Dit zouden alle moeders moeten zeggen over het lichaam van hun dochter

Wij vrouwen hebben nogal de neiging om elkaar te bekritiseren om elkaars lichaam en om die reden ook een hekel te hebben aan (delen van) ons eigen lichaam. En we hebben óók de neiging om dit over te dragen aan onze eigen dochters.

Het laatste wat we willen is dat onze dochters (en zonen!) een hekel krijgen aan (delen van) hun eigen lichaam. Van Instagram en Photoshop krijgen onze pubers ook niet echt een goed lichaamsbeeld voorgeschoteld en ligt vergelijken op de loer. We vonden dit fijne stukje Engelse tekst over body positivity online. We weten niet van wie het is en hebben er een (vrije) Nederlandse draai aan gegeven.

Je kunt prima praten over het lichaam van je dochter, maar heb het alleen over hoe goed het werkt. Over bijvoorbeeld hoe je iets kunt tillen of over hoe je een bal gooit of schopt. Maar zeg niks over de vorm van haar lichaam. Noem het niet als ze is afgevallen en ook niet als ze is aangekomen.

Mocht je denken dat je dochter een geweldig figuur heeft, houd toch je mond. Er zijn een paar dingen die je wel kunt zeggen. Zoals: “Je ziet er heerlijk gezond uit.”, of: “Wat ben je toch sterk”, of: “Je ziet er gelukkig uit, je straalt helemaal.” Het is eigenlijk beter om haar te complimenteren met iets dat niets van doen heeft met haar lichaam.

Probeer ook niet andere vrouwen te bekritiseren om hun figuur. Complimenteer anderen ook niet met hoe ze eruitzien. Dus, aardig of juist gemeen commentaar: houd het allemaal voor je.

Mocht je een hekel hebben aan je eigen lichaam, praat er niet over tegen je dochter. Praat ook niet over het nieuwste dieet, ga ook niet op dieet waar je dochter bij is. Koop gezond eten, kook gezonde maaltijden. Maar zeg niet: ‘Ik eet geen koolhydraten’ of: ‘Ik eet geen vet’, of: ‘Ik eet geen suiker’. Leer je kind niet dat voedingsstoffen Het Kwaad zijn: koolhydraten niet, vet niet en suiker niet.

Stimuleer je dochter om te gaan rennen, als ze daardoor minder gestrest raakt. Stimuleer je dochter om te surfen, klimmen of mountainbiken, omdat het uitdagend is en het soms goed is om bang te zijn.

Leer je dochter dat voetballen, roeien, hockey of andere sporten goed zijn, omdat je er zelfvertrouwen door krijgt. Aan de andere kant: sport alleen omdat je het leuk vindt.

Laat zien dat je geen man nodig hebt om dingen te sjouwen, of om een kast in elkaar te zetten of om een jampot open te draaien.

Leer haar hoe je een taart bakt met een heel pakje roomboter en lekker veel glazuur en slagroom. Leer haar hoe je boerenkool met worst maakt en geef je moeders recept voor gehaktballen door.

Misschien heeft jouw dochter jouw grote borsten geërfd of jouw dikke bovenbenen. Het is makkelijk om een hekel te hebben aan deze lichaamsdelen. Maar doe het niet. Vertel haar dat ze van haar lichaam mag houden, en dat het vooral het vehikel is voor haar geweldige karakter.

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Natuurlijk willen pubers dit niet: verbod op foodtrucks bij school

Weet jij of jouw puber braaf zijn broodtrommeltje leegeet, of staat hij...
Lees verder