Martines oudste moet een beugel en ze maakt zich zorgen over de kosten: toch al gauw wat je betaalt voor een vliegvakantie. Want ben je daar eigenlijk wel voor verzekerd?
We dachten wel dat we de dans zouden ontspringen op beugelgebied. Mijn kinderen hebben namelijk allebei een kaarsrecht gebit. Een kwestie van op tijd de speen meegeven aan de spenenfee en goeie genen. Dachten we.
Vorige week keek de tandarts bedenkelijk in de mond van de veertienjarige. Ik bedacht al een preek over tandenpoetsen. Ze maakte een foto, liet mijn zoon zijn kaken op elkaar klemmen en weer opendoen. Mompelde vervolgens iets tegen de assistente over onderbeet. Toen mijn zoon zuchtend overeind kwam, was het oordeel: een beugel. Met slotjes en elastiekjes. Nou ja, eigenlijk de hele rimram.
‘Wel wat laat’, zei ik. De meeste beugelbekkies ontwaarde ik al in groep 8 en in de brugklas, maar toch niet in de derde. Ik bedoel: veertien jaar is toch wel de leeftijd waarop je in ieder geval aan zoenen denkt. Het dan in de praktijk brengen is met een beugel een stuk lastiger.
Ik begreep het niet allemaal, maar het kwam erop neer dat je nooit weet wanneer een kaak helemaal is uitgegroeid. Mijn zoon was dus ietwat aan de late kant. Met een verwijsbrief voor de orthodontist gingen we huiswaarts. Mijn zoon vond het beugelgedoe desgevraagd ‘best wel’ vervelend. Ik vroeg me vooral af hoeveel zo’n geintje dan wel ging kosten. Ik had gehoord dat het bedrag van de beugel gelijk stond aan een all inclusive vliegvakantie met het hele gezin.
Mijn man verklaarde tot mijn opluchting dat wij driedubbel verzekerd zijn voor de tandarts. Maar toen ik een dag later de orthodontist aan de lijn had, bleek dat dus helemaal niet het geval te zijn. Die tandartsverzekering is alleen voor als wij bruggen, kronen of vullingen moeten. De beugel valt onder de aanvullende verzekering.
Weten wij veel.
Die beugelvergoeding zit dus bij die extra verzekering die je afsluit voor onder andere de fysiotherapie en de alternatieve geneeswijzen. Ja en dat hebben we allemaal niet, want we hebben (oké, bíjna) nooit wat. Om in aanmerking te komen voor een beugelvergoeding heb je juist een zeer uitgebreid aanvullend verzekeringspakket nodig, dat bij onze verzekering per maand € 27,50 extra kost. Daarvoor krijg je vervolgens € 2000,- aan beugelkosten vergoed.
Nee, ik kon die niet nú afsluiten en daarmee vervolgens naar de beugeltandarts, aldus de behulpzame assistente. Hoezo dan, vroeg ik nog. Zei vroeg daarop of ik de uitdrukking: ‘een brandend huis kun je niet verzekeren’ kende. We moeten een jaar wachten tot we een vergoede beugel kunnen krijgen.
Gelukkig is het moment dat we kunnen wisselen van verzekering bijna daar. En dan moeten we dus het aanmeten van die beugel ook een jaartje uitstellen. Hij zit dan lang en breed in de vijfde klas, en is dan op een leeftijd waarop je niet alleen aan zoenen denkt, maar het waarschijnlijk ook in de praktijk brengt.
Toen we het slechte nieuws aan hem vertelden, dacht ik een zucht van verlichting te horen. Waarschijnlijk denkt hij namelijk dat dit uitstel, afstel betekent. Ondertussen ben ik het vergoedingenoverzicht van de aanvullende verzekering aan het napluizen. Je schijnt acupunctuur vergoed te krijgen, en een afslankcursus.