Belangrijk om te lezen: dit is hoe een depressie bij jongeren eruitziet

Belangrijk om te lezen: dit is hoe een depressie bij jongeren eruitziet

Jonneke Raijer is puber. En student. En heeft een depressie. Over dat laatste schreef ze haar pws (profielwerkstuk). Op bijzonder eerlijke en openhartige wijze legt ze niet alleen uit wat het voor jongeren in het algemeen en voor haar in het bijzonder betekent, maar ook wat de aanleiding hiervoor is geweest. 

Profielwerkstuk dat gelezen moet worden

Welkom in mijn profielwerkstuk, zo begint het 72-pagina tellende werkstuk van Jonneke. Een jong meisje, dat, ogenschijnlijk, lekker in haar vel zit en midden in het leven staat. Een prachtige jonge vrouw, die een leuke studie doet, een bijbaantje heeft en een lief vriendje heeft. Maar ook een jonge vrouw die depressief is en een eetstoornis heeft. Haar ervaringen schreef ze in haar profielwerkstuk, dat een must read is voor pubers en puberouders. Niet alleen omdat het goed is dat dit soort onderwerpen worden besproken, maar ook omdat het vanuit de blik van een puber en ervaringsdeskundige is geschreven:

Mijn naam is Jonneke, en dit profielwerkstuk gaat over depressie en haar link met sociale media en jongeren. Ik kan niet wachten totdat ik kan beginnen met het maken van dit profielwerkstuk. Juist omdat ik zelf middenin een depressie heb gezeten en ik ook uit ervaring precies weet welke rol sociale media hierbij spelen. Voor mijn gevoel heb ik hier echt iets nieuws te delen.

Mijn verhaal

Ik was vroeger altijd vrolijk en zelfverzekerd. Maar toen ik vanuit het kleine Goedereede in de ‘stad’ Hellevoetsluis belandde werd alles anders. Ik voelde me niet goed genoeg en vergeleek mezelf constant met andere meisjes. Rond mijn 13e begon ik te diëten en ontwikkelde ik de eetstoornis boulimia. Ik werd ook erg depressief en begon te automutileren. Ik kreeg daar wel therapie voor, maar die sloeg niet echt aan. Toen rond mijn 16e stopte ik bijna volledig met eten en belandde ik in behandeling voor boulimia.

Daarna werd mijn depressie heviger en begon ik zelfmoordplannen te maken. Op het moment dat mijn ouders en therapeuten daar achter kwamen stond mijn hele wereld op z’n kop. Toen besloot ik alles te geven en mijn leven om te keren. Na veel moeite heb ik mijn depressie met behulp van antidepressiva onder controle. Ik heb nu zo ongelooflijk veel inzicht in depressie en de gedachtegang die erbij hoort, dat ik mijn verhaal en ervaringen wil delen. Daarom schrijf ik dit profielwerkstuk, zodat niemand hoeft mee te maken wat ik heb meegemaakt. Ik ben nog wel bezig met het overwinnen van mijn eetstoornis, die ondertussen is veranderd in anorexia. Ik sta vandaag, 3 Januari 2018, op de wachtlijst voor een opname. Maar ik geef niet op, ik ga het gevecht winnen.

Lees hier het hele profielwerkstuk: Profielwerkstuk helemaal af

Geschreven door
More from Saskia Smith

Op 28 mei ligt openbaar vervoer plat

Op 28 mei is er een staking van het openbaar vervoer in...
Lees verder