Als je je puber helpt bij het maken en plannen van huiswerk, dan weet je: dat is hard werken. Want pubers zitten helemaal niet op huiswerk te wachten, die hebben wel wat beters te doen.
Ik schuif aan bij mijn jongste puber die voorovergebogen over een wiskundeboek hangt. Jammerend, want wiskunde is niet haar favoriete vak en ze kan duizend-en-een dingen bedenken die ze liever doet. Ze ruimt nog liever haar kamer op dan dat ze het kwadraat van een hoek berekent, zegt ze met veel drama. Maar ja, ze heeft een toets en dus moet ze aan de slag.
Een kamer verder buigt mijn oudste zich over het Nederlandse Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en klaagt dat hij niet weet waarom hij in godsnaam rechten wilde studeren, want saaier dan dit wordt zijn leven niet. Maar ja, hij heeft een tentamen, dus hij moet aan de bak.
Pubers en hun huiswerk
Vanaf het moment dat mijn pubers op de middelbare school zitten is er gedoe om huiswerk. Ze doen het bijna nooit vrijwillig en beginnen vrijwel altijd te laat. Ik heb planningen en schema’s met ze gemaakt, regels opgesteld, afspraken gemaakt, gedreigd, beloond, telefoons afgepakt (en weer teruggegeven, want het huiswerk staat op de school-app in hun telefoon), ernaast gezeten, meegeholpen – ik heb zelfs een verslag geschreven om een onvoldoende te voorkomen, en eindeloos overhoord. Ik heb ze op tijd uit bed getrommeld zodat ze last minute hun huiswerk nog konden maken en ‘s middags achter hun broek gezeten om op tijd die boeken in te duiken.
Zoals ik al zei, je puber helpen met huiswerk, of ze überhaupt aan dat huiswerk te krijgen, is hard werken. En ik zit niet bepaald te wachten om naast mijn werk nog een bijbaan erbij te hebben als huiswerkcoach. Dat moet toch anders kunnen?
Mag het niet? Dan gaan pubers het doen
Om onder dat getouwtrek rond huiswerk maken uit te komen, kunnen we gebruik maken van het puberbrein. Een brein dat nog volop in ontwikkeling is. Door dat onaffe brein zijn pubers zich nog niet bewust van de gevolgen van hun gedrag, en schatten risico’s vaak nog niet goed in. De spanning die bij risicogedrag hoort, voelt voor pubers als een beloning. En pubers zijn erg gevoelig voor beloningen, waardoor het juist heel aantrekkelijk voor hen is om spanning op te zoeken. Dus dingen doen die niet mogen, daar hebben ze juist oren naar. Voetballen op verboden terrein, drinken voor hun achttiende, een fake ID maken, te laat thuiskomen, met een winkelwagentje van een brug af rijden; het mag allemaal niet, dus daarom doen pubers het graag.
Stiekem huiswerk maken
De oplossing voor dat huiswerk-gedoe is eigenlijk heel eenvoudig: je moet het gewoon verbieden! Gooi er een SIRE-campagne tegenaan die pubers ervan doordringt dat huiswerk maken een no go is. Dat ze het ábsoluut niet mogen doen. En hang er ook gewoon een boete aan. Huiswerk gemaakt? Betalen! En je zal zien dat ineens al die pubers hun huiswerk gaan maken. Want het mag niet en daarom doen ze het juist. ik kijk nu al uit naar die rust in huis. Dat ik beneden koffie drink en mijn pubers boven stiekem hun huiswerk maken.
***
Zo’n verbod gaat er natuurlijk nooit komen. Helaas. Maar wil jij je puber helpen met huiswerk maken, bestel dan ons Heb jij je huiswerk al af? Het handboek voor iedereen met een puber op de middelbare school. Dit boek helpt je te dealen met alles wat bij huiswerk maken komt kijken.