Dat meisjes steeds eerder ongesteld worden, zou kunnen komen doordat hun moeders tijdens de zwangerschap veel cosmeticaproducten gebruikten. Ook meisjes van negen die al ongesteld zijn, hebben veel stoffen afkomstig uit zeep, deo en shampoo in hun bloed.
Oef! Meisjes puberen steeds vroeger. Zo is de gemiddelde leeftijd waarop onze dochters voor het eerst ongesteld worden gedaald. Zo’n vijftig jaar geleden werd een Amerikaans meisje gemiddeld op een leeftijd van 13,4 jaar voor het eerst ongesteld, terwijl meisjes nu gemiddeld op een leeftijd van 12,7 jaar beginnen met menstrueren, zo lezen we op NU.nl.
En nu is daar de oorzaak van bekend: wij, moeders. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat ftalaten, parabenen en fenolen, die op grote schaal gebruikt worden in cosmetica en verzorgingsproducten, de puberteit bij meisjes eerder doet beginnen. Vrouwen die deze producten veel gebruikten tijdens de zwangerschap, zouden dochters baren die eerder in de puberteit komen. Dit lezen we op de site van het Belgische weekblad Knack..
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat moeders die vroeg menstruerende dochters hebben, meer van die stoffen in hun bloed hebben dan moeders die dat niet hebben. Daarbij komt dat meisjes van negen die al ongesteld zijn, deze stoffen ook in hogere concentratie in hun bloed hebben dan leeftijdgenootjes die niet menstrueren. Overigens is het verband tussen hormonale wisselingen en het gebruik van cosmetica niet vastgesteld bij jongens, wat doet vermoeden dat de stoffen vooral invloed hebben op oestrogeen. Dit is het hormoon dat de cyclus van vrouwen regelt.