Waarschuwing voor puberouders: laat nooit je oude schoolfoto’s zien!

De dochter van Isabelle vroeg of haar moeder nog klassenfoto’s had van haar middelbare school. Enthousiast zocht Isabelle de kiekjes op, maar weet, na het commentaar en gelach van haar puberdochter, dat ze gewoon haar schouders had moeten ophalen en zeggen dat ze die niet meer heeft. 

Als je puber vraagt ‘mag ik foto’s zien van toen jij op de middelbare school zat?’ moet een antwoord uit de volgende opties gekozen worden:

a) Ach, die heb ik allemaal verbrand

b) We deden niet aan foto’s (weten zij veel)

c) Of …goh, nee, die liggen nog bij een modellenbureau

Ik heb een gruwelijke fout gemaakt. Mijn puberdochter had een schoolproject en moest wat foto’s hebben om te gebruiken voor een zogeheten toen versus nu verhaal. Ik dacht naïef dat het wel een leuke middag zou kunnen zijn. Als pubermoeder moet je twee keer nadenken. Denk vanuit het puberbrein en denk vanuit het feit dat er geen onvoorwaardelijke interesse of hulp bestaat. Nooit! Daar zaten we. Met fotoalbums.

Brugklasfoto’s uit de oertijd

“Heb je niks digitaals?” En toen begon er al iets te rinkelen. Helaas, mijn ‘ik-denk-dat-ik-een-hippe-moeder-ben-energie’ nam de regie. We begonnen met de eerste klas foto’s. Een bakvis met blote- billen- gezicht maar wel met Naf-Naf kleding en LA Gearsmetlampjes. Vrij onschuldig, maar dochterlief schreeuwde meteen uit ’omg, je was echt een nerd’. Ongeloof. Afschuw en bijna medelijden; Met een grote pasfoto ging er al wat respect verloren. Ik bedacht me dat er nog vijf foto’s kwamen, herstel was mogelijk.

Klas twee en drie waren overduidelijk een zoektocht naar een identiteit. Was ik eerst in to Guns n’Roses en Nirvana met de daarbij behorende Rock-Look, kwam snel Tupac en Dr Dre met de Calvin Klein topjes, baggy jeans en Timberlands. Eindigend in een Gabberfase waarbij Nikes en trainingspakken mijn garderobe vulden. Alle genoemde looks waren te hilarisch volgens mijn inmiddels gierende Pubermonster. Mijn weerwoord dat de meeste kleding NU weer te koop was, de ‘ik was anders best populair’ tekst en de ‘jeetje, mag best een beetje minder die meligheid’, zorgden ervoor dat ze alle foto’s wilde kopiëren en aan haar BFFjes wilde laten zien of zelfs de ether in zou slingeren du moment dat wij in een kleine oorlog zouden zitten. Chantagemateriaal. Juist. Ik keek naar het meisje uit de Jaren 90 in het album en begreep echt niet waarom ik zo te kakken werd gezet door mijn eigen kind.

Kleding en eindexamen

Klas vier en vijf waren de ‘ik ben lekker opgebloeid fase’ en waren (te) korte rokjes, truitjes, blokhakken en o zo -cool-denken-te-zijn-met-een-sigaret-op-de-foto-foto’s. Ik wilde al snel doorbladeren, maar dit vond madame WEL interessant. Ik zag munitiemateriaal voor de ‘ja maar jij droeg ook zulke kleding’ -discussies. Geen compliment per se, maar ik werd niet afgefikt. “Mocht dit wel van Opa?”. Ik moest snel, en een vooral voor mij lange termijn-succesvol antwoord geven. “Eh, nou, tsja, dat waren andere tijden”. Dames en heren, een #epicfail-antwoord. Trust me.

Mijn eindexamenfoto was de finale. Een dag voor de schoolfotograaf kwam had ik zonder zonnebrand een hele dag in de zon gelegen. Knalrood. Dat. Op je allerlaatste schoolfoto. Ik geloof dat mijn dochter terstond het laatste beetje respect verloren was. En ik mijn autoriteit. Rest mij nu de albums maar te verbranden, want het voelt alsof ik mijn eigen puberonzekerheden nu vanuit een heel ander perspectief opnieuw aan t beleven ben. En bedankt.

***

Heb je ons huiswerkhandboek al?

 

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Deze taferelen herkent iedereen die een puberdochter in huis heeft

Puberdochters zijn supergezellig, maar hebben ook zo hun eigenaardigheden. Kijk maar naar deze heel herkenbare foto's. Als ze teveel haast hebben om jouw overheerlijke tosti...

Dingen waar je als puberouder van wakker ligt, en je puber geen flauw benul van heeft

Het is zaterdagavond, je pubers zijn niet thuis en jij ligt in bed. Naarmate de nacht vordert, maak je je steeds meer zorgen. Over...

Waarom Jeanette helemaal klaar is met het tussenjaar van haar zoon

Zo, het tussenjaar van de achttienjarige zoon van Jeanette zit er bijna op. Natuurlijk heeft hij er veel van geleerd. Het was enorm goed...

Hoe was jullie maandag? Tot nu toe?

Het is je vast niet ontgaan. Vandaag is het Blue Monday. We zetten even wat maandag-klassiekers voor je op een rijtje. Te beginnen met...

Lachen! Theo en Thea op dansles

In onze puberteit ging je op vrijdag of zaterdag naar dansles. Dat vonden je ouders belangrijk en wij vonden het eigenlijk wel prima. Het...

Dingen die pubers deze vakantie gaan doen, maar natuurlijk niet gaan doen

Pubers hebben vakantie. Dus je zou denken dat ze nu wel tijd hebben voor wat klusjes die jij met twee vingers in je neus...

Indrukwekkende stilte tegen wapengeweld

We kunnen het ons niet voorstellen, maar in de VS gaan kinderen iedere dag met een knoop in hun maag naar school omdat er...

Weer gaan daten, terwijl je puberdochter meekijkt (heerlijk…NOT)

Isabelle (38, docente, datend en weer studerend) en dochter Guus (11 jaar), wonen samen met twee domme gecastreerde katers. Beiden gaan zij hun eerste...

Hoe YouTube te snappen: lees een boek!

Een boek! Dat zullen ouders wel snappen, moet de gedachte zijn geweest achter Help! Mijn kind zit op YouTube. Want wij ouders snappen niks...