent dat wel. Jij zit op je werk en jij moet op afstand even de opvoeder zijn. Dus je schreeuwt door de telefoon...

Het betere tikkertje; leuke sport voor pubers

Je kunt natuurlijk een beetje achter elkaar aanrennen en de ander proberen te tikken, of je maakt er een officieuze WK van waarbij de...

Dit is wat we eigenlijk op school zouden moeten leren

Wat leren kinderen nou op school? Hoe je het beste een testje maakt? In dit filmpje een betoog voor meer van het echte leven...