Aan je puber laten zien: dit is leven met een piep in je oor

Aan je puber laten zien: dit is leven met een piep in je oor

Davy ging graag naar festivals en concerten. Dat doet hij niet nu meer. Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, belemmerd zijn leven behoorlijk.

Op nos.nl vertelt hij dat hij een heleboel dingen moet laten. Festivals, concerten, stappen en zelfs feestjes is voor hem niet meer te doen. Hij is niet de enige. Artsen trekken aan de bel omdat het aantal jongeren met tinnitus toeneemt.

Gehoorschade

Dat hij een gehoorschade kon krijgen van harde muziek wist hij niet. Hij kreeg steeds vaker en steeds langer last van oorsuizen na festivals. ‘We zijn eigenlijk vooral naar hardstyle- en hardcorefeestjes geweest. Maar niemand van ons was bezig met oordopjes of bescherming of dat het misschien slecht voor je zou kunnen zijn. Ikzelf ook niet.’

En toen hij het eenmaal had was dat heel zwaar voor hem. ‘Ik was in die periode somber, omdat je leven in één klap verandert. Kan ik nog wel in het leven doen wat ik wil? Een toekomst met school, werk, relaties, kinderen?’

Oordoppen in

Hij heeft een platform opgericht om jongeren te bereiken en hen te behoeden. Het gaat volgens hem nog steeds mis. Op festivals hebben de meeste mensen geen oordoppen in.

Nos op 3 legt op Instagram uit hoe geluidsgolven schade aan kunnen richten in je oren. Op nos.nl kun je horen hoe de suis in Davy’s oor klinkt.

Geschreven door
More from Saskia Smith

In Frankrijk worden mobiele telefoon in de klas verboden

We waren stiekem al een beetje fan van de Franse president Macron,...
Lees verder