Dit leerde ik van mijn pubers deze vakantie

Daar zat ik dan met mijn pubers in Italië. En hoewel ik dacht dat ik best een potje goed vakantie kan vieren lieten zij me zien hoe je dat nóg beter kunt doen. Deze vijf dingen heb ik deze vakantie van mijn pubers geleerd:

  1. Ga Google Translate gebruiken

Ik spreek gerust een woordje over de grens. En met mijn redelijke Frans en beetje Spaans dacht ik dat Italiaans – we vertoefden deze vakantie in een Italiaans bergdorp omgeven door de imposante Dolomieten, wel appeltje-eitje zou zijn. Maar het is toch echt wel een andere taal. Dus voordat ik het wist schoot ik terug in Engels en Duits. Zo niet mijn pubers. Want wat maakt het uit als je iets níet goed uitspreekt? Juist. Nadat een Italiaans gezin, met eveneens twee pubers, in het naastgelegen huis neerstreek pakten ze Google Translate erbij en dreunden de Italiaanse zinnen zo van hun scherm op. Wat vooral voor heel hilariteit zorgde omdat Google Translate alles letterlijk vertaalt en de zinnen soms heel krom zijn, en zelfs onbegrijpelijk. Maar dat verhoogde de feestvreugde juist. Waar wij, hun ouders met drie woorden elkaar netjes toeknikten en geen echt gesprek aan durfden te gaan maakten mijn pubers vrienden voor het leven.

  1. Zie me niks doen

Vakantie is om uit te rusten, uit te slapen, bij te komen, even niks doen, niks hoeven, niks moeten. En laten mijn pubers dat nu heel goed kunnen. ‘Waarom?’ was hun standaard antwoord op mijn ‘Zullen we?’. Want ik wilde minimaal zes steden bezoeken, drie verschillende meren induiken, twaalf bergtoppen beklimmen, en een rivier of twee bevaren. Ik maakte elke dag plannen voor tien, zat volop in de zesde versnelling die ik vanuit huis had meegenomen. Terwijl mijn pubers bij vertrek al in de eerste versnelling schoten. Hun niks doen werkte gelukkig aanstekelijk. En voordat ik het wist schoot ik ook in die eerste versnelling. Lang slapen, laat eten, dutje doen, nog maar eens wat eten, en aan het einde van middag misschien een berg opklimmen. Of naar de rivier lopen. Of niet. Ik was nog nooit zo uitgerust.

  1. Beter eet je elke dag ijs

Vakantie is feest, feest is vieren, vieren is ijs eten, aldus mijn pubers. Ofwel elke vakantiedag moet gevierd moet worden en dus eet je elke dag ijs. Er waren ‘slechts’ veertien smaken in de lokale ijssalon, maar omdat dit deel van de Dolomieten bekend staat als hét land van de ijsmakers waren die veertien smaken tot in perfectie uitgevoerd. Geen straf dus om daar elke dag te zijn, en er een feest van te maken.

  1. Kom je mengen

Binnen no time waren mijn pubers kleine Italianen geworden. Ze wisten eerder dan ik waar je de beste pizza kon eten, hoe lang het rijden was naar een meer waar het goed toeven was, welk feest die avond was, en waar, en waar je het beste de bergen in kunt gaan voor het mooiste uitzicht. Waar ik geneigd was om er een reisgids bij te pakken mengden zij zich gewoon met de dorpelingen. Op het voetbalveld, langs de rivier, op het dorpsplein; het zijn de plekken waar je nog eens wat opsteekt. En waar je meer informatie vergaart dat welke ufficio del turismo dan ook.

  1. Spring in een ravijn – leuk toch?

Ja, dat zagen ze wel zitten. Om in een ravijn te springen, met een diepte van 180 meter onder zich, gezekerd aan een zipline. Want, hé als je in de bergen bent, kun je er ook van af springen, of ziplinen in dit geval. Ik had 101 doemscenario’s waarom we dat niet moesten doen, mijn pubers haalden 101 keer hun schouders op: ‘Gewoon doen’. Zoals we ook gewoon gingen raften, op hoge bergtoppen klommen en onbegaanbare paden bewandelden. Door hun gewoon doen-houding zagen we meer én deden we meer. Soms moet je gewoon niet nadenken en inderdaad dat ravijn inspringen.

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

Ontroerend: deze kapper geeft daklozen een gratis knipbeurt

Hij heet Nasir Sobhani, maar luistert liever naar zijn nieuwe naam ‘de...
Lees verder