Waarschuwing voor puberouders: laat nooit je oude schoolfoto’s zien!

De dochter van Isabelle vroeg of haar moeder nog klassenfoto’s had van haar middelbare school. Enthousiast zocht Isabelle de kiekjes op, maar weet, na het commentaar en gelach van haar puberdochter, dat ze gewoon haar schouders had moeten ophalen en zeggen dat ze die niet meer heeft. 

Als je puber vraagt ‘mag ik foto’s zien van toen jij op de middelbare school zat?’ moet een antwoord uit de volgende opties gekozen worden:

a) Ach, die heb ik allemaal verbrand

b) We deden niet aan foto’s (weten zij veel)

c) Of …goh, nee, die liggen nog bij een modellenbureau

Ik heb een gruwelijke fout gemaakt. Mijn puberdochter had een schoolproject en moest wat foto’s hebben om te gebruiken voor een zogeheten toen versus nu verhaal. Ik dacht naïef dat het wel een leuke middag zou kunnen zijn. Als pubermoeder moet je twee keer nadenken. Denk vanuit het puberbrein en denk vanuit het feit dat er geen onvoorwaardelijke interesse of hulp bestaat. Nooit! Daar zaten we. Met fotoalbums.

Brugklasfoto’s uit de oertijd

“Heb je niks digitaals?” En toen begon er al iets te rinkelen. Helaas, mijn ‘ik-denk-dat-ik-een-hippe-moeder-ben-energie’ nam de regie. We begonnen met de eerste klas foto’s. Een bakvis met blote- billen- gezicht maar wel met Naf-Naf kleding en LA Gearsmetlampjes. Vrij onschuldig, maar dochterlief schreeuwde meteen uit ’omg, je was echt een nerd’. Ongeloof. Afschuw en bijna medelijden; Met een grote pasfoto ging er al wat respect verloren. Ik bedacht me dat er nog vijf foto’s kwamen, herstel was mogelijk.

Klas twee en drie waren overduidelijk een zoektocht naar een identiteit. Was ik eerst in to Guns n’Roses en Nirvana met de daarbij behorende Rock-Look, kwam snel Tupac en Dr Dre met de Calvin Klein topjes, baggy jeans en Timberlands. Eindigend in een Gabberfase waarbij Nikes en trainingspakken mijn garderobe vulden. Alle genoemde looks waren te hilarisch volgens mijn inmiddels gierende Pubermonster. Mijn weerwoord dat de meeste kleding NU weer te koop was, de ‘ik was anders best populair’ tekst en de ‘jeetje, mag best een beetje minder die meligheid’, zorgden ervoor dat ze alle foto’s wilde kopiëren en aan haar BFFjes wilde laten zien of zelfs de ether in zou slingeren du moment dat wij in een kleine oorlog zouden zitten. Chantagemateriaal. Juist. Ik keek naar het meisje uit de Jaren 90 in het album en begreep echt niet waarom ik zo te kakken werd gezet door mijn eigen kind.

Kleding en eindexamen

Klas vier en vijf waren de ‘ik ben lekker opgebloeid fase’ en waren (te) korte rokjes, truitjes, blokhakken en o zo -cool-denken-te-zijn-met-een-sigaret-op-de-foto-foto’s. Ik wilde al snel doorbladeren, maar dit vond madame WEL interessant. Ik zag munitiemateriaal voor de ‘ja maar jij droeg ook zulke kleding’ -discussies. Geen compliment per se, maar ik werd niet afgefikt. “Mocht dit wel van Opa?”. Ik moest snel, en een vooral voor mij lange termijn-succesvol antwoord geven. “Eh, nou, tsja, dat waren andere tijden”. Dames en heren, een #epicfail-antwoord. Trust me.

Mijn eindexamenfoto was de finale. Een dag voor de schoolfotograaf kwam had ik zonder zonnebrand een hele dag in de zon gelegen. Knalrood. Dat. Op je allerlaatste schoolfoto. Ik geloof dat mijn dochter terstond het laatste beetje respect verloren was. En ik mijn autoriteit. Rest mij nu de albums maar te verbranden, want het voelt alsof ik mijn eigen puberonzekerheden nu vanuit een heel ander perspectief opnieuw aan t beleven ben. En bedankt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Voorwerpen die jij heel goed kent, maar nu hopeloos ouderwets zijn

De tijd gaat zo snel. Het leek wel gisteren dat we nog met zijn allen gebruik maakten van deze voorwerpen, die nu nergens meer...

Gezellig, al die vrienden van je pubers over de vloer

De oudste zoon van Anne en zijn vrienden verzamelen zich bijna wekelijks in haar woonkamer. En ja, ze kan niet anders zeggen dat het...

17 duidelijke bewijzen dat je met een puber in huis woont

Met een puber in huis verandert er heel wat. Ineens loopt er iemand rond in je huis die 20 centimeter per dag groeit en...

Hoe puberjongens praten in 10 heel herkenbare conversaties

Margriet luisterde een paar conversaties af tussen haar zoons en zijn vrienden. Waarschijnlijk heel herkenbaar: ze hebben namelijk niet heel veel woorden nodig. ‘Yo!’ ‘Yo.’ Het is...

Zelfmoord onder jongeren stijgt, is 13 Reasons Why de oorzaak?

Is het 13 Reaons Why? Die vraag roept het veel hogere zelfmoordcijfer onder jongeren meteen op. Ook bij onderzoeker Jan Mokkenstorm van zelfmoordpreventielijn 113,...

Lhbti-scholieren voelen zich een stuk veiliger als er een GSA op school is

Uit onderzoek blijkt dat lhbti-scholieren zich een stuk veiliger en prettiger op school voelen als er een GSA, Gender & Sexuality Alliance, is. Vooral...

Zo komt het dat je alle muziek uit jouw jeugd het allermooist vindt

Hoe het komt dat je alle nummers van Doe Maar uit je hoofd kunt meezingen? Of welk refrein er zit in The State of...

Waarom het prima is als je kind het heel erg druk heeft

De 11-jarige dochter van Martine heeft met allerlei clubjes en school een moordend schema. Wordt ze niet teveel gepusht? Ze maakt zich zorgen, ligt...

17 momenten waarop je je ineens heel oud voelt

Wij oud? Nee, joh, we zijn helemáál niet oud. Of toch wel? 17 momenten waarop jij -althans in de ogen van jouw puber- rijp...

Hoe een wiskundeleraar het zelfvertrouwen van mijn dochter onderuit haalde

De dochter van Anne kreeg van haar wiskundeleraar in de brugklas te horen dat het niks met haar zou worden. En met die woorden...

Een kijkje in de wereld van pubers

Manmanman, het valt niet mee om puber te zijn. We zeggen wel dat ze ze begrijpen, we zijn immers zelf ook puber geweest, maar...

57 dingen die ik denk als mijn pubers bijna vakantie hebben, maar nog niet helemaal

De toetsweken zijn voorbij, al het werk is gedaan, het is al duidelijk wie er over gaat en wie niet en toch moeten pubers...

Beste ouders van groep 3 (en 2, en 1): wij snappen Juf Ank wel

Marloes komt -ja het is schandalig- bijna nooit meer op de school van haar jongste kind. Het is de derde, dus: been there, done that....