27 dingen die jij pas deed na je 20ste, maar die jouw kinderen heel normaal vinden

Ok, onze ouders groeiden op met niks. Want oorlog meegemaakt, en daarna de Wederopbouw. Maar in de jaren zeventig, tachtig en begin negentig hadden we ook niet altijd alles. Onze pubers dus wel. Die gingen al op zonvakantie en wintersport terwijl ze nog niet eens zindelijk waren. Dus: zijn ze verwend? Ja, ze zijn verwend. Want dit deden wij allemaal niet toen wij puber waren.

-Op vakantie gaan met het vliegtuig.

-Op vakantie gaan buiten Europa.

-Idem voor wintersport, onze kinderen stonden op hun vijfde al op de babyhelling.

-In een hotel slapen. Dat deden wij pas toen we onze eerste baan hadden en geld voor een reis uit van het reisbureau.

-Meerdere keren per jaar op vakantie gaan. Als je mazzel had ging je naar het buitenland en je ouders deden er 3 dagen over om in Zuid-Frankrijk te geraken en jij zat opgevouwen op de achterbank tussen je broer en zus in en had als enig vermaak het Tina Vakantieboek.

-Sushi eten, dat deden wij echt pas toen we 25 waren.

-Net als olijven, pesto en blauwe kaas.

-Kiwi, dat was pas echt iets exotisch. Onze kinderen kregen die al naar binnen als babyhapje.

-Avocado eten voor ontbijt. Wij aten ze alleen met Kerst, in een glaasje met garnalen erbij.

-Een kant-en-klaar toetje eten uit het koelvak. Heel gewoon voor onze kinderen, in de jaren tachtig alleen op feest- en hoogtijdagen.

-Een nieuwe fiets krijgen! Die kochten we voor het eerst zelf toen we dertig waren. Wij reden onze hele jeugd op tweedehandjes.

-Nieuwe kleren kopen. Onze moeders naaiden onze kleren van een patroon uit de KNIP, en je had echt een topdag als je een keer iets nieuws kreeg uit de winkel.

-Bij wijze van nieuwe schoenen sneakers krijgen. Onze ouders gaven ons degelijke Piedro’s of Renata’s, op het moment dat de kinderbijslag binnen was.

-Een cappuccino drinken in een café. Überhaupt melk opkloppen om in de koffie te doen. Thuis stond er een pot Completa op tafel.

-Lunchpauze houden in een cafeetje. Onze dochter doet met haar vriendinnen sinds ze 12 is.

-Minimaal een keer per maand uit eten gaan. Wij deden dat een keer per jaar, bij Chin. Ind. Spec. Rest. De Lange Muur.

-Voor het avondeten kiezen uit óf rijst, óf pasta, óf tortilla’s, óf aardappelkroketten. Wij hadden aardappels, groenten en vlees. Elke dag.

-Ieder jaar naar de Efteling gaan, en dat die vooral een verzameling toffe attracties is en geen sprookjesbos voor kleuters. In de Efteling kwam je hooguit een keer in je leven.

-Vaker dan een keer per jaar zwemmen in een zwembad met minimaal twee waterglijbanen en een golfslagbad, en een brasserie.

-Altijd chips chocolade en koekjes voor het grijpen hebben. Bij ons was op vrijdag een bakje chips, en als de koekjes ophalen moet je tot vrijdag wachten tot je moeder weer boodschappen had gehaald.

Geschreven door
More from Martine De Vente

6 signalen dat je puber eigenlijk een kat is

Wij hebben thuis pubers en poezen, maar soms zien we het verschil...
Lees verder