Waarschuwing voor puberouders: laat nooit je oude schoolfoto’s zien!

De dochter van Isabelle vroeg of haar moeder nog klassenfoto’s had van haar middelbare school. Enthousiast zocht Isabelle de kiekjes op, maar weet, na het commentaar en gelach van haar puberdochter, dat ze gewoon haar schouders had moeten ophalen en zeggen dat ze die niet meer heeft. 

Als je puber vraagt ‘mag ik foto’s zien van toen jij op de middelbare school zat?’ moet een antwoord uit de volgende opties gekozen worden:

a) Ach, die heb ik allemaal verbrand

b) We deden niet aan foto’s (weten zij veel)

c) Of …goh, nee, die liggen nog bij een modellenbureau

Ik heb een gruwelijke fout gemaakt. Mijn puberdochter had een schoolproject en moest wat foto’s hebben om te gebruiken voor een zogeheten toen versus nu verhaal. Ik dacht naïef dat het wel een leuke middag zou kunnen zijn. Als pubermoeder moet je twee keer nadenken. Denk vanuit het puberbrein en denk vanuit het feit dat er geen onvoorwaardelijke interesse of hulp bestaat. Nooit! Daar zaten we. Met fotoalbums.

Brugklasfoto’s uit de oertijd

“Heb je niks digitaals?” En toen begon er al iets te rinkelen. Helaas, mijn ‘ik-denk-dat-ik-een-hippe-moeder-ben-energie’ nam de regie. We begonnen met de eerste klas foto’s. Een bakvis met blote- billen- gezicht maar wel met Naf-Naf kleding en LA Gearsmetlampjes. Vrij onschuldig, maar dochterlief schreeuwde meteen uit ’omg, je was echt een nerd’. Ongeloof. Afschuw en bijna medelijden; Met een grote pasfoto ging er al wat respect verloren. Ik bedacht me dat er nog vijf foto’s kwamen, herstel was mogelijk.

Klas twee en drie waren overduidelijk een zoektocht naar een identiteit. Was ik eerst in to Guns n’Roses en Nirvana met de daarbij behorende Rock-Look, kwam snel Tupac en Dr Dre met de Calvin Klein topjes, baggy jeans en Timberlands. Eindigend in een Gabberfase waarbij Nikes en trainingspakken mijn garderobe vulden. Alle genoemde looks waren te hilarisch volgens mijn inmiddels gierende Pubermonster. Mijn weerwoord dat de meeste kleding NU weer te koop was, de ‘ik was anders best populair’ tekst en de ‘jeetje, mag best een beetje minder die meligheid’, zorgden ervoor dat ze alle foto’s wilde kopiëren en aan haar BFFjes wilde laten zien of zelfs de ether in zou slingeren du moment dat wij in een kleine oorlog zouden zitten. Chantagemateriaal. Juist. Ik keek naar het meisje uit de Jaren 90 in het album en begreep echt niet waarom ik zo te kakken werd gezet door mijn eigen kind.

Kleding en eindexamen

Klas vier en vijf waren de ‘ik ben lekker opgebloeid fase’ en waren (te) korte rokjes, truitjes, blokhakken en o zo -cool-denken-te-zijn-met-een-sigaret-op-de-foto-foto’s. Ik wilde al snel doorbladeren, maar dit vond madame WEL interessant. Ik zag munitiemateriaal voor de ‘ja maar jij droeg ook zulke kleding’ -discussies. Geen compliment per se, maar ik werd niet afgefikt. “Mocht dit wel van Opa?”. Ik moest snel, en een vooral voor mij lange termijn-succesvol antwoord geven. “Eh, nou, tsja, dat waren andere tijden”. Dames en heren, een #epicfail-antwoord. Trust me.

Mijn eindexamenfoto was de finale. Een dag voor de schoolfotograaf kwam had ik zonder zonnebrand een hele dag in de zon gelegen. Knalrood. Dat. Op je allerlaatste schoolfoto. Ik geloof dat mijn dochter terstond het laatste beetje respect verloren was. En ik mijn autoriteit. Rest mij nu de albums maar te verbranden, want het voelt alsof ik mijn eigen puberonzekerheden nu vanuit een heel ander perspectief opnieuw aan t beleven ben. En bedankt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Voor het eerst geen sinterklaas vieren, dat is best gek

Saskia vierde vol enthousiasme jarenlang sinterklaas met haar gezin. Met cadeaus, gedichten, surprises en zelf gebakken pepernoten. Maar dit jaar hoefde het niet zo...

40 waarom-vragen die pubers stellen

We dachten er eigenlijk wel een beetje vanaf te zijn, van die behoorlijk irritante waarom-vragen die kleuters zo heerlijk repeterend kunnen stellen: 'Waarom? En...

49 dingen die je niet mag zeggen als je puber vrienden mee naar huis neemt

Natuurlijk vind je het leuk als je puber vrienden mee naar huis neemt. Maar je krijgt wel een gebruiksaanwijzing wat je wel en niet...

Terug van nooit weggeweest: crocs

Van alles uit de 90s dat nu een comeback maakt, zijn Crocs toch wel het allerlelijkst. Maar de badslippers doen het zelfs beter dan...

21 dingen die bij pubers gebeuren, last minute voor hun examen

De examens zijn begonnen! Pubers zijn al geen wonder van planning. Martine verbaast zich erover dat pubers ook voor de belangrijkste toets van hun...

Deze juf lijmt haar leerlingen met chocomel en koek

Pubers laten lezen? Ga er maar aan staan. Ze kijken liever video's op hun telefoon. Zo halen ze zelfs voor het stripje achterin de...

Pubertroep: zo mooi kan het zijn

Fotograaf Rick Stolk heeft een dochter van 13,5, die zoals al onze kinderen, regelmatig een en ander achterlaat in huis. Hij fotografeerde de sokken,...

Het Tis hier geen hotel eindejaarsoverzicht in 12 tegeltjes

We zijn dol op onze darling pubers. Omdat ze zo heerlijk onvoorspelbaar zijn, en omdat ze zo aandoenlijk kunnen zijn. En hoe kunnen we...

Marthijn schreef een brief aan zijn vader die hij zo mist

De vader van Marthijn stierf toen hij 1 jaar was. Hij kent zijn vader dus niet. En heeft ook geen herinneringen aan hem. Hoe...

Wat pubers denken over de mode uit de jaren 90

Hoewel we zelf helemaal en vogue waren zo'n 25 jaar  geleden denken onze pubers daar toch echt anders over. We liepen dan ook, en...

Een paar appjes met ‘home alone’ en je huis wordt overgenomen door een horde dronken pubers

Marloes' vriendin Nienke had een romantisch weekendje weg met haar man voor haar huwelijksjubileum. Haar zoon had zaterdagavond een spelletjesavond met vrienden. Dacht ze. 'Ik...

25 dingen die voor je puber aanleiding zijn om eens even flink uit hun dak te gaan

Pubers zijn emotionele rollercoasters. Van het een op het andere moment schakelen ze van totale euforie naar een inktzwarte depressie. En omdat zelfreflectie een...

Hoe ouders kunnen lijden onder het bijbaantje van hun kind

Martine krijgt plaatsvervangende stress van het baantje van haar zoon, die folders rondbrengt. 'Ik heb heel erg de neiging een makkelijker baantje voor hem...